Tulisen ruoan ystävät! Kysymys pizzasta.
Pizzakysymys! Miten teette oikeasti tulista pizzaa? En tarkoita nyt sitä, että tomaattikastikkeeseen laitetaan ripaus chilijauhetta tai cayennea, tai tippa Tabascoa, vaan jotain laadukkaampaa ohjetta, joka on oikeasti tulista, mutta myös herkullista. Vaikka en etnisistä pizzerioista pääosin pidäkään, niin joskus niistä voi saada yllättävän hyvällä tulisella kastikkeella varustettua pizzaa. Älä myöskään pyydä minua googlettamaan, sillä olen sen jo tehnyt, vaan haluaisin juuri sinun ohjeesi. Olen myös maistanut Infernopizzaa Lidlistä, joten älä ehdota sitäkään. Mitä täytteitä käytät ja missä järjestyksessä? Kiitos paljon!
Kommentit (19)
Mä olen ostanut kuivattuja chilejä Hämeentien etnisistä kaupoista, pussillinen ei paljoa maksanut ja kesti todella kauan.
Mutta siis, pizzaan kyllä käytän nimenomaan jalopeñoja.
Minä olen ostanut Ruohonjuuresta kuivattuja chilejä (tulinen piri piri lajike). Niitä saa sieltä Sonnentor-merkkisenä ja ovat tosi hyviä, ihan eri maku kuin saa tavallisesta maustehyllyn valmiiksi jauhetusta chilijauheesta tai edes cayennepippurista.
Jalopenoja (säilöttyjä ja jos onnistut löytämään niin valkosipulilla maustettuina) pieninä paloina , melkein murskeena, pizzalle muiden täytteiden ohelle.
minusta paras tulisuus, pitsaan tai mihin ruokaan sen tahdon, niin tulee siitä lidlin hot chili myllyn mausteesta. jos haluat toooodella tulista, niin kokeile sambal olekkia. laittaisin pisaroina tomaattikastikkeen ja yrtin sekaan, sitten täyte ja juustöhärdellit yms
Roudasin Nepalista chilirouhetta, jota käytän tomaattikastikkeeseen tai pohjaan savupaprikan kanssa. Pussi on riittänyt hyvin enkä ole tutustunut vielä Suomen chilirouheskeneen, mutta varmaan löytyy Suomestakin jonkinlaista versiota. IMO chili käy parhaiten tomaattisoosiin, päälle voi toki haluamaansa lajiketta laittaa täytteeksi. :) Mutta joo, itse olen aika maallikko näissä asioissa.
Poppamiehen reseptit kannattaa tsekata: http://www.poppamies.fi/reseptit/?s=pizza
Mä käytän jalapenoja myös, rakastan niitä ja juuri sen tyyppistä tulisuutta. Joku tulinen pepperoni siihen mukaan, niin ah...
Itse roudasin Japanista chilirouheeni, varmaan kaupan chilijauheista löytyy vastaava. Meksikolainen El Yucateco jalopena-kastike ja vaikkapa Cholula original - arbol & piquin chilikastiketta perusmausteeksi. Melko mietoaja, mutta maukasta.
Meidän lähipizzasta saa loistavaa pizzaa jossa on pohjana tulinen jauhelihakastike, päällä pepperonimakkaraa, ananasta ja jalopenoja. Hyvvää!
Laitan aina pizzan tomaattikastikkeeseen, jota en kypsennä vaan soseutan raakana sauvasekoittimella, sormissa murskattuja kuivattuja kokonaisia chilejä. Peruskastikkeeni sisältää tomaattimurskaa, hieman sokeria, suolaa, reilusti raakaa basilikaa, hyvää oliiviöljyä ja niitä chilejä 2 per ruokailija. Pelkkä Margheritapizza johon tulee tomaattikastikkeen lisäksi vain puhvelimozzarellaa on sekin varsin tulinen näin. Tulinen salami kuten Salame Napoletana toimii päällä myös. Ja pöydässä aina tarjolla Poppamiehen Naga Jolokia chiliä sisältävää kastiketta että voi tarvittaessa lisätä.
Säilyke jalapenot yhdistettynä meiran tuliseen chilirouheeseen sopii minkä vaan pizzan päälle mukavasti. Jostain jos onnistuu saamaan käsiinsä el yucateco green habanero kastiketta niin sillä saa kivaa lisäpotkua, ei liian karskia tulisuutta vaan just hyvää suu tuntumaa!
Osta öljyyn säilöttyjä chilejä, esim. chipotle-chiliä. On herkullista, mutta myös järkyttävän paljon tulisempaa kuin esim. säilötyt jalapenot, tabasco, chilirouhe, sambal oelek tms. Ainakin Citymarketista löytyy, en nyt muista merkkiä, mutta ovat tuontikamaa muistaakseni USA:sta/Meksikosta. Sellaisia pieniä tölkkejä. Niitä voi keitellä tomaattikastikkeen kanssa, jos haluat tulista kastiketta tai voit heittää suoraan pitsan päälle, jos kantti kestää puraista siihen suoraan.
Vierailija kirjoitti:
Kiitos, sain juuri sellaisia vastauksia, kuin toivoinkin. Erityisesti nro 8, kiitos, kun jaoit oman kastikkeesi ohjeen, aion kokeilla ko. raakakastiketta. Itsellänihän on tämä perinteinen tapa, että keitän 1-1,5 tuntia kastiketta, jolloin se on kieltämättä parasta, eikä kävisi mielessäkään palata siihen, että heittää pelkkää tomaattimurskaa pizzan pohjalle. Käytän pitkälti omaan keitokseeni noita samoja juttuja, kuten sokeria ja suolaa, jotka ovat ehdottomia, mutta myös soijaa makua antamaan. Kuivattuja chilejä en ole koskaan kokeillut. Margaritapizza on minusta parasta ja varsinkin tuo tulinen kuulostaa hyvältä, olen sen tapaista tilannut joskus pizzerioista, mutta itse en ole kokeillut!
En ole ikinä tajunnut tomaattimurskan tai tomaattikastikkeen käyttöä pizzassa. Laitan aina tomaattipyreetä, siinä on makua, eikä tee pohjasta märkää.
Pepperonimakkara, peperoncino hiput, chilipalot tai jalapenot silppuna.
Mä tykkään hot bbq kastikkesta tomaattikastikkeen seassa.
Kasvatan itse chilini ja lisään chilinpalasia tuoreina pitsan päälle. Talvella käytän pakastettua chiliä, mikä maistuu melkolailla yhtä hyvältä pitsassa kuin tuorekin. Laitan chilit joko juuston alle uuniin tai joskus myös viskon ne kesken paistamisen juuston päälle. Minulla on kiviarinapohjainen OBH-pizzauuni.
Chililientä voi myös roiskia valmiin pitsan päälle aivan niinkuin pitserioissakin on tarjolla. Savustettu chili on myös hyvää. Suosin kuitenkin tuoreita chilejä.
Helpoin tapa:
Teet jauhelihapizzan oman tyylisi mukaisesti 400 grammasta jauhelihaa. Jauhelihaan laitat muiden mausteiden lisäksi 2 teelusikallista Fatalii Gourmet Naga Morich Maustelientä (löytyy ainakin isommista K-kaupoista).
Kiitos, sain juuri sellaisia vastauksia, kuin toivoinkin. Erityisesti nro 8, kiitos, kun jaoit oman kastikkeesi ohjeen, aion kokeilla ko. raakakastiketta. Itsellänihän on tämä perinteinen tapa, että keitän 1-1,5 tuntia kastiketta, jolloin se on kieltämättä parasta, eikä kävisi mielessäkään palata siihen, että heittää pelkkää tomaattimurskaa pizzan pohjalle. Käytän pitkälti omaan keitokseeni noita samoja juttuja, kuten sokeria ja suolaa, jotka ovat ehdottomia, mutta myös soijaa makua antamaan. Kuivattuja chilejä en ole koskaan kokeillut. Margaritapizza on minusta parasta ja varsinkin tuo tulinen kuulostaa hyvältä, olen sen tapaista tilannut joskus pizzerioista, mutta itse en ole kokeillut!