Somalialainen leipä ja riisi,nam :)Ohjeita?
Onko kellään somalialaisen leivän ja riisin ohjetta?
Siis sellainen leipä joka paistetaan pannulla ja vähän muistuttaa lettua?
Ja riisi. Siinä on rusinoita ja vähän tamarindiä ja sitten jotain tosi hyvää maustetta. Mitäköhän voisi olla? Käyttääkö somalialaiset yleensä basmatiriisiä?
ps.olen ihan hulluna somalialaiseen ruokaan :)
Kommentit (8)
Keitetty lihariisi
1/2 kg pitkää riisiä
400g pihvilihaa tai lampaan kylkeä
1-2 valkosipulin kynttä
1 iso sipuli
2tl jauhettua kuminaa
2tl curryjauhetta
1/2 kg tomaattimurskaa
3 rkl ruokaöljyä
1 tl suolaa
Sipulit viipaloidaan ja valkosipuli puristetaan. Liha leikataan n. sentin kuutioiksi. Öljy kuumennetaan. Sipulit paistetaan kullankeltaisiksi. Lihat, valkosipuli ja mausteet lisätään koko ajan hämmentäen. Murskatut tomaatit lisätään ja annetaan kiehua n. 5 minuuttia. Lopuksi lisätään 4 kuppia kuumaa vettä. Annetaan kiehua.
Riisi huuhdotaan ja lisätään lihan joukkoon. Kasari peitetään kannella. Seosta hämmennetään aika ajoin. Lämpöä vähennetään ja annetaan hiljaa kiehua kunnes vesi on haihtunut ja riisi on valmista. Tarjoillaan salaatin kera.
Riisiä herneiden ja rusinoiden kera
1/2 kg pitkää riisiä
1/4 kahvikupillista rusinoita
2 rkl öljyä
100g voita
2 sipulia
3 valkosipulin kynttä
1/4 kg pakastettuja herneitä
1 tl suolaa
Toinen sipuli viipaloidaan. Öljy kuumennetaan ja sipuli paistetaan kullanruskeaksi. Pesty riisi, valkosipuli ja suola lisätään sekoittaen. Kuumavesi kaadetaan päälle, kunnes se peittää riisin. Annetaan kiehua miedolla lämmöllä ja sekoitetaan ettei pala pohjaan. Kun neste on haihtunut, sekoitetaan riisiä pohjaa myöten, jottei se pala pohjaan. Jollei riisi ole vielä valmis, lientä lisätään ja annetaan kiehua, kunnes riisi on sopivan kypsää. Riisi laitetaan tarjoiluvadille.
Toinen sipuli viipaloidaan renkaiksi. Kuumennetaan voi. Sipulit paistetaan kullankeltaisiksi. Pestyt rusinat ja pakasteherneet lisätään joukkoon. Kypsennetään vielä 5 minuuttia ja sirotellaan ainekset riisin päälle. Tarjoillaan kalan ja salaatin kanssa.
Riisiä käytetään oman mieltymyksen mukaan. Mieheni tehdessä ruokaa hän käyttää basmatiriisiä, itse olen mieltynyt jasminriisiin, ja esikoinen tykkää eniten tummasta riisistä :)
Kokemukseni mukaan somalialaisen keittiön avainsana on maustaminen. Raaka-aineet ovat suht perustavaraa, mutta mausteilla tuodaan eri vivahteita. Käytetyimmät mausteet taitavat olla kardemumma, kaneli, kumina, korianteri, curry ja maustepaprika, ainakin meidän perheessä
Jomar, ottaisin mielelläni sen leipä ohjeen jos viitsisit sen laittaa. Kuulostaa nimittäin juuri hakemaltani :)
Jua, suurkiitos riisiohjeista. Rusina-herneriisi taitaa olla juuri hakemani ohje. Menenkin heti välittömästi testaamaan ;)
3 dl vettä
1/2 pala hiivaa
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
paistamiseen öljyä
- Liota hiiva huoneenlämpöiseen veteen
- Lisää sokeri seula ja vatkaa seosta hetken aikaa
-Lisää jauhot ja jatka vatkaamista. Taikinan tulee olla paksu vellimäinen seos. Anna sen levätä 10-15 minuuttia.
- Kuumenna paistinpannu, muttei liian kuumaksi, jotta ohukaisten väri jää vaaleaksi. Laita pannulle hieman öljyä ja levitä pannulle paksu tasainen kerros taikinaa
- Anna ohukaisen kypsyä kannen alla 3-4 minuuttia, kunnes se irtoaa pannusta. Paista vain yhdeltä puolelta.
(-Aseta ohukainen lautaselle ja kaada sen päälle maraq-keittoa)
voisi olla juuri se ohje mitä kaipaan. Ainakin sitä voisin kokeilla.
Sainkin jo sen riisin ohjeen,jota metsästin...tosin siitä tuli vähän puuromaista. En itsekään tiedä käyttääkö somalialaiset kookosmaitoa.
Itse kyllä pidän siitäkin :)
En tiennyt on olemassakaan tällänen kirja :) Meillä myös tykätään somali ruoasta. kiitos!
Pitäisi löytyä kyseinen kirja. Itse sen olen ainakin sieltä ostanut, tosin siitä on aikaa useampi vuosi.
En tiedä käyttääkö somalit yleisesti kookosmaitoa ruokaan, mutta olen syönyt monesti somaleiden tekemää riisiä, jossa ollut kookosmaitoa seassa. Myös leivonnaisiin tuttuni laittavat kookosmaitoa lähes aina. Joten kokeile ihmeessä sitä kookosta riisin kanssa :)
Siis minullahan ei somaliaisesta ruoasta ole hajuakaan, mutta tällaisessa kirjassa kun " Ruokamatka Afrikkaan" on ohje tuollaisille pannulla paistettaville lettuleiville, jotka kirjan mukaan syödään keiton kanssa... ?
Jos kuulostaa tutulta, niin voin kirjoittaa ohjeet tähän.
Riisistä ei somalialaisten reseptien kohdalla ollut mitään. Ainakin Keniassa ja Tansaniassa riisiin käytetään usein kookosmaitoa, mahtaisikohan sitä käyttää myös somalit?