Viikonlopun iltaherkut lapsiperheessä?
Mitä te muut perheet, joissa alle 10 v lapsia, syötte viikonloppuisin iltapalaksi, jos haluatte syödä jotain muuta kuin tavallista iltapalaa? Esim. leffaa katsoessa. Meillä aikuiset syö välillä pe- tai la-iltana ihan omia aikuisen makuun olevia herkkuruokia, kun lapset ovat menneet nukkumaan, mutta jos lasten kanssa yhdessä syödään jotain erikoisherkkua, niin se on yleensä aina itsetehtyä pitsaa tai tortilloja. Ois kiva laajentaa valikoimaa, mutta en oikein keksi, mitä muuta se voisi olla. Lapseni eivät tykkää mistään suolaisista piirakoista tai salaateista, joita me aikuiset tykätään syödä viikonloppuiltoina. Varsinkin lauantaisin ois kiva syödä joku ruokaisampi iltaherkku, kun syödään vain yksi lämmin ruoka päivällä. Välillä lapset syövät sitten ihan tavallisen iltapalan (leipää, jugurttia, puuroa tms.) ja jälkkäriksi esim. leffaa katsoessa karkkia. Popcornista eivät tykkää ja sipsejä syödään tosi harvoin.
Mitenkäs muilla?
Kommentit (19)
[quote author="Vierailija" time="07.10.2013 klo 20:15"]
Ei ole tarkoitus moittia, mutta kuulostaa hassulta, jos lapset eivät lähtökohtaisesti syö mitään salaatteja tai piirakoita. Mikäköhän tuon on voinut aiheuttaa?
[/quote]
Helppohan se on arvostella, jos omat lapset on kaikkiruokaisia. Mutta kun kaikki ei ole. Meidän vanhempi lapsi on todella ronkeli, vaikka ollaan yritetty tarjota kaikkea. Nuorempi taas syö ihan mitä vaan. Jos mulla olis vain toi nuorempi, varmaan itsekin naureskelisin niille jotka väittää että itseaiheutettua tuommoinen nirsous, mutta ei se vaan mene niin. Toiset on lapsesta asti tosi nirsoja, vaikka mitä tekis ja aamusta iltaan yrittäis niitä salaatteja ja piirakoita tarjota.
lohkoperunat itse tehtynä on herkkua
uuniperunat eri täytteillä
entäs tää salaatti, on syöneet kaikki omat ja vieraat lapset:
grillattua kanaa - lehtisalaattia - suolapähkinöitä-vesimelonia
on kyllä parhaimmillaan kesäruokana patongin kera
mannapuuro kauramannasta + mansikoita pakkasesta
riispuuro uunissa ja marjakeitto
Juustotarjotin, fondue ja dippikasvikset on meidän 6v suosiossa.
Eipä meilläkään ole herkkuja iltapalalla kuin joitain kertoja vuodessa, popkornia leffailtoina. Lauantaisin karkkipäivä.
Kumma kyllä, kun kysyn mitä haluaa iltapalaksi, vastaus on usein että puuroa. En ole niitä usein kotona keittänyt, kun tarhassa sitä on tarjolla joka arkiaamu.
Tacolastupaistos, kotitekoiset hampparit, kotitekoiset kananuggetit ja vihannestikut + erilaisia dippikastikkeita. Ja ne tortillat ja pitsa meilläkin. Iltanamiksi paloittelen usein ison lautasen täyteen hedelmäpaloja josta lapset keihästävät niitä cocktailtikuilla.
Miten olisi lämpimät voileivät? Itse tehdyt pasteijat? Dippivihannekset?
Quesadillat, itse tehdyt hampparit, omatekoiset lohkot ja crisby broilerit dippirehujen kera, pizza. Nuo ovat meidän vakkareita.
Ei ole tarkoitus moittia, mutta kuulostaa hassulta, jos lapset eivät lähtökohtaisesti syö mitään salaatteja tai piirakoita. Mikäköhän tuon on voinut aiheuttaa?
Hankkikaa sellainen voileipägrilli, jolla saa tehtyä kaksi toastia kerralla. Ihan huippua, mutta kannattaa varautua sitten painonnousuun...
Meillä teinejä, joiden kanssa tosiaankin dipataan kasviksia kermisdippiin, koska mä oon kieltänyt sipsit (söisin niitä kuitenkin ja lihoisin).
Ton ikäisten kanssa sanoisin, että mitä vaan, mitä ne innostuu valmistamaan itse, joko vanhempien kanssa tai keskenään.
Ohiksena: tulipa taas hyvä mieli siitä, että meillä on lapset kaikkiruokaisia, ei tarvitse miettiä sitä, mitä he syövät - kun syövät ihan kaikkea mitä meille aikuisillekin maistuu....
Viimeksi vedeltiin tuossa mese-herkkuja monenlaisia (tabboulehia, dolmadeseja, grillattua halloumia, paistettuja munakoisoja Ras el Hanoutin kera, erilaisia oliiveja, hummusia ja pitaa). Sitten edellisellä kerralla tehtiin saksalaistyyppinen iltaruoka: kermassa haudutettua valkosipulihapankaalia sienten ja bratwurstin kera plus paistinperunoita.
Juu, viikonloppuna ei syödä lounasta, siksi illalla saatetaan syödä raskaammin...
Me tehdään usein pannari. Tai vohveleita, niihinhän voi tehdä suolasiakin täytteitä. Tai leivotaan sämpylöitä/teeleipiä.
Me ollaan varmaan outoja, muttei harrasteta mitään viikonloppuherkutteluja. Lapsilla on karkkipäivä lauantaina, siinäpä se.
Suolaista pannaria (Pirkalla/yhteishyvällä muistaakseni ohje nakkipannariin), karjalanpiirakat, täytetyt leivät (esim. kolmioleipiä paahtoleivästä) tai patongit. Lihapiirakoita voi kai tehdä itse... (Rieska)wrapit, lihakebakot+dippi, ranskalaiset ja nakit/lihapullat, coctailtikut. Pizzaa voi tehdä myös pienten rieskojen päälle, tulee vähän vaihtelua. Suolaisia muffineja, nakkipiiloja (valmiista piirakkataikinasta tulee parempia kuin joulutorttutaikinasta), hodareita, sämpylöitä, joihin leipoo nakin sisälle. Enempää en keksi!
Meillä iltapalaherkut ovat useimmiten pannari, letut tai vohvelit.
Mä oon kiireinen/laiska ja saatan ostaa lauantaina iltapäivällä kaupassa käydessäni hyviä tuoreita leipiä, savulohi/katkarapu -majoneesimössöjä, leipäjuustoa, frittimuikkuja (lämmitän nopeasti uunissa ja kermaviilidippi) ym, mistä jokainen saa sitten napostella haluamaansa. Jätski on lapset aina onnelliseksi tekevä jälkkäri, eikä epäterveellisimmästä päästä. Tai sitten voivat saada telkkarin ääreen omissa kipoissa rajoitetut annokset karkkia.
lauantai-iltana meilläkin yleensä lämpöset voikkarit, itsetehtyä pitsaa, tortilloja tms mitä kouluikäisetkin osaa tehdä ja toisaalta pienemmät voi osallistua pilkkomalla aineksia. viime lauantaina oli kebabia, mitä ei olla syöty muutamaan vuoteen. (ei käydä ulkona syömässä edes pikapaikoissa.)
kelpais meillekin muutama vinkki viikonlopun töllö-/saunailloille. varsinkin sellaisia, jotka teinitkin pystyy yhdellä selityksellä toteuttamaan.
Viitoselle tiedoksi: Lapset syövät kyllä "kurkku-tomaatti-salaatti"-salaattia ruoan kanssa ja salaattiin lisätty juusto (feta, mozzarella, halloumi, vuohenjuusto) on heidän herkkua. Mutta itse kun tykkään tehdä vähän ruokaisampia salaatteja, niin niistä eivät välitä. Tai söisivät kyllä niistä salaateista tietyt jutut, mutta ei ne ihan ole sellaista syötävää, mistä niin paljon nauttisivat. Suolaisista piirakoista eivät jostain syystä tykkää, vaikka niitä on pienestä asti heille tarjottu. Ei mene edes sellaiset piirakat, joiden täytteistä muussa muodossa tykkäävät (esim. feta-pinaatti). Lapset tykkäävät kaikesta suolaisesta mm. noiden juustojen lisäksi oliiveista, aurinkokuivatuista tomaateista, suolakurkuista, esikoinen tykkäsi jo 2-vuotiaana marinoiduista valkosipulinkynsistä jne. Noita suolaisia pikkusyömisiä ei vaan viitsi paljon illalla heille antaa, kun sitten janottaa niin paljon.
Lämpöisistä leivistä eivät tykkää, vaikka sitten taas jos paahtoleivän päällä on esim. kinkkua ja juustoa, niin niitä rakastavat. Mutta ei lämpöisessä muodossa jostain syystä. Pitsassa kuitenkin se kinkku ja juusto menee lämpöisenäkin. Muitakin pitsantäytteitä meillä toki käytetään. Quesadilloja ollaan välillä tehty ja niistä tykkäävät, pitääkin muistaa tehdä niitä joku ilta. Itse tehtyjä hampurilaisia ollaan lähinnä grillattu kesällä, mutta niitähän voitais tehdä myös kotona joku ilta.
Pannaria on meilläkin aika usein viikonloppuisin, mutta silloin ollaan sitten syöty lämmin ruoka aikaisemmin. Suolaisia pannareita, muffinsseja yms. olen tehnyt toisinaan välipalaksi, mutta voishan niitä tehdä myös iltapalaksi.
Hyviä ehdotuksia, kiitos!
ap