Toksoplasma ja medium-pihvi
Voi piru vie, että ihminen osaa olla tyhmä!! Oltiin tänään kaverilla iltaa viettämässä ja syötiin naudan ulkofilettä. Pihvin piti olla kypsä (1cm pihvi paistettu kuulemma 2 min molemmin puolin), mutta niin vain oli sisältä punertava. No, en siinä tietenkään tajunnut olla sitä syömättä, vasta jälkeenpäin aloin miettimään, että joku juttu oli raa' an lihan syömisessä ja muistin tuon toksoplasma-vaaran...
Pitääkö siis pihvin olla ihan KOKO kypsä, että se toksoplasma eliö kuolee, vai riittääkö tuollainen melkein kypsäksi paistaminen tappamaan sen? Netistä vielä luin että n. 75 astetta riittää, mutta mistäs sen nyt sit tietää, onko se pihvi ollut tuon 75 astetta, vai ei.
Aion kyllä neuvolassa pyytää vasta-ainetestit (2 vuotta sitten oli negatiivinen, eli en ole toksoa sairastanut), mutta siihenkin pitäisi kai odotella 3 viikkoa ennen kuin testit voi ottaa. Miten ihmeessä mä nyt maltan odottaa 3 viikkoa ja murehtia mahdollista tartuntaa (en voi olla murehtimattakaan...)
Kertokaahan siis te, joilla mahdollisesti on enemmän tietoa. Miten iso riski on saada tokso tuollaisesta medium-naudan ulkofileestä?
Kommentit (6)
Me ollaan tosiaan pakastettu lihat, mulla hirveä himo lihaan ja medium pihveihin. Mut se auttaa vaan tohon listeriaan? Riistalihassa se suurin vaara varmaan piilee. vakuumipakatuissa tuotteissa, liha,kala ja juustot, se listeria.
Tuossa muutama linkki. Niissä ei kyllä ollut muuta ohjetta kuin kypsentää ja pestä ruoka kunnolla. Pakastevihanneksiakin tulisi keitää väh. se 5 min.
http://www.animalhealth.orion.fi/lemmikit/kissa/vaivoja/zoonooseja.cfm
http://www.ktl.fi/portal/suomi/julkaisut/kansanterveyslehti/lehdet_1996…
http://www.mmm.fi/el/art/taudit/tau/tokpla.html
Siis tekeehän ne varmaan tk:ssa verikokeet jos haluaa. Kannattaa varmaan soitttaa nla:an ja kysyä. Sieltä saat asiallisinta tietoa. Kissojen olen luullut olevan se pahin tartuttaja.
Oireita ei kai ilmaannu kuin 1-3 viikkoa tartunnasta, jos silloinkaan mitään selviä oireita. Pyydän neuvolassa, että ottavat ne verikokeet, sillähän se selviää... Mä en vaan kestä tätä odottamista!!
ettei medium-pihvin syömisestä voi saada käytännössä muuta kuin mukavan kylläisyyden tunteen. Olkaa ihan rauhassa vain! Eri asia on, jos syö jotain tarkastamatonta hirvenlihaa tmv. raakana.
listeria on kuitenkin melko harvinainen ja viimeksi Suomessa epidemian aiheutti margariinipaketeista löytynyt listeria. Jos joka suupalaa rupeaa miettimään, on riskejä vaikka missä... eikä sen pelkäämisen kanssa voi elää normaalisti.
Toksoplasmoosikin on todennäköisempi ihan muista lähteistä kuin kaupan lihatiskiltä samana päivänä ostetusta pihvistä.
Riski on TODELLA pieni, etenkin suomalaisessa lihassa. Ajattele, että jos et ole toksoplasmaa saanut tähän päivään mennessä (ja olet varmasti syönyt riskielintarvikkeita vaikka kuinka elämäsi aikana) niin riski että yhdestä medium-pihvistä nyt sen olisit saanut on mitättömän pieni. 75-asteinen liha on muuten vielä melko veristä, tiedän siitä että olen tehnyt 75-asteista paahtopaistia paistomittarin kanssa. Joten pihvi on varmasti ollut yli 75-asteinen jos on ollut vain vähän punertava.
Käy testissä kun aikaa on kulunut riittävästi niin saat mielenrauhan. Olet selvästi erittäin vastuuntuontoinen, kun haluat varjella raskautta ja pientä elämää. Se on hyvä asia, mutta joskus jostain asiasta tulee kohtuuttoman kokoinen peikko. Älä anna tuon toksoplasma-ajatuksen liikaa hallita ajatuksiasi, sillä tässä on nyt kyseessä todella pieni riski, ja olet toiminut parhaasi mukaan. Vieraisilla on vaikea ruveta liikaa " hienostelemaan" . Yritä ajatella että murehtimisen aika ei ole ennen kuin toisin todistetaan!
Onnellista raskausaikaa!
vielä sen verran, että liha oli ostettu tänään kaupan lihatiskiltä, eli ei varmaan ole ollut pakastettua (sehän kai tappaisi toksoplasma eliöt).