Asetaldehydiä omenoissa?
Omenoissa on joidenkin tutkijoiden mukaan syöpävaarallista asetaldehydiä. Tuskin kuitenkaan haitallisia pitoisuuksia?
Kommentit (6)
Tuskin kaikissa elintarvikkeissa on ko. ainetta, mutta jogurttia ei kannata syödä joka päivä.
Siinä vaiheessa kun omenat tai jukurtti on mun elämän epäterveellisimpiä tapoja mä oon ihan hemmetin tyytyväinen itseeni.
Luulin jogurttia terveelliseksi kunnes joku professori sanoi sen olevan samaa luokkaa alkoholin kanssa. Ehkä vaihdan jogurtin viiliin.
Kotimaa | Turun Sanomat1.2.2013 09:35
Päivitetty 1.2.2013 10:01
Uuden suomalaistutkimuksen mukaan jogurtit ovat jopa kolme kertaa syöpävaarallisempia elintarvikkeita kuin esimerkiksi olut. Asetaldehydi on omenalta tuoksuva kemiallinen yhdiste, jota esiintyy erityisen runsaasti elintarvikkeissa, joiden valmistamiseen liittyy käymisprosessi, kuten esimerkiksi alkoholijuomissa, etikassa ja meijerituotteissa.
Maailman terveysjärjestön WHO:n alainen syövän tutkimusyksikkö on 2009 luokitellut asetaldehydin ryhmän 1 karsinogeeniseksi aineeksi eli syöpää aiheuttava ihmiselle.
Tutkimuksessa asetaldehydipitoisuutta mitattiin yleisesti myytävistä jogurteista ja alkoholipitoisista oluista. Otos sisälsi yhteensä 44 eri kaupallista tuotemerkkiä. Näytteet valittiin satunnaisesti eri päivittäistavaraliikkeistä pääkaupunkiseudulla. Mittaustuloksissa merkittävää on, että vain yhdessä jogurtissa havaittiin karsinogeenisen rajan alittava pitoisuus
TS
Miksi elintarviketeollisuudessa aromivahventeita jugurtteihin ylipäätään lisätään, kun varmasti myös karsinogeenivaara on tiedossa. Aromivahventeet ja esanssit aiheuttavat myös yliherkkyyksiä? Ihmettelen, että myös lapset altistetaan molemmille haitoille. Monista tuotteista yhteenlaskettu saanti voi olla todella haitallinen.
Jo pelkästään maustetun jugurttipurkin avaaninen aiheuttaa yliherkälle hengitys ja silmäoireita. Ei niitä voi syödä, mutta kaupanhyllyt notkuvat purkeista.
Lapsia ajatellen.
että mustapippuri aiheuttaa syöpää?