Astianpesukone vai käsitiskaus?
Kumpi siis ekologisempaa?
Monesti hehkutetaan, että konetiskaus kuluttaa vähemmämn vettä. Mutta entä konetiskiaineet tai käsitiskiaineet, kummat ovat ekologisempia? Entä niiden tiskikoneiden valmistus ja loppuun kuluneiden koneiden hävitys? Paljonko ne kuluttavat luontoa?
Kumpi on siis mielestänne ekologisempaa?
Kommentit (3)
Meille nyt ei käytännön syistä astianpesukone edes mahdu, joten todellista valinnanvaraa ei ole. Ja kuten edellisessäkin viestissä mainitaan, astioita ei sotketa ylettömiä määriä, kun ne itse tiskaa. Tämän oppivat lapsetkin aivan itsestään.
Ja noissa käsin-/konetiskausvertailuissa kyllä ihmetyttää ne vesimäärät, joita käsintiskaukseen väitetään kuluvan. Siis aivan mahdottomia määriä! Meillä tiskataan kerran tai kahdesti päivässä käsin, eikä siihen montaa litraa vettä kulu. Tosin olen vieraiden jäljiltä toisinaan joutunut tiskaamaan liharuokakattiloita, -pannuja ja -astioita, eivätkä ne ihan pienellä vesi- ja pesuainemäärällä puhdistu. Itse kokataan kasvisruokaa, joten ei niin työlästä hommaa tiskauskaan.
Konetiskaus ehkä kuluttaa vähemmän vettä, mutta se riippuu koneesta ja siitä miten tiskaa käsin. Jos ei huuhtele juoksevan veden alla, niin ei se käsintiskaus nyt niin kauheasti vettä vie. Meillä max. 40 l. Konetiskiaineet ovat aikamoisia myrkkyjä ja tiskiaineiden lisäksi useasti käytetään erilaisia huuhtelun kirkasteita ja veden ph:n tasapainotus suolaa jne. Ja onhan se tiskikoneen valmistus ja hävitys tosiaan energiaa kuluttavia prosesseja.
Ja silti me hankittiin pari vuotta sitten tiskikone monen tiskikoneettoman vuoden jälkeen. Tiskaamattomat tiskit olivat meillä ainainen riidan aihe (muuten ei juuri riidellä). Tiskikoneemme on pieni, käyttää vähän vettä ja on energialuokkaa A. Ostettiin hieman parempi kone, ja toivotaan, että se tarkoittaisi myös kestävämpää. Meillä kaikki likavedet menevät suodatuskenttään ja sieltä juoksevat tontin reunaan. Ollaan siksikin käytetty vain Ekoverin ja Sonetin tiskiaineita. Sonet ei kyllä tehnyt yhtä puhdasta jälkeä, kuin Ekover.
Konetiskauksen ainoa plussa ekologisessa mielessä taitaa olla juuri tuo veden säästö. Kyllähän tiskikoneiden valmistus kuluttaa energiaa ja varmaan saastuttaakin, ja eihän niiden käyttöikäkään loppujen lopuksi ole kovin pitkä.
Meillä kyllä on tiskikone, ja sen perusteella sanoisin myös, että tiskikone kasvattaa tiskin määrää. Sinne on niin helppo latoa kuppia toisen perään. Jos taas jokaikisen kupin ja lusikan jynssää käsin, tiskiä tehdessään harkitsee enemmän. Eli juo samasta kupista pariinkin otteeseen, ei kakkua tehdessään käytä useita pikkulusikoita mausteiden mittaamiseen jne. Eron tiskin määrässä huomaa kyllä esim. kotona ja mökillä, jossa tiskaamme käsin. Käsin tiskatessa astioita kyllä kokemukseni mukaan särkyy vähän enemmän, kun astioita joutuu pesun aikana liikuttelemaan.
Itse liputtaisin siksi käsitiskauksen puolesta, kun ruoanvalmistusastiatkin joutuu käytänössä kuitenkin tiskaamaan käsin.Lisäksi tykkään tiskaamisesta. Paljon mukavampaa se on kuin ikkunanpesu, johon pitäisikin kohta taas ryhtyä.