Lämmitätkö riisiä uudelleen? Sen pelotellaan
www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/hygieniaosaaminen/tietopaketti/ru…
erityisen hyvä basillialusta. Samaa on kyllä joku hygieniapassin suorittanut sanonut makaronista
Kommentit (47)
...ovat niin harvinaisia, että ei niitä jokaisen kohdalle todellakaan satu eikä kavereillekaan, eikä sukuun eikä edes samaan kaupunginosaan. Siksi tämä "meillä tehdään näin eikä kukaan ole sairastunut" on idioottimaista.
Sitä pitää miettiä, millaisen riskin on valmis ottamaan. Siksi on hyvä tietää mitä suuruusluokkaa riskit ovat.
Ruokamyrkytykseen voi kuolla tervekin ihminen, kun oikein pahasti käy. Tuohon cereus -bakteeriin on kuollut esimerkiksi 17-vuotias poika joka söi yh-isänsä kanssa monta päivää perätysten "left-over spaghettia". Bakteerin myrkky tuhosi maksan. Tämä pastan vaara on jäänyt mieleeni, kun kasvissyöjänä olen turvassa monilta lihassa ja kalassa viihtyviltä bakteereilta.
mutta se on erittäin otollinen alusta mikrobeille. Esimerkkinä
http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/hygieniaosaaminen/tietopak…
Älkää syökö 3 pv vanhaa riisiä, jäähdyttäkää heti syömisen jälkeen ja nopeasti eli suoraan parvekkeelle pakkaseen tai pakkasesta joku kylmäkalle ja sitten mahdollisimman nopeasti kylmään säilöön. Kuumia ruokia ei kannata jääkaappiin suoraan lykätä, koska sitten kaappi lämpenee ja muut ruoat kärsivät.
Sitten kun lämmitätte niin kuumentakaa aivan läpikuumaksi. Näillä neuvoilla välttää jo monta ruokamyrkytystä. Myös paistettu riisi on hyvä tapa jatkaa ylijäämäriisejä jos tykkää aasialaisesta.
t.mikrobiologi
jaahas ja en hoksannut ensimmäisen viestin linkkiä, joka oli sama kuin omani. Cereus on ihan todellinen riski ja erityisen ikävä lapsilla. Kannattaa siis noudattaa eviran ohjeita!
Se, että on hygieniapassi, ei tarkoita kyllä sitä, että ihminen tietäisi mistään yhtään mitään!
Pilaantunut maku johtuu vissiin maitohappobakteereista, jotka eivät ole niin vaarallisia.. Kun taas bacillus cereus, listeria, botuliini yms. eivät maistu tai näy..
Lammitan aina uudestaan. Mutta en pestoa. Enka pane siihen vetta sekaan.
uudelleen viimeiset 20 vuotta. Ei ole ollut mitään ongelmia.
Se, että on hygieniapassi, ei tarkoita kyllä sitä, että ihminen tietäisi mistään yhtään mitään!
Todennäköisesti hygienipassin suorittanut ihminen tietää huomattavan paljon enemmän säilytys- ja tarjoilulämpötiloista,elintarvikkeiden säilyttämisestä, ristisaastumisesta yms.
Lämmitän uudelleen riisit seuraavana päivänä ja jopa sitä seuraavana. Pääsääntöisesti jäähdytämme ruoat nopeasti valmistamisen jälkeen, mutta välillä joku ruoka unohtuu hellalle pariksi tunniksi...eipä ole silti koskaan mitään myrkytyksiä tullut.
En ole koskaan kuullutkaan että erityisesti riisi olisi bakteereille hyvä alusta? Kaikki jäähdytetty ruoka pitää toki kuumentaa tarpeeksi kuumaksi lämmitettäessä uudelleen, jotta bakteerinalut kuolevat.
Itse kyllä lämmitän. Eikä ainakaan vielä ole mitään tullut. Mulla on hygieniapassi, eikä koulutuksessa puhuttu mitään ettei riisiä saisi lämmittää. Tai makaronia
ja uskallan laittaa ruokaa perheelleni joka päivä, jopa lämmittää vanhoja jämiä
ei ole hygieniapassia, en tiennyt että normaaliin ruoanlaittoon sellainen pitäisi olla. ja paskat
koskaan ei ole ollut ruokamyrkytystä ja vatsatauteja ylipäänsä tullut sairastettua tähän mennessä (olen 33 v) sairastettua ehkä 6 tai 7 kertaa, joista ala-asteen jälkeen 2 kertaa.
Keitetty riisi on oikeasti paras kasvualusta bakteereille.
näistä aiheutuvia sairastumisia?
Entäpä pavut?
perjantaina keitettyä riisiä!!
Kerran syötiin viikon vanhaa riisiä!
Yleensä kyllä pidän sääntönä että 2 pv vanhaa ruokaa voi syödä (eli toissapäivänä tehtyä), muttei juuri sen vanhempaa, mutta nyt kun on rahasta tiukempaa niin ei viitsi heittää pois mitään mikä näyttää ihan hyvältä ja syötävältä...
Riisi on kallistakin.