Ruokarajoitteista taas.. tällä kertaa parmankinkusta..
Äh ärsyttää, kun paniikki iskee. Rv nyt 9+3 ja eilen söin parmankinkkua. En mitenkään ollu edes tajunnut, että sitä ei voisi syödä, mutta tänään bongasin netistä kiellon sen syöntiin.
Onko siis totta? Mikä riski parmankinkussa on? Mitä mä nyt teen?? Ja miten ihmeessä voi tietää kaiken mitä voi ja ei voi syödä. On tää vaikeaa... En haluaisi olla neuroottinen, mutta järkevyyden rajoissa tietysti haluaisin toimia oikein.
- Paaru
Kommentit (7)
Ymmärrän, että sinua huolettaa. Kannattaa pyytää neuvolasta lähete toksoplasmoosi-kokeelle, se katsotaan verikokeella. Minulla katsottiin se, koska kävin kahdesti ulkomailla raskauden aikana - tulos oli negatiivinen.
Itse söin raskauden alkuaikoina (en vielä tiennyt olevani raskaana) ilmakuivattua kinkkua ja homejuustoa, mutta onhan se niin, että riski saada toksoplasmoosi tai listeria on kuitenkin häviävän pieni.
Kannattaa selvittää asia, niin se ei jää kalvamaan mieltä!
Miten just kysyt Parman kinkusta, kun mä viikko sitten söin sitä kans! Ei tullut mieleenkään, ettei olis saanut =(.
Oon yrittänyt olla tarkka, mutta tää meni ihan ohi.
Kyselin sun kuulumisia Paaru muutama päivä sitten =). Nostankin heti sitä ylöpspäin, jos huomaisit.
AnniHelena rv 15+2
En Paaru ollut huomannut, että olitkin vastannut. Laitan kaikki tämän tilan piikkiin...
AH
Aikaisemmin on kello aina livahtanut ohi puhelintunnin... :/
Lohdullisia uutisia tuli. Terkkarini vastasi ja vieressä oli lääkäri jolta kysyi. Sanoi siis, että kun ei oireile, niin ei hätää. Vastaisuudessa vain jättää parmankinkut syömättä. Listeria- ja toksoplasmoosivaarathan siinä on, mutta jos ei oireile niin ei hätää. Ja mullahan on sen syömisestä jo 3 pv.
Onhan sitä parmankinkkua syöty tähänkin asti ilman tautia... Toivotaan että tämäkin tapaus oli puhdasta kinkkua ilman mitään taudinaiheuttajia.
Heippa.
Paaru: Mulla testataan toksoplasma, koska söin erittäin medium pihvin, enkä ollut tietoinen asiasta vasta kuin neuvolassa (siis ettei ois saanu syyä...). Mulle kerrottiin että testataan aikaisintaan 2vko syömisestä, ja ettei siitä välttämättä tule oireita, toisin kuten listeriasta. Näin Turussa, mutta uskon kyllä että sun neuvolan terkkari tietää mitä sanoo.
On muutenkin aika jännä täälä lukea miten erilaiset on suositukset eripuolella suomea... ja varmaan myös jo eri neuvoloissa samassa kaupungissa...
Toivotaan ettei kellään oo mitään viiruksia tai muita kauheuksia!!!
Paaru, kun selvitit asiaa =).
AnniHelena
...parmankinkku on "raakaa" eli ei-kypsennettya lihaa, se on pelkastaan ilmakuivattu ja suolattu (sanomattakin on selvaa etta jos parmankinkku on esim. pizzassa ts. kuumennettu, sita saa syoda niin paljon kuin haluaa). Eli samat ongelmat patee kuin muuhunkin raakaan lihaan, toksoplasmoosin riski kai lahinna. Mutta, muista kuitenkin etta suurin osa parmankinkuista on ihan "turvallisia" oikeasti, ohje on olemassa vain siksi etta _riski_ saada jotain on suurempi kuin kypsennetysta lihasta. Eli aika todennakoista on ettet ole kertamaistamalla mitaan saanut, kannattaa valttaa kuitenkin tasta lahtien jos ei sulla ole toksoplasmoosin vasta-aineita todettu (kuten suurimmalla osalla keski- ja etela-Euroopan naisilla on, ja he voivat huoletta syoda raakaa lihaa raskaanakin).
Tuosta muistamisesta: itse ajattelen sen nain: ei raakaa lihaa (tai mitaan kypsentamatonta joka olisi koskenut raakaan lihaan); ei pastoroimattomia maitotuotteita; ei vakuumipakattua lihaa/kalaa; eika raakoja vihanneksia joissa voi olla multaa (paitsi jos olen itse _hyvin_ pessyt ne). Nailla valttaa jo listerian ja toksoplasmoosin, jotka on kuitenkin sikion kannalta potentiaalisesti dramaattisimmat taudit. Sitten on tietysti kaikki "ei maksaa (A vitamiinin teratogeenisyyden takia)", "ei rasvaista kalaa liian usein (raskasmetallien takia)" jne. mutta naiden vaarat on yhdesta tai muutamasta kerrasta paljon pienemmat kuin noiden edellisten, ja jos ruokavalio on vaihteleva ja monipuolinen, ongelmia tuskin tulee.