Karjalapiirakkaresepti. Löytyiskö joltakin?
Kommentit (2)
Karjalanpiirakat 1
Kuori:
1 dl vettä
1 tl suolaa
1 dl vehnäjauhoja
1,5 dl ruisjauhoja
Täyte:
1 l täysmaitoa
1-2 dl riisiä
1/2-1 tl suolaa
1. Valmista kuoritaikina kulhossa lisäämällä veteen suola ja sen jälkeen jauhot.
2. Sekoita ainekset keskenään ja vaivaa tasaiseksi taikinaksi.
Täyte:
3. Kaada maito kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi.
4. Lisää vähitellen riisit ja keitä seosta niin kauan, että se puuroutuu.
5. Lisää suola.
6. Jäähdytä puuro kannen alla viileässä.
7. Pyöritä taikinasta noin 3,5 cm paksuja pyöreitä tankoja ja jaa ne sen jälkeen 1,5 cm mittaisiksi paloiksi.
8. Kauli paloista pulikalla ruisjauhon kanssa ohuita soikeita levyjä.
9. Levitä levyjen keskelle täytettä ja rypytä peukalon ja etusormen avulla taikinan reunat täytteen päälle.
10. Paista uunissa 300 asteessa noin 15 minuuttia tai kunnes piirakat ovat sopivan ruskeita.
11. Voitele piirakat heti paiston jälkeen vesivoisulalla (1 osa voita, 1 osa vettä).
Karjalanpiirakat 2
(16 kpl)
Täyte:
3 dl vettä
2 dl puuroriisiä
7 dl maitoa
¾ tl suolaa
Kuori:
1 dl kylmää vettä
½ tl suolaa
1 ½ dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1 rkl öljyä
Kostutus:
¾ dl maitoa
25 g margariinia tai voita
1. Sekoita riisi kiehuvaan veteen, lisää maito ja sekoita, kunnes puuro alkaa kiehua.
2. Hauduta kannen alla vähäisellä lämmöllä kypsäksi.
3. Mausta puuro suolalla ja anna sen jäähtyä.
4. Sekoita kylmään veteen suola, jauhot ja öljy.
5. Notkista taikina tasaiseksi käsin vatkaten.
6. Tee taikinoista tanko ja jaa se 16 osaan.
7. Pyöritä palat palloiksi, litistä kakkaroiksi.
8. Kaaviloi kakkaroista pyöreitä piirakankuoria, halkaisijaltaan n.17 cm.
9. Ripottele ruisjauhoja kuorille.
10. Valmista piirakat yksi kerrallaan.
11. Poista jauho kuoren päältä ja levitä kuorelle täytettä.
12. Nosta reunat keskelle ja rypytä etusormilla, jolloin piirakka saa muotonsa.
13. Pane piirakat pellille vieri viereen ja paista 300? C uunin keskitasolla 15-20 min.
14. Piirakat ovat valmiit, kun niissä on väriä.
15. Kasta kypsät piirakat kuumaan maito-rasva seokseen.
16. Pane päällekkäin kulhoon pehmenemään.
17. Peitä ne voipaperilla ja liinalla.
18. Tarjoa piirakat munavoin kanssa.
Paitsi, että minä teen taikinan VAIN ruisjauhoista koska musta se on ainoa oikea:
2,5 dl vettä
6 dl hienoja ruisjauhoja
1,5 tl suolaa
Liota kylmään veteen suola ja sekoita jauhot veteen
Ja stten multa loppuu AINA puuro kesken eli tee tupla määrä puuroa kun sitä tulee syötyäkin =)))
Karjalanpiirakat
Määrä Aines
Täytepuuro:
2 dl vettä
1 l maitoa
2 dl puuroriisiä
1 tl suolaa
2 rkl voita
Piirakkataikina:
2 dl vettä
1 tl suolaa
3 dl ruisjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 rkl öljyä
Voiteluun:
1 dl vettä
60 g voita
Mittaa esimerkiksi teflon-kattilan pohjalle vesi, kiehauta ja lisää riisit. Anna kiehua pari minuuttia ja lisää maito. Sekoittele puuhaarukalla ja anna kiehua hiljalleen, kunnes puuro alkaa saota. Voit jättää puuron hautumaan kannen alle kypsymisen loppuvaiheessa, mutta sekoita kuitenkin usein pohjaanpalamisen estämiseksi. Keitä puuroa kaiken kaikkiaan noin 40 minuuttia. Mausta puuro suolalla ja voilla. Siirrä puuro jäähtymään.
Sekoita kulhossa kylmän veden joukkoon suola, ruisjauhot ja vehnäjauhot. Sekoita aluksi puuhaarukalla ja kun taikina on paksua, käytä sekoittamisessa kättä. Lisää öljy. Älä vaivaa taikinaa turhaan. Leivo taikinasta tasapaksu tanko ja jaa se 20 yhtäsuureen palaan. Pyörittele palat sileiksi palloiksi ja litistä pallot tasapaksuiksi lettusiksi. Pinoa lettuset ja ripottele väliin runsaasti ruisjauhoja.
Kaulitse lettuset piirakkapulikalla mahdollisimman ohuiksi pyöreiksi piirakanpohjiksi (halkaisija noin 10 - 12 cm). Käytä apuna ruisjauhoja. Pinoa pohjatkin päällekkäin: väliin runsaasti jauhoja ja päälle muovi kuivumisen estämiseksi.
Harjaa jauhot pohjista esimerkiksi pullasudilla pois. Pane pohjille noin 1 1/2 rkl puuroa ja levitä se kostutetun veitsen avulla ylhäältä alas asti ja sivuilla melkein reunoihin. Täytä esimerkiksi 3 pohjaa kerrallaan, etteivät pohjat ehdi kuivua.
Taivuta piirakan reunat puuron päälle ja ummista piirakat etusormilla rypyttäen. Ripottele pellille hieman vehnäjauhoja ja lado piirakat pellille vieriviereen. (Älä käytä leivinpaperia.) Paista 275-asteisen uunin keskitasolla noin 10 minuuttia.
Kiehauta voitelua varten kattilassa vesi ja sulata siihen voi. Sivele piirakat kauttaaltaan vesi-voiseoksella. Pane piirakat kulhoon päällekkäin ja peitä kulho voipaperilla ja leivinliinalla. Piirakat saavat pehmetä noin puoli tuntia. Tarjoa piirakat voin tai munavoin kanssa.
Testattu K-koekeittiössä
Ainekset K-ruokakaupoista