Itse käsin syötävää ruokaa 1-vuotiaalle
Mitä voisin kokata? Makaroonilaatikko on jo liian paljon käytetty ja äidin lusikointi ei kelpaa ja itse ei vielä osata....
Kommentit (12)
Nämä menee lähinnä napostelun puolelle, mutta samoin toimi joskus meilläkin kuin edellisellä: lapsi sormin jotain pientä, äiti lusikalla siinä sivussa oikeaa ruokaa.
Elikkäs mitä tahansa hedelmiä tai vihanneksia paloina (kurkkua, paprikaa, omenaa, viinirypäleitä...), riisimuroja tai miksei vaikka maissihiutaleita, rusinoita, raejuustoa, pakastemaissia.
Muuta ei nyt tule mieleen...
siis, nirsoilee tietty välillä mutta kyllä mä olen ihan antanut samaa kun muutkin syö. Häntä ei ole saanut syöttää sitten vajaa 11-kuisesta mutta lusikalla ei vielä oikeen onnistu. Syö siis sormin lähes kaiken. Sotkua tulee mutta laitan joskus esim sanomalehden tuolin alle niin on tosi helppo siivota. Joo ja ruuankerääjäruokalappu on tosi hyvä. Sinne putoaa puolet ruuasta mutta tyttö sitten kun lautanen on tyhjä rupeaa syömään lapusta. Haarukan ja lusikan katan joskus mukaan ja välillä tyttö innostuukin niillä taiteilemaan =)
tarkottaa kotiruokaa mitä mekin syödään, perunoita, riisiä, spagettia, lihaa, kalaa, kasviksia........
Jos teet esim. perunoita ja lihapullia, niin lohkot ne sopiviksi suupaloiksi, jotka lapsi nappaa suuhunsa. Keitetty peruna on helppo käsin syötävä. Samoin kaikki keitetyt vihannekset (joista porkkana lienee se tavallisin).
Jauheliha on helppoa, voi paistaa pikkunokareina, jotka helppo napsia, tai tehdä lihapullia tai pihvejä.
Kanasuikaleet voit keittää tai paistaa ja saksia sopiviksi paloiksi.
Jos teet keittoa, voit laittaa lautaselle sen ilman lientä - sehän on jo hyvinä suupaloina.
Ns. eineksistä kalapuikot on kivoja.
Oikeastaan siis melkein mitä vaan voi tarjota palasina, paitsi ehkä sosekeittoa ;)
Stoppi tuli kun ikää oli 10kk, itse halusi syödä.
Tarjosin hänelle samaa, mitä muut söivät ja katoin aina pienen lusikan ja haarukan tytölle. Perunamuussi ja lihaperunasoselaatikko oli hyviä " treeniruokia" nekun pysyi lusikassa, vaikka olis lusikka väärinpäin... Ja sormin popsi, jos ei lusikassa pysynyt.
Keitot oli hyviä, samoin kanapalat ja lihapullat/pihvit. Keitetyt perunat, keitetty kananmuna. Lisäksi tarjosin keitettyjä vihanneksia (herne, maissi, porkkana, kukkakaali, parsakaali) ja tuoreita (tomaattipaloja, kurkkua, porkkanatikkuja)
Välipalalla popsi hedelmäpaloja ja leipäkuutioita.
Kovin kauaa ei mennyt, kun onnistu lusikoimaan jo jogurtit ja kiisselit pääasiassa suuhun :) Loput löytyi ruokalapusta. Nyt on mennyt jo pitkään kaikki pöperö mallikkaasti oikeeseen osotteeseen, kun ikää on 2v.
Meidän neiti (1v1kk) kyllä laittaa ruokapaloja suuhunsa, mutta jo melko pienestä palasta tulee oksu. Eli jos antaisin hänen napsia suuhunsa esim. perunan paloja samalla, kun lusikoin ruokaa hänen suuhunsa, tulisi kaikki välillä ylös, kun joku pala kutittelisi kurkussa. Siksipä meillä ihan suvereenisti äiti pelkästään lusikoi ruoat tytön suuhun ja tyttö keskittyy vain aukomaan suutansa. Eipä kyllä oikeastaan edes ole kovin kiinnostunut syömään itse, silloin kun ollaan ruokapöydässä. Sen sijaan muulloin kyllä kerjää jotain nakerrettavaa.
No todellakin, nyt kun sen sanoitte kyllähän keittoakin voi syödä ilman lientä jne. tällä äidillä löi vaan niin kertakaikkisen tyhjää, kun yht`äkkiä ei enää vanhat tavat (salaa välissä ruon suuhun lusikoiminen) onnistunutkaan.
Kaikki vauvaruoan syöttäjät vaan varottelevat kovasti suolasta, vaikka itse olen ollut sillä kannalla, että samaa ruokaa voisi jo syödä, kun en itse tekemääni suolaa lisää?! Leikkelemakkarat , juusto ja esim. kalkkuna uunifileerulla olisi ehdotonta herkkua leivänpalojen kanssa iltapalana, mutta kuulemma liian suolaista 1-vuotiaalle?!
mutta musta voi ihan hyvin välillä ainakin antaa tuollasia mainitsemiasi " herkkuja" . Meillä lapset ovat aina 1-vuotiaasta syöneet todellakin samaa ruokaa eli ei olla jätetty mausteita ja suolaakaan pois. Ei me nyt itekään kauheesti suolaa syödä ja ehkä pienille ei nyt ihan kauheita tabasco-chili-väännöksiä tarjota mutta... Lapset kyllä ovat jo vauvoista asti tottuneet pieniin suolamääriin koska täällä (Saksassa) vauvanruuissakin on suolaa. Olen katsonut että juovat sitten tarpeeksi vettä tms.
Pelkkä juominen ei auta puhdistamaan elimistöä. Mausteita kannattaa lisätä koko ajan pikku hiljaa. Meillä se auttoi siihen, että kaikki ruuat maustetut tai ei menee alas. Mausteissa ei ole mitään vaarallista, ellei syötä hurjia chili tai pippuriannoksia, jotka kiusaavat masussa. Ranskalaisia tai nakkeja en antaisi, mutta en minä anna niitä vieläkään (tyttö 3 v.) Turhia ruokia opetella syömään.
Maissinaksut olivat meillä hitti tuohon aikaan, eihän ne miltään maistu, mutta kivoja rapistella suuhun. Häntäpavut on kivoja syödä hännästä (mungpavun idut).
että eihän sitä TIETENKÄÄN paljoa anneta! Jos sitä joka ainoassa vauvanruuassa on kaikissa muissa Eu-maissa paitsi Suomessa niin tuskin se _niin_ haitallista on. Määrät ovat todella pieniä! Tuskin kukaan muutenkaan 1-vuotiaalle joka päivä tarjoaa kaupan nakkeja ja muita suolasia eineksiä.
niin ei meilläkään nakit ja muut ole olleet suosiossa ennen kun vasta lähempänä kouluikää kun tulee malleja kavereilta ja muualta. Omat lapset eivät juurikaan esim nakeista välitä mutta kaupan lihapullista kyllä tykkäisivät... Itse en erityisemmin tykkää joten useimmiten on omatekosia. Mausteet auttaa kyllä paljon, lapset syövät mielellään vähän maustetumpia ruokia.
ranskanpotut oli silloin suosikkeja (ei tosin kovin terveellisiä), samoin nakit, keitetyt pikkuporkkanat, herneet, ja kun tyttö sai itse pyydystää jotain, niin äiti sai välissä aina lusikallisen oikeaa ruokaa suuhun. Ja tyttö oppi varhain syömään itse!