Kokkaustaidottomalla kylässä: kauhea tilanne takana
Sain mieluisan kutsun teelle ja iltapalalle tuttavalle, jonka kanssa minulla on muutama yhteinen ystävä. Nämä ystävät siis myös kutsuttiin ja tulivatkin. Tarkoitus tutustua ja yhdistää ihmisiä yli vanhojen rajojen.
Emäntä otti ylpänä uunista juustoisen sipulipiirakan. Sipuli oli pilkottu melko karkeaksi omaan tapaani verrrattuna, mutta pidän sipulista ja koska piirakka näytti ihan hyvältä, otin reiluhkon palan. Ystäväni eivät ottaneet kuin salaattia ja jotain muuta pientä, mikä oli tarjolla. Piirakka oli selvä päätarjottava.
Voi karmaistus, tämän nainen oli laittanut sipulin piirakkaan raakana, eikä se ollut kypsynyt uunissa juuri yhtään, hyvä kun kuumentunut läpi. Olen kaikkiruokainen, enkä juuri nirsoile, mutta tämä alle puolet kypsynyt sipulitäyte oli jotain niin kohtuuttoman pahanmakuista että vaikka tuskissani yritin saada sitä alas, palasta oli pakko jättää suurin osa syömättä.
Totta kai se huomattiin, totta kai siitä loukkaannuttiin vaikkei sitä selvästi näytettykään. Pilasin illan, pilasin kaikki suunnitelmat uudesta ystäväporukasta, joka voi viettää viatonta hauskaa yhdessä ja jonka takia kannattaa jokaisen järjestää omaa aikaa. Mutta mä EN voinut syödä sitä palaa mitenkään päin. Paha mieli, antakaa kivien sataa.
Kommentit (34)
Kuka loukkaantuu siitä, että tarjottua ruokaa ei syödä? Eikö se ole nykyään ilmiselvää, että kaikki eivät tykkää kaikista ruoista?
en onnistu läheskän aina ruoanlaitossa, en varsinkaan silloin jos ei edes ole mielenkiintoa mtta tuntuu että pakko se on jotain väsätä, en loukkaannut ollenkaanjos ruokani ei jollekin maistu. Usein itsekin myönnän että nyt meni pieleen ja eihän tätä pysty syödä.
Ilmeisesti olen poikkeus, kun olen lukenut että vieraan lapsen sanominen on joku katastrofi, jos edes lapsi erehtyy sanomaan että ei pidä jostain, aikuisesta puhumattakaan.
Minulle on kyllä aivan sama pitääkö kukaan ruoistani. Itsetuntoni ei ole siitä kiinni. vaan siitä että yritän olla kunnollinen rehellinen ihminen.
^No niinpä. Mutta kun joidenkin itsetunto ilmeisesti on siitä kiinni ja he loukkaantuvat verisesti jos eivät olekaan kaikessa parhaita. Mistä sitä tietää vaikka kostaisivat kokemansa loukkauksen vaikka sylkemällä ruokaan seuraavalla kerralla. Parempi olla sanomatta mitään ja pikkuhiljaa viilentää välit huonoihin kokkeihin. Harmi tietysti jos huono kokki oli sellainen ihminen kuten sinä joka kestät sen ettei joku pidä ruuastasi. Menee samalla poikki hyvätkin ystävyyssuhteet.
Ehkä pitäisi kehittää jokin koodi josta hyvä itsetuntoiset ihmiset voisivat tunnistaa toisensa.
Olen joskus jättänyt sipulin raa"aksi ihan kokeilu mielessä ja pehmenee uunissa aikalailla kuitenkin.
Siis jotkut oikeesti täällä sitä mieltä että tilanne vaatii jälkipuinnin kyseisen kokkaajan kanssa? No ei vaadi. Lautaselle jättäminen on oikeastaan vain Suomessa nounou, muualla se on vähemmän omituista tai merkki siitä että on syönyt tarpeeksi eikä ruoka ole loppunut kesken...
Ehkä joku 90 v saattaisi loukkaantua siitä jos pöperöitään ei syödä. Nuoremmat sukupolvet tuskin välittävät tuon taivaallista. Ei äitini sukupolvi enää ole sitä tuputtajapolvea, pula-ajan tyypit oli.
Kuvitteleeko ap olevansa jälleen ainoa joka siitä ystävysporukasta käy av:lla? Tuosta kuvauksesta kokki voi itse vähemmän imartelevat palautteesi lukea, ei sun tarvi niitä käydä kertomassa.
[quote author="Vierailija" time="24.06.2013 klo 16:11"]
Totta kai se huomattiin, totta kai siitä loukkaannuttiin vaikkei sitä selvästi näytettykään. Pilasin illan, pilasin kaikki suunnitelmat uudesta ystäväporukasta, joka voi viettää viatonta hauskaa yhdessä ja jonka takia kannattaa jokaisen järjestää omaa aikaa.
[/quote]
Miten tämä osio tuli esille? Olivatko myös ne muut ystävät loukkaantuneita sinuun piirakan syömättämyydestä? Onko illan emännällä sitten niin suuri valta koko porukkaan, että sinun palan lautaselle jättämisesi vesitti koko porukan tulevaisuuden? Valota nyt tätä puolta hieman tarkemmin.
Tämä on yksi niitä elämän varjopuolia ja vastoinkäymisiä, joita meidän jokaisen kohdalle osuu kerran tai kaksi elinaikana.
[quote author="Vierailija" time="25.06.2013 klo 06:51"]
Kuvitteleeko ap olevansa jälleen ainoa joka siitä ystävysporukasta käy av:lla? Tuosta kuvauksesta kokki voi itse vähemmän imartelevat palautteesi lukea, ei sun tarvi niitä käydä kertomassa.
[/quote]
Provohan tämä on ja porvoolaiset sipulimammat ei käy aaveella.
Mutta hauska provo pitkästä aikaa :)
[quote author="Vierailija" time="24.06.2013 klo 19:22"]
[quote author="Vierailija" time="24.06.2013 klo 18:49"]
en kyllä ymmärrä kuinka vähän aikaa sitä piirakkaa on paistettu.Miten se taikinakaan on voinut olla kypsä. Sipuli kyllä kypsyy kohtuu nopsasti, jos on tarpeeksi kuuma uuni.
[/quote]
Taikina oli kypsä, juustokerma oli päältä kullanruskea, mutta sipuli oli tosiaan puoliraakaa. Se oli sellaisina melko paksuina neljännesrenkaina ja purutuntumaa tosiaan oli. Minäkin tykkään raa'asta sipulista ja laitan sitä useinkin salaattiin. Mutta just noin puoliraakana, hyi olkoon miltä se miastui. Ei ollut raa'an makuista muttei kypsänkään vaan jotain aivan kamalaa.
Ja sanokaa mitä sanotte, muttei sipuli kypsy paksuhkossa piirakassa pelkän uunin voimalla, itse kun teen sipulipiirakkaa, kuullottelen 5-6 isoa talvisipulia vajaan puolisen tunnin ajan. Niin tulee hyvänmakuista, kypsyyskysymykset eivät ole tulleet tässä yhteydessä mieleen ollenkaan. Al dente sopii moniin vihanneksiin mutta sipuli ei ole yksi niistä.
ap
[/quote]
Kuullotaminen on nopea !!! kuumentaminen rasvassa, ei 30 min keittäminen.
No miten tuo nyt loukkas enemmän kuin se, että muut ei edes ottaneet sitä piirakkaa?
Söikö kokki itse piirakkaa? Nolo tilanne kokin puolelta, mutta ehkä ensikerralla. Ja vielä nolompaa, jos loukkaantui.
Höpöhöpö, olisit reilustiu vaan sanonut, ettet voi syödä raakaa sipulia. ja tosiaan enemmän loukkasi varmaan muiden käytös, kun eivät edes maistaneet. Turha tehdä kärpäsestä härkänen.
Minä ymmärrän sua ap. Mulla yksi täysin kokkaustaidoton kaveri kanssa, joka tykkää laittaa pöydän koreaksi kun tulen vierailulle. Olen kerran myös saanut ruokamyrkytyksen tämän henkilön laittamasta ruuasta, joten alla on lisäksi trauma hänen ruokiaan kohtaan. Ei auta muu kuin yrittää sopia tapaamisia kaikkialle muualle paitsi hänen kotiinsa.
No ystäväni ovat ilmeisesti nauttineet tämän emännän sipulipiiraasta aiemmin, ja osasivat nyt varoa. Ja kun ovat hienoja ihmisiä ja hyviä ystävie, eivät haukkuneet tämän ruokia mulle etukäteen. Ja he osasivat kieltäytyä tosi taitavasti siitä piirakasta joten kyllä se huono menekki minun piikkiini meni, valitettavasti. Mutta tästä vaan jotenkin eteenpäin, pakko rypistää.
ap
Minusta voisit vieläkin sanoa emännälle, että et voi syödä raakaa sipulia, siitä tulee närästystä yms. ja, että et sitä sanonut silloin illanistujaisissa. Ja, että anteeksi, että jätit tästä syystä piirakan syömättä, harmitti, kun oli muuten niin ihanaa piirakkaa. Tai toisaalta - olisiko lopulta reilua jonkun sanoa, että sipulit olisi syytä esikypsentää, kun eivät uunissa ehdi kypsyä.
[quote author="Vierailija" time="24.06.2013 klo 18:26"]
Minusta aikuisen ihmisen kyläkäytöstapoihin kuuluu syödä lautaselle otettu annos loppuun, joten nolo ei ollut emäntä vaan ap. Hyviin tapoihin ei myöskään kuulu aloittaa keskustelua siitä, miten kyseinen piirakka kuuluu valmistaa, jos emäntä on epäonnistunut siinä.
Mutta on se ennenkin huomattu, että av-mammoilla on käytöstavat ja hienotunteisuus hakusessa.
[/quote]
Tää on taas tätä. Huono käytöksinen ei siis ole se huolimaton emäntä joka yrittää syöttää raakaa sipulia vierailleen vaan se vieras joka ei onnistu näyttelemään riittävän vakuuttavasti nauttivansa ruuasta.
Ihmisiltä ei saa nykyään vaatia mitään osaamista, tietämistä tai taitoja. Jos muut joutuvat kärsimään jonkun osaamisen puutteesta heidän tulee piilottaa kärsimyksensä. Järjetöntä.