Miksi riisi, makaroni ja peruna on pahasta, ainakin täällä?
Oon monesti ihmetellyt kun jotkut kyselee, miten laihtua tai syödä terveellisesti ym. ja melkein aina vähintään yks sanoo, että riisi, peruna ja makaroni pois, miksi?
Minulle on pienestä asti syötetty perunaa, riisiä ja makaronia. Riisi on täysjyväriisiä ja makaroni on tummaa makaronia. Äitini on niin kauan kun muistan tehnyt esim. perunia ja kastiketta ja sit on aina ollut 1/4 porkkanoita, punajuuria mitä millonkin ja sit vielä 1/4 tuoresalaattia, esim. kurkku-tomaatti-jääsalaatti. Tai sit on ollut kinkkukiusaus (tai joku muu liha), makaronilaatikko, keiton kanssa ollut leipää ja erikseen salaatti tai joku helppo wokki ym.
Samalla tavalla olen omat lapseni opettanut syömään ja ollaan terveitä kaikki.
Miksi ei sais syödä makaronia, perunaa tai riisiä? Kertokaa tyhmälle...
Kommentit (8)
tämä "karppaus" eli hiilareiden pois jättäminen ruokavaliosta.
Meilläkin on minun lapsuudessa syöty perunaa ja makaronia (ihan tavallista, ei tummaa). Riisiä en jostain syystä suostunut lapsena syömään, mutta nykyään syön kyllä, ja ihan tavallista kun en pidä tumman riisin mausta.
Vanhempani ovat molemmat hoikkia, samoin minä ja mieheni.
ei vaan voi syödä runsaasti hiilareita ja olla hoikkia, esim. PCO ja siihen liittyvä "sokerihäiriö" niin siihen vaan tehoaa vähähiilihydraattinen ruokavalio. Elimistö toimii kaikilla hieman eri tavoin eikä aina ole kiinni esim.annoskoosta ja liikunnan vähäisyydestä. Tietenkään en kiellä etteikö liikunta ole erittäin tärkeää laihduttaessa. Itse laihdutin 10 kg karppaamalla ja minulle se on elämäntapa eikä mikään muotivillitys.
Vähähiilariset just EIVÄT ole kuivia, vaikka olisivat laihoja. Koska me syömme "rajattomasti" rasvaa :D
Puhun villityksestä, koska on hankala uskoa, että merkittävällä osalla väestöstä olisi jokin vaiva, joka estää hiilihydraattipitoisen ruokavalion, varsinkin kun liikalihavuuden lisääntyminen on moderni ilmiö eli tämän kanssa ei ole aiemmin ollut ongelmia.
Mutta tietysti jos puhutaan vaaleasta makaronista ja riisistä, niiden ravintoarvo on alhainen, niistä ei saa pitkäkestoista enrgiaa ja ne ovat yleensä pitkälle prosessoituja, eli eivät mitään terveysruokaa. Kuorineen keitetyssä perunassa on tietty hivenaineita sun muuta hyvää, mutta energian laadun suhteen sekin on korkeintaan kohtuullinen energialähde siinä missä täysjyväpasta ja -riisi ovat hyviä.
<a href="http://plaza.fi/ellit/liikunta-ja-terveys/ravinto-ja-laihdutus/karppaus…" alt="http://plaza.fi/ellit/liikunta-ja-terveys/ravinto-ja-laihdutus/karppaus…">http://plaza.fi/ellit/liikunta-ja-terveys/ravinto-ja-laihdutus/karppaus…;
(ainakaan vähän tiukempi) ei sovi yhteen urheilun kanssa vauhti/nopeuskestävyyttä/nopeutta vaativien lajeissa.
Mut terveys- ja hyötyliikuntaa harrastavalle karppaus ei tietty ole mikään ongelma.
Ne vain eivät kuulu vähähiilihydraattiseen ruokavalioon, jolla laihtuu ilman nälkää.