Mitä juustoa yms. 1 vuotiaalle.
Meillä tyttö täyttää vuoden tammikuussa ja mietinnässä on minkälaiset tuotteet sopii noin pienelle. Lähinnä kokeneempien tietoa kaipailisin. Mikä juustoista on hyvä ettei ole lisäaineita tai paljoa suolaa mitenkä leipä tai ketsuppi yms?Jugurteissa taitaa olla aika paljon sokeria, mut meneekö taas yli jos mitään ei anna sokerin, suolan tai lisäaineiden pelossa.
Kommentit (18)
Yli menee... 1-vuotias voi syödä ihan samaa kuin aikuisetkin. Toki noin suurinpiirtein kannattaa valita vähäsuolaisempaa ja -sokerisempaa mutta hysteerinen ei kannata olla.
Sitä, mitä teillä muutenkin syödään. Olettaen, että te vanhemmat syötte ihan terveellisesti itsekin.
Itsetehty suolaton raakajuusto, sen terveellisempää et löydä kaupasta=)
Kohtuudella kaikkea.
Jos päivällä jo on jo nakkeja ketsupilla ja suolakurkuilla ja lounaalla oli silliä... niin suolaista juustoa ja sipsejä ei enää kannata laittaa samana iltana. Mutta jos päivällä on ollut lihasoppaa, niin ihan sama tarjota illalla vaikka pari siivua juustoa.
Eli vähän mietit kokonaisuutta yhtenä päivänä ja viikkona, niin yksittäisellä aterialla ei ole niin väliä.
Siis 11kk vanha ei ole vielä saanut minkäänlaista juustoa, jogurttia tai leipää? MITÄ se lapsi on syönyt?
Jogurttia löytyy kaupan hyllyltä maustamattomana (ei sisällä sokeria), lisää siihen vaikka marjoja jos sokeri on iso paha. Juustoa voit antaa ihan mitä teillä nyt sattuu olemaan, raejuusto on mietoa, mutta koostumus ei ole kaikkien lasten mieleen. Yksivuotias ei vielä syö niin paljoa leipää että tarvitsee hysterisoida suolan saanista, anna sitä mitä teiltä löytyy.
[quote author="Vierailija" time="31.12.2013 klo 13:13"]Kohtuudella kaikkea.
Jos päivällä jo on jo nakkeja ketsupilla ja suolakurkuilla ja lounaalla oli silliä... niin suolaista juustoa ja sipsejä ei enää kannata laittaa samana iltana. Mutta jos päivällä on ollut lihasoppaa, niin ihan sama tarjota illalla vaikka pari siivua juustoa.
Eli vähän mietit kokonaisuutta yhtenä päivänä ja viikkona, niin yksittäisellä aterialla ei ole niin väliä.
[/quote]
No en kyllä mitään sipsejä antaisi tuon ikäiselle, enkä nakkejakaan jos ovat normi nitriittipommeja. Samalla vaivalla antaa terveellisempää ruokaa.
Meillä lapsi syö puuron ja useat ruuat suolattomana, jotta voidaan huolettomammin antaa esim juustoa ja leipää.
Tuon ikäinen syö kaikkea mitä muukin perhe. Tuon ikäisenä lapseni söi päiväkodissa monena päivänä viikossa jälkkärinä camembertit, emmentalit, munsterit, goudat, la turit ja sinihomejuustot, joten etköhän voi antaa mennä vaan.
Hammashoitolassa sanottiin, että yksivuotiaalle voi hyvin antaa vaikka Edamia siivun. Siis kun ne ksylitolipastillit ja -purkat olis hyvästä mutta jos lapsi on niin pieni vielä, ettei osaa sylkeä purkkaa tai hammastahnaa pois, niin juustosiivu aterian jälkeen ajaa saman asian. Olin tosi ihmeissäni tästä. Tuli sitten jälkeenpäin mieleen, että onkohan ranskalaisilla tässä joku vanhan kansan keino, kun niillähän on tapana aterian jälkeen syödä viinirypäleitä ja juustoa.
Katkasee happohyökkäyksen, juusto siis.
Näin kahden tytön äitinä ja päiväkotityöntekijänä sanoisin, että kun kiinteät on opittu, niin samaa voi antaa kuin aikuisille. Helpottaa hirveästi uusien makujen oppimista kun vaan heti ihan peloitta aletaan maistella.
Kiitos vastauksista. Kiva kuulla että voi syödä normirukaa. Ja kun joku ihmetteli mitä lapsi on syönyt niin samaa kuin me, mut suolatta. Esim. leipää olen tehnyt itse ja hapan maitotuotteita on saanut, mut ei sokeri pitoisia. Nyt aikomus aloitella ja päästä muun perheen kanssa samaan ruokaan kokonaan eikä taida sillit ja sipsit vielä tulla meillä kysumukseen.
Ap
Kiitos vastauksista. Kiva kuulla että voi syödä normirukaa. Ja kun joku ihmetteli mitä lapsi on syönyt niin samaa kuin me, mut suolatta. Esim. leipää olen tehnyt itse ja hapan maitotuotteita on saanut, mut ei sokeri pitoisia. Nyt aikomus aloitella ja päästä muun perheen kanssa samaan ruokaan kokonaan eikä taida sillit ja sipsit vielä tulla meillä kysumukseen.
Ap
Maustamatonta jugurttia, rahkaa, marjoja sekaan, ei tarvitse opettaa mihinkään sokeri mättöön.
Raejuusto, kermajuusto yms miedon makuinen jos haluat leivälle laittaa.
Vierailija kirjoitti:
Kiitos vastauksista. Kiva kuulla että voi syödä normirukaa. Ja kun joku ihmetteli mitä lapsi on syönyt niin samaa kuin me, mut suolatta. Esim. leipää olen tehnyt itse ja hapan maitotuotteita on saanut, mut ei sokeri pitoisia. Nyt aikomus aloitella ja päästä muun perheen kanssa samaan ruokaan kokonaan eikä taida sillit ja sipsit vielä tulla meillä kysumukseen.
Ap
Saa antaa suolattua ruokaa. Suolaa miedosti, niin omalle lautaselle voi tarvittaessa lisätä.
Emmentalista saa edamia enemmän kalsiumia. Täällä taaperollamme käytössä Polarin vähemmän suolaa -versio (suolaa vain 0,6% ja rasvaa 15%). Hyvin maistuu. Puuro maistuu suolattomana ja lisättyä sokeriakaan emme käytä. Kotiruokaa tehdään niin, että suolapitoisuus on järkevä (aikuiset lisäävät omaan ruokaan tarvittaessa vähän enemmän). Kasvikset ja hedelmät maistuvat hyvin.
Ksylitolipastillia voi antaa jo pienelle lapselle jauhettuna lusikasta. Ja vähän isompana 4 osaan jaettuna.
Meillä lapset on syöneet 9 kk iästä alkaen samaa ruokaa kuin aikuiset.En ole koskaan miettinyt, voiko 1v ikäinen syödä samaa kuin minäkin eli jos ruoka ei kelpaa minulle, ei sen tarvitse kelvata lapsellekaan.