Leipojat! Miksi suklaa sulatettaessa jamahti
totaalisesti kun lisasin pari tl kermaa? Sulatin siis pienen maaran tummaa suklaata vesihauteessa. Koitin saada sen juoksevammaksi lisaamalla muutaman lusikallisen kuohukermaa. Tuliki jytky, muuttu siis kovaks kokkanaks koko suklaa, eika onnistunut enaa siita satsista kuorruttaminen. Ei vaikka kuinka koitin lammittaa sita viela lisaa.
Uus yritys pelkalla suklaalla onnistui, mutta jain miettimaan miks kerma kovetti. Onko tietoa / kokemusta? Ja miten kuorrutukseen kaytettavan suklaan saa vahan juoksevammaksi? Voita joukkoon?
Kommentit (19)
eli siis suklaan lammittaminen liikaa tekee siita kovan kokkareen? Mietin jo etta viilensiko kerma sita liikaa (otin j-kaapista suoraan). Mutta ehka lampoa olikin liikaa?
Voiko viela pelastaa jotenki? Vai joudunko syomaan suklaapallon itse (se oliski kova kohtalo...)
Olisikohan se kerma ollut liian kylmää? Itse olen sekoitellut sulaa suklaata vaikka mihin, mutta se ei ole silti jämähtänyt.
Sulattaminen pitää tehdä tosi varovasti, koska suklaa ei siedä vesihöyryä. Voi olla, että kerma on ollut liian kylmää ja siksi suklaan rasva on jämähtänyt.
Kokeile ensi kerralla vaikka sulatettua, lämmintä voita.
Kyllä sinun on nyt syötävä se suklaamöykky, ei ole enää pelastettavissa.
Mutta olisiko sulaneeseen suklaaseen joutunut vettä? Se saa suklaan sakenemaan, vaikka ei olisi kuin yksi pisara jostain räiskähtänyt. Suklaissakin on eroja, jotkut kestävät enemmän huolimatontakin käsittelyä.
Ihan jääkaappikylmä kerma ei varmaan tehnyt hyvää, mutta ei se sillä olisi pitänyt kokonaan jämähtää.
ja pidin parhaani mukaan huolen ettei vetta roiskunut suklaan joukkoon. Vesi oli kuumaa mutta ei kiehuvaa. Kermaa oli vaan niin vahan etta ihmettelen miksi se olis akkia jaahdyttanyt suklaan, etenkin kun lisaa lammittaminen ei auttanut vaan jai kokkanaks. Suklaa oli jotain tosi tummaa, vaikuttaisikohan se?
enpa tullut ajatelleeks etta se olis niin tarkkaa puuhaa. No, kaikkea oppii ja kovat oppirahathan tassa maksetaan kun joudun tuhoamaan sen kovettuneen suklaan vaikka paivakahvin kaverina.
kannattaa laittaa ensin kerma kattilaan ja lämmittää se (HUOM! EI KEITTÄÄ!!) ja sitten levy pois päältä, kattila pois levyltä. Sen jälkeen suklaa paloiteltuna sinne lämpimän kerman joukkoon, sitten sekoitellaan niin kauan että suklaa sulaa. Sitten kun seos on hiukan (HUOM! HIUKAN, ei kokonaan) jäähtynyt, se kaadetaan kakun päälle. Ja lastalla, terävällä kuumassa vedessä lämmitetyllä veitsellä tms. nopeasti levitys. Kannattaa lopettaa ajoissa levitys, yleensä ulkonäkö vaan pahenee kun levittämistä jatkaa :) Nopeus on valttia tässä!
kannattaa laittaa ensin kerma kattilaan ja lämmittää se (HUOM! EI KEITTÄÄ!!) ja sitten levy pois päältä, kattila pois levyltä. Sen jälkeen suklaa paloiteltuna sinne lämpimän kerman joukkoon, sitten sekoitellaan niin kauan että suklaa sulaa. Sitten kun seos on hiukan (HUOM! HIUKAN, ei kokonaan) jäähtynyt, se kaadetaan kakun päälle. Ja lastalla, terävällä kuumassa vedessä lämmitetyllä veitsellä tms. nopeasti levitys. Kannattaa lopettaa ajoissa levitys, yleensä ulkonäkö vaan pahenee kun levittämistä jatkaa :) Nopeus on valttia tässä!
Onnistuu kai se myös siten, että laittaa palat sulamaan kuumaan kahviin, vaikka vettä siinäkin on?
Pitääkö varata toinenkin suklaalevy epäonnistusen varalta, jos kokeilen?
Sulan suklaan joukkoon jos lisätään mitä tahansa, se leikkaa.
Eli jos haluaa suklaan joukkoon jotain muuta, se laitetaan ensin kattilaan tai samaan aikaan suklaan kanssa.
Yksi pisra vettä tai kermaa riittää sulan suklaan pilaamiseen.
että suklaa leikkaa. Jos olisit lämmittänyt kermatilkan ja lisännyt sen sitten suklaaseen (tosin se ei saa olla liian kuumakaan, noin 50 asteinen on sopiva), kuorrutuksesta olisi tullut hyvä.
Itse en saa sulatettua suklaata millään kovettumaan uudestaan mikrossa sulatuksen jälkeen. Suklaa on juoksevaa vaikka pari tuntia ja haluaisin kirjoittaa suklaalla tekstiä ja kuvioita. Työskentely on helppoa koska suklaa ei kovetu, mutta se töhrii kovasti kun on juoksevaa. Ihmettelen josko tosi kovat leipurit tehtaassa käyttävät oikeaa suklaata koristeluun, maku ei ainakaan tehdaskakuissa ole yhtään mistään kotoisin.
Kerma ei koveta, mutta jos on tippakin vettä, suklaa kovettuu. Sama, jos suklaa on liian kuumaa.
Mulla on käynyt pari kertaa kuten ap:lla eli suklaa on jämähtänyt, kun olen mikrossa sulattanut. Ensin ei meinannut lähteä sulamaan ja kun laitoin vielä hitusen lisää aikaa, suklaa kuumenikin liikaa ja alkaessani hämmentämään, se jämähti yhdeksi kököksi. Nimenomaan mikrolla tämä kokemus pari kertaa.
Lisäsin lämpimän kermatilkan mikrossa sulatettuun suklaaseen ja se leikkasi.. Sain sen kuitenkin pelastettua kun lämmitin sitä lisää kattilassa ja lisäsin tilkan kylmää maitoa. Fondujälkkäri pelastettu! Mutta suklaan sulatus lämpimään nesteeseen ehkä paras vinkki! :)
Juuri noin tunti sitten leivoin kakun ja täytteeseen sulatin valkosuklaata mikrossa matalalla lämmöllä ja sulaneen suklaan sekoitin jääkaappikylmään ranskankermaan.
Eikä tosiaan mennyt kököiksi vaan sekoittui nätisti.
Mikrossa sulatus oli paljon kätevämpää kuin vesihaude, kokeile ihmeessä.
"Leikata" tarkoittaa samaa kuin "juoksettua", eli vesiosa ja rasvaosa erottuvat. Suklaan kokkaroitumisella ei ole mitään tekemistä sen kanssa. Joten älkää käyttäkö sitä tässä yhteydessä, näytätte vaan oman tyhmyytenne, vaikka yritätte esittää ammattitaitoista. :)
T. suurtalouskokki
mikrossa osa suklaasta kuumenee liikaa helposti ja ja osa on vielä liian kylmää.
Juoksettunutkin suklaa on kyllä kokkareista.
vaan se, että suklaa on vaan lämmenny liikaa