SUoraan purkista vai annostelu lautaselle?
Kumman koulukunnan kannattaja oot: tarjoiletko muksullesi ruokaa suoraan purkista vai laitatko annoksen lautaselle?
Annostelua lautaselle suositellaan purkkien kyljessä ja lautaseltahan aikuisetkin ruokansa syövät. Ja purkista suoraan lusikoidessa menee sylkeä aina purkkiin ja se ei ole hyvä juttu.
Ite annan ruokasoseet lautasella lämmitettyinä mut makeat soseet suoraan purkista.
Tuskin on yhtä oikeaa tapaa. Kiinnostaa vaan miten muilla kun yks tuttu joka kävi kylässä hämmästeli et miten sie tuolleen suoraan purkista syötät...
Kommentit (6)
Eli lämmitettävät soseet laitan lautaselle, hedelmäsoseet lusikoin suoraan purkista. Samoin Muksun jugurttitetroista suoraan vaan: leikkaan purkin suun kokonaan auki ja lusikoin siitä sen minkä menee ja loppupurkin laitan minigrippussiin ja jääkaappiin niin se ei ota ees mitään hajuja itseensä. Mun mielestä sosetta menee " paljon" hukkaan jos sitä aina laittaa lautaselle (mun on vaikea arvioida minkä verran ylipäätään kullakin aterialla menee) kun sitä aina jää lautasen reunoille ja jää sitä pikkusen aina purkkiinkin. Mut siis näin meillä!
ruoka jäähtyy siinä nopeammin. Tai jos en anna koko purkkia, niin en lämmitä kaikkea ja siksi lautaselta. Hedelmäsosetta annan puuron seassa, mutta voisin antaa purkistakin ja laittaa jääkaappiin ja antaa taas. En halua vauvastani sellaista, joka ei kestä mitään bakteereja. Tietenkin käytän järkeä, mutta en usko, että päivässä parissa voisi tulla jotain vaarallisia bakteereja syljestä. (toki en ole mikään asiantuntija alalla :))
Olen käsittänyt, että ainakaan sen takia ei kannattaisi antaa suoraan purkista (siis jos jäljelle jäänyt ruoka on ollut kosketuksessa lusikan kanssa, jossa on lapsen sylkeä),koska ravintoarvot heikkenevät syljestä johtuen. En tiedä, kuinka paljon...
Lautaselta annan yleensä kotona. Pilaantumishomma on yksi syy, mutta myäs se, että syömisen opettelu on helpompaa lautaselta. Kotiruuat ja purkkiruuat kun antaa molemmat lautaselta, niin ei tule niitten erottelussa ongelmaa. Pienenä piti tosin joskus huijata ja olla laittavinaan purkista, kun ei kotiruoka meinannut kelvata... :)
Minä annan valmisruoat suoraan purkista koska ne menee lähes aina kerralla kokonaa. Ja jos ei mene heitän pois enkä lämmitä koskaan uudelleen. Omatekemät soseet tarjoilen lautaselta jostain syystä. En kyllä kotona syötä lämmintä ruokaa purkista vaan aina omatekoista. Purkit on mukana jos ollaan jossain liikkeessä. Jogurtin annan lautaselta, sillä meillä menee aika tarkkaan aina sama määrä ja helppo arvioida. Hedelmät menee aina koko purkki kerralla.
Tipy
Nämä tiedot ovat nestlen, semperin ja piltin kotisivuilta:
Nestle:
Voiko kertaalleen lämmitetyn puuro- tai velliannoksen jäähdyttää ja lämmittää uudelleen myöhemmin, jos lapsi ei ole syönyt koko annosta?
Annosta ei pidä lämmittää uudelleen. Syynä on se, että syönnin yhteydessä saattaa lapsen syljen bakteereita siirtyä ruokaan. Jos annos jäähdytetään ja lämmitetään uudestaan, saattaa ruuan bakteerimäärä kasvaa ja heikentää ruuan laatua.
Semper:
Suoraan purkista lusikoimista on hyvä välttää, ettei vauvan sylki pääse vaikuttamaan aterian mikrobiologiseen laatuun.
Piltti:
Mikäli ruokaa on syötetty suoraan tölkistä, sinne on päässyt lusikan mukana mm. syljen entsyymejä, jotka heikentävät ruoan rakennetta.
Missään näissä ei ainakaan ravintoarvojen heikkenemisestä puhuta mitään. :)