Syövät ja liha! Uusi tutkimus jenkeistä!
Runsas paistetun ja grillatun punaisen lihan nauttiminen on yhteydessä aggressiivisen eturauhassyövän riskiin.
.
Lihan valmistustavalla on merkitystä. (COLOURBOX/MVPHOTOS)
Erittäin kypsäksi paistettu tai grillattu liha voi suurentaa miesten riskiä sairastua eturauhassyöpään. Todennäköisesti riski johtuu paistettaessa lihaan syntyvistä syöpää aiheuttavista karsinogeeneista.
Tuoreessa yhdysvaltalaistutkimuksessa perusteellisesti paistettua tai grillattua punaista lihaa paljon ja usein nauttivat sairastuivat aggressiiviseen eturauhassyöpään selvästi todennäköisemmin kuin miehet, jotka välttivät kyseisiä ruokia. Yhteys koski etenkin jauhelihaa sekä prosessoituja lihavalmisteita.
Puoliraakaan tai keskikypsään lihaan ei liittynyt syöpäriskiä, mikä tutkijoiden mielestä viittaa juuri lihan valmistustavan haitallisuuteen. Paistettaessa - ja etenkin pitkään paistettaessa - lihaan syntyy monia syöpää aiheuttavia yhdisteitä.
Lihan ja eturauhassyövän yhteyttä on tutkittu ennenkin, mutta useinkaan lihan kypsennystapaa ei ole huomioitu. Todennäköisesti tämä selittää miksi tulokset ovat olleet ristiriitaisia.
Runsas lihan ja etenkin prosessoitujen lihavalmisteiden syöminen voi altistaa myös suolistosyöville, sydän- ja verisuonitaudeille sekä diabetekselle, aiemmista tutkimuksista tiedetään.
Suomalaiset syövät lihaa keskimäärin 1,5 kiloa viikossa. Kulutus on kaksinkertaistunut viidessäkymmenessä vuodessa.
Kommentit (2)
Suomalaiset syövät lihaa keskimäärin 1,5 kiloa viikossa. Kulutus on kaksinkertaistunut viidessäkymmenessä vuodessa.
monesti todettu.