Kasariteeman tarjottavat
Sekalaisessa järjestyksessä: Paahtopaisti, hedelmähyydykekakku, tiikerikakku Hanna-tädin kakkuja..mitä muuta? Mitä kasviksia? Salaatteja ei ainakaan meillä ollut juurikaan, vaan vihanneksia syötiiin siltään. Juomaksi lonkeroa.
Kommentit (72)
Mikään hedelmähyydykekakku ei kyllä AP ole kasaria. Kaikki hyydyke jutut on paljon uudempia.
Omia ruokamuistojani oli 80-luvulla eksoottiset hedelmät, kiivit, karambolat ja muut. Vuosikymmenen loppupuolella oli jo hienoa tehdä hedelmäsalaatti itse, sitä ennen säilyketölkistä tarjottukin kelpasi vieraille tarjottavaksi. Tuc-keksejäkin oli, vaikka joku muuta epäili, niitä saattoi olla kahvipöydän suolaisena ilman mitään lisäkkeitä. Hapankorppurullat olivat myös muodikas tarjottava. Toscakakku, ananaskeikauskakku, muffinssit, Tuulomaan torttu ja kääretorttu olivat usein kahvipöydän tarjoiluina.
Lämpimät voileivät kuuluvat minusta selkeästi 70-luvun iltapaloihin esim. saunomisen yhteydessä. Meilläkin oli 70-luvun voileipägrilli niitä varten. Kotitekoinen pizza alkoi yleistyä 80-luvulla ja uuniranskalaisillakin herkuteltiin. Myös reikäleipäpohjalle tehtiin "pizzaa", joka oli periaatteessa lämmin voileipä tomaatilla ja oreganolla. Broilerin koipireisiä tarjottiin vieraillekin, ennen broileri oli ollut lähinnä grilliruokaa tai sitten kokonainen pakastebroileri valmistettiin uunissa. Kirjolohta syötiin kerran viikossa, sitruunapippurilla maustettuna tietysti.
Onko kukaan vielä maininnut uunijäätelöä? Siinä 80-luvun trendiherkku ja rouvien bravuuri.
[quote author="Vierailija" time="24.06.2015 klo 22:14"]Juomaksi Team ja Afri-Cola.
[/quote]Se limu oli TEEM
[quote author="Vierailija" time="25.06.2015 klo 21:34"]
[quote author="Vierailija" time="25.06.2015 klo 09:44"]
Mikään hedelmähyydykekakku ei kyllä AP ole kasaria. Kaikki hyydyke jutut on paljon uudempia.
[/quote]
Tarkoitin sellaista, missä on säilykehedelmiä ja hyydytetty mehu päällä, en oikein keskinyt sille parempaakaan nimeä. Mulla oli ylioppilasjuhlissa sellainen silloin.
[/quote]
Tällainen kakku oli yleinen 60-luvulla ja varmaan vielä 70-luvullakin, mutta mikään kasariherkku se ei ollut varsinaisesti. Voileipäkakut olivat 80-luvun juhlissa muotia, 70-luvulla esim. häissä ja hautajaisissa tarjoiltiin vielä valmiita voileipiä. Pizza oli kova sana 80-luvulla, samoin täytetyt tuulihatut ja palttoonnapit.
Täytetyt ohukaiset, Janssonin kiusaus punajuurisalaatin kera, kuorrutettu sipulikeitto, ruokaisat salaatit, suolaiset piirakat, varsinkin voitaikinakuoreen tehdyt liha- ja lohipiirakat, pizza, karjalanpiirakat+munavoi. Siinäpä yleisimpiä illanistujaistarjottavia 80-luvulla. Ja sitten oli vielä pienemmän porukan kanssa fonduet ja raclette-jutut. Fonduet varsinkin olivat trendikkäitä.
Mun äitini oli 30 vuotta ravintola-alalla, joten ihan kakarasti asti käytiin paljon ulkona syömässä, ja mutsi toi kotiinkin kaikki uudet ideat. Ja yh kun oli, kävin mys paljon yksin syömässä ravintoloissa, kun äiti oli töissä. Itsehän jatkoin samalla alalla heti 18 täytettyäni, ja ensimmäisen kerran maistoin fondueta joskus vuoden 2002 kieppeillä :o
Ehkä me sitten vaan oltiin jäljessä :D
Tämä siis numerolle 60
Terv. vm-80
Myös minä olin -79 lähtien ravintola-alalla. Mulla on niiltä ajoilta paljonkin kirjoja, joissa neuvotaan juhlatarjoiluja yms. Juustofondue oli yksi niistä. Muistan myös ostaneeni jollekin lahjaksi fonduesetin 80-luvun lopulla, ja pääsin vielä kokeilemaan, kun kypsensimme sillä öljyssä hirvenfileepaloja ja vihanneksia.
Nro 60, vm-58
[quote author="Vierailija" time="24.06.2015 klo 22:56"]
[quote author="Vierailija" time="24.06.2015 klo 22:04"]
Makkarakupit. Ranskanleipä.
[/quote]
Makkarakupit ovat kyllä pikemminkin 60-lukua, ainakin me teimme niitä koulussa köksän tunneilla 60-luvun alussa. Vihreitä herneitä kuppien täytteeksi! Ranskanleipääkin syötiin 60-luvulla.
[/quote]
me elimme sitten varmaan 80-luvulla vielä 60-luvun tyyliin. Söimme silloin tällöin makkarakuppeja ja ranskanleipää paljon kun 10 markalla sai kolme kaupasta.
[quote author="Vierailija" time="24.06.2015 klo 22:11"]
Leivo itse sämpylöitä ja laita pakettivoita ja lauantaimakkaraa päälle. Sumpit voit keittää Saludosta.
[/quote]
Tää on 70-lukua.
[quote author="Vierailija" time="25.06.2015 klo 23:16"]
Täytetyt ohukaiset, Janssonin kiusaus punajuurisalaatin kera, kuorrutettu sipulikeitto, ruokaisat salaatit, suolaiset piirakat, varsinkin voitaikinakuoreen tehdyt liha- ja lohipiirakat, pizza, karjalanpiirakat+munavoi. Siinäpä yleisimpiä illanistujaistarjottavia 80-luvulla. Ja sitten oli vielä pienemmän porukan kanssa fonduet ja raclette-jutut. Fonduet varsinkin olivat trendikkäitä.
[/quote]
Mitähän ala-peukuttamista tässä on? Mainitut ruokalajit on otettu suoraan eräästä 80-luvun "iltaherkkuja vieraille"-kirjasta.
[quote author="Vierailija" time="26.06.2015 klo 08:10"]
[quote author="Vierailija" time="25.06.2015 klo 23:16"]
Täytetyt ohukaiset, Janssonin kiusaus punajuurisalaatin kera, kuorrutettu sipulikeitto, ruokaisat salaatit, suolaiset piirakat, varsinkin voitaikinakuoreen tehdyt liha- ja lohipiirakat, pizza, karjalanpiirakat+munavoi. Siinäpä yleisimpiä illanistujaistarjottavia 80-luvulla. Ja sitten oli vielä pienemmän porukan kanssa fonduet ja raclette-jutut. Fonduet varsinkin olivat trendikkäitä.
[/quote]
Mitähän ala-peukuttamista tässä on? Mainitut ruokalajit on otettu suoraan eräästä 80-luvun "iltaherkkuja vieraille"-kirjasta.
[/quote]
En tiedä missä piireissä fonduet olivat Suomessa trendikkäitä, mutta ei se todellakaan mikään yleinen illanistujaistarjottava ollut. Itsekin maistoin vasta 2000-luvulla. Kyllä mä yhdistän 80-lukuun nimenomaan jotkut voileipäkakut ja mokkapalat.
Täytetyt paprikat, nauravat nakit + ranskalaiset. Sellainen alkoholi/marja/hedelmähyytelö liivatteesta, en tiedä tarkkaan mitä siihen tulee. Kauhean vaikea muistaa muita ruokia, ne olivat normaaleja ja perinteisiä.
Juomapuoli ei ole minulla kovin hyvin hallussa, snapsina voisi tarjota Lallin kumautuksia J.Karjalaisen laulun reseptin mukaan.
Silloin ruvettiin dippaamaan sipsejä kermaviiliin, johon oli sekoiteltu jotain paprikamausteita. Tavallisten perunalastujen lisäksi korkeintaan juustosuikeroita ja hotrodeja. Että olisi terveellistä, voi dipattavaksi leikata myös kurkku- ja porkkanatikkuja.
[quote author="Vierailija" time="24.06.2015 klo 21:49"]Hedelmäsalaatti purkkihedelmistä! Ananasta!
[/quote]
joo ehdottomasti hedelmäcoctail! Eniten tietty ananasta, muutama ätläkkä säilykekirsikka täytyy olla seassa värin vuoksi!
Lämpimät leivät paahtoleivästä, kinkkua ja ananasta ja se puolikas kaali mihin on tökätty cocktailtikutettuja juusto-, lihapulla- tai/ja kurkkupaloja. Tai nakkeja.
Omituisenmakusia kuivahtaneita neuvostoliittolaisia suklaakonvehteja. Neuvostoliittoa ei tosin ole, joten venäläiset konvehdit kelvannevat. Sienisalaattia itse poimituista epämääräisistä rouskuista. Uima-altaan makuista rahkapiirakkaa.
Meillä tarjottiin makeana miltei aina kääretorttua. Onko sitä mainittu? Jopa joskus synttärikakkuna, kermavaahdot vaan päälle. Konfirmaatiojuhlissani 80-luvulla tarjottiin ruokana juurikin kylmää paahtopaistia, jotain lämpimiä vihanneksia ja juustoperunoita eli ihan perusruokaa tänäkin päivänä ;)
Kääretorttuja sai viikonloppuna huoltsikalta :).
Mahtava idea, ap!
Paprikaa muuten todellakin oli suomessa 80-luvulla :) Synnyin vuonna 70 ja herkkuani jo eskari-iässä oli ruisleipä, emmental ja punainen paprika. Itse muistan kiivin tulon -- tai silloin se oli kiwi-hedelmä... Ei meillä ollut kovin ankeaa edes 70-luvulla, mutta toisaalta asuimme Helsingissä, kantakaupungissa ja matkustelimme todella paljon. Muistikuvat juhlista sanovat että pataruokia ja patonkia pääruokina, pienemmällä porukalla myös uunilohta. Kakkuja, kääretorttuja ja voileipäkakkuja. lastenjuhlissa nauravia nakkeja tai se hammastikkusiili (meillä tehtiin kaaliin tosin, ei ranskanleipään). Vohveleita ja muurikkalettuja paistettin kesäbileissä -- taatani teki parhaat muurikkaletut ja hän kuoli vuonna 1982. Lettujen kanssa jäätelöä tietty litran kuutioista paloina.
Oma juhlamenyy tupareihin menisi jotakuinkin näin:
kaalisiilialkupalat
lihariisipiirakka ja kaalikasvisriisipiirakka/tonnikalapiirakka voitaikinaan -- koko pellillinen siis
dippikurkut ja porkkanat
rax-keksejä (pyöreitä suolaisia), valkohomejuustoa ja jotain hilloa
italiansalaatti/perunasalaatti
patongista pyöreitä lämpimia juustoleipäsiä
Makeat:
kääretorttu
mokkapalat
säilykehedelmäsalaatti (ehkä joku sabayon pehmentämään järkytystä viereen kastikkeeksi??)
Juomaksi olutta, vichyä ja jaffaa pienistä 0.33 litran lasipulloista. Booli.
Täällä on ollut mahtavia ideoita, pitäkää lystiä juhlissa :)