Emmental, Edam ,Gouda mitä eroa?
Kommentit (18)
Kysyn siis siksi, etten tiedä ja mieheni sanoi että kaikki se tietävät joilla on yleisisivstystä :D
. ap
Mutta on niissä juustoinakin eroa. Tosin en osaa kuvata tämän tarkemmin.
Lähinnä rasvassa ja kypsytysasteessa. Kaikkihan nuo on esim. tyypillisesti puolikovia.
Emmentalissa on isommat reiät. Gouda on pehmeämpää/kermaisempaa kuin nuo muut.
Emmental on pahinta, Gouda ihan ok ja Edam syötävää. Sellainen ero ainakin.
Kysyn siis siksi, etten tiedä ja mieheni sanoi että kaikki se tietävät joilla on yleisisivstystä :D
. apMutta on niissä juustoinakin eroa. Tosin en osaa kuvata tämän tarkemmin.
tai niissä on eri määrä rasvaa tms... Vai kenties jotain valmistusmenetelmiin tai kypsytysaikoihin liittyvää? Minusta tuo valmistustapa ei kyllä ole yleissivistykseen kuuluvaa.
Siis aina nuoresta keskivanhaan ja vanhaan. Sitä on sekä lehmän- että vuohenmaidosta tehtynä. Rasvaprosentitkin vaihtelevat, samoin joissakin goudissa on mausteita, vaikka yrttiä, pippuria, kuminaa.
Edamia en ole tavannut kuin yhden makuisena, emmentalia taas voimakkaampana ja miedompana (kypsytyksen mukaan, sini-, puna- ja mustaleima emmental).
Siis tää olisi mun vastaus lonkalta, vaikka en nyt 100 varmana päätäni pantiksi laita, että Edam olisi. Gouda ainakin on ;)
Minusta ei kuulu yleisisvistykseen tietää missä Gouda on valmistettu js minkälainen jakki siihen on tirstellyt maitoa.
Jos joku osaa keroa selvästi mikä noiden ero on niin ollaaan sitten taas "viisaampia" :).
ap
Kysyn siis siksi, etten tiedä ja mieheni sanoi että kaikki se tietävät joilla on yleisisivstystä :D . ap
Mutta on niissä juustoinakin eroa. Tosin en osaa kuvata tämän tarkemmin.
tai niissä on eri määrä rasvaa tms... Vai kenties jotain valmistusmenetelmiin tai kypsytysaikoihin liittyvää? Minusta tuo valmistustapa ei kyllä ole yleissivistykseen kuuluvaa.
Siis aina nuoresta keskivanhaan ja vanhaan. Sitä on sekä lehmän- että vuohenmaidosta tehtynä. Rasvaprosentitkin vaihtelevat, samoin joissakin goudissa on mausteita, vaikka yrttiä, pippuria, kuminaa. Edamia en ole tavannut kuin yhden makuisena, emmentalia taas voimakkaampana ja miedompana (kypsytyksen mukaan, sini-, puna- ja mustaleima emmental).
Emmental on isokoloinen, kypsänä itkevä juusto, maku kypsässä emmetalissa pyöreä. Gouda tiivis, koloton, maku terävämpi, happamampi.
On myös eroja siinä, kuinka kauan goudaa on varastoitu. Pitkään varastoidussa goudassa väri muuttuu kullankeltaiseksi ja suola kiteytyy, erottuu selkeästi juuston rakenteesta (Vintage Gouda). En ole syönyt emmentalia, jossa näin kävisi.
Goudanjämä kuivuu kätevästi raastettavaksi, mustaleimanloppu pysyy sitkeähkönä ja alkaa itkemisen jälkeen hikoilla.
Goudaa tehdään myös vuohenmaidosta, mutta emmentalia aina lehmänmaidosta.
Edam kuuluu mun mielestä kumijuustojen heimoon, sitä meillä ei juurikaan syödä.
Kelpaako vastaus, edes osittain?
Gouda on hollantilaista. Maultaan aika vahvaa ja sitä tosiaan saa hyvin eri kypsyysasteella. Useimmiten kai sekin tehdään lehmänmaidosta?
Edam ja Emmntal ovat saksankielisiltä Alpeilta(?) ja /tai lähiseudulta. Edam on nuori ja pehmeä, miedo juusto, emmental taas voimakkaampi ja kuten gouda, sekin luokitellaan kypsyysasteittain.
Näin ilman mitään suurempaa juustoharrastusta. Tuo tietomäärä on minusta yleistietoa.
mutta hetekn googlettettuani en löytänyt parempaakaan joten luultavcasti oikeassa olet. ap
Mieheni tulee kotiin kolmelta joten voin sittern kertoa juustotietouttani hänelle, heh.
ap
Emmental on isokoloinen, kypsänä itkevä juusto, maku kypsässä emmetalissa pyöreä. Gouda tiivis, koloton, maku terävämpi, happamampi. On myös eroja siinä, kuinka kauan goudaa on varastoitu. Pitkään varastoidussa goudassa väri muuttuu kullankeltaiseksi ja suola kiteytyy, erottuu selkeästi juuston rakenteesta (Vintage Gouda). En ole syönyt emmentalia, jossa näin kävisi. Goudanjämä kuivuu kätevästi raastettavaksi, mustaleimanloppu pysyy sitkeähkönä ja alkaa itkemisen jälkeen hikoilla. Goudaa tehdään myös vuohenmaidosta, mutta emmentalia aina lehmänmaidosta. Edam kuuluu mun mielestä kumijuustojen heimoon, sitä meillä ei juurikaan syödä. Kelpaako vastaus, edes osittain?
Edam ja Emmntal ovat saksankielisiltä Alpeilta(?) ja /tai lähiseudulta.
Nämähän ovat ihan perusjuustoja - kyllä kai AP on niitä kaikkia maistanut ja havainnut eroja?
En silti osaa sanoa muuta kuin että maussa eroa ja yhdessä on reikiä ja se on pahaa :)
ap
Edam ja Emmntal ovat saksankielisiltä Alpeilta(?) ja /tai lähiseudulta.
Nämähän ovat ihan perusjuustoja - kyllä kai AP on niitä kaikkia maistanut ja havainnut eroja?
Vierailija kirjoitti:
Gouda on hollantilaista. Maultaan aika vahvaa ja sitä tosiaan saa hyvin eri kypsyysasteella. Useimmiten kai sekin tehdään lehmänmaidosta?
Edam ja Emmntal ovat saksankielisiltä Alpeilta(?) ja /tai lähiseudulta. Edam on nuori ja pehmeä, miedo juusto, emmental taas voimakkaampi ja kuten gouda, sekin luokitellaan kypsyysasteittain.
Näin ilman mitään suurempaa juustoharrastusta. Tuo tietomäärä on minusta yleistietoa.
Ei Edam mistään Alpeilta ole, vaan Hollannista, kuten Goudakin. Saman nimiset kaupungitkin löytyy.
Mutta on niissä juustoinakin eroa. Tosin en osaa kuvata tämän tarkemmin.