Kananmuna-allergiaa. Kokemuksia ruokajutuista?
Hei!
Olisi niin mukava pyöräyttää pannaria 2-vuotiaalle ja pullaa yms. herkkua/ruokaa, johon se muna olennaisesti kuuluu. Harmittaa. Miten te muut äidit korvaatte kamunan vai onnistuuko jollain muulla keinolla tietyt ruuat, jotka yleensä munan vaativat?
Kiitti vinkeistä, jos niitä löytyypi. T. pannarifani
Kommentit (7)
Pullataikina ei ihan oikeasti tarvitse kananmunaa, eikä sitä tarvitse millään korvata hyvää pullaa tulee ilmankin. Pullat voi voidella ennen paistamista esim. sokeroidulla kahvilla, antaa pullille vähän väriä, tai sitten paistamisen jälkeen margariini/voisulalla.
Pannarista ei ilman munaa oikein hyvää saa, mutta letut onnistuvat loistavasti ilmankin. Puoleen litraan nestettä laitan noin 3dl jauhoja, osa tästä voi olla perunajauhoa, ohrajauhoa tms. Ja litran taikinaan sitten tietysti tupalana.
Ei pullan eikä lettujen koostumuksessa tai maussa huomaa mitään eroa, vaikkei niissä kananmunaa käytäkään.
Makaronilaatikossa muna-maidon voi korvata vedellä ja maitojauheella. Suhdetta en osaa tähän sanoa, kun meillä maitoallergiakin niin olen korvannut muilla keinoin.
Aika monessa jutussa munan voi tosiaan jättää pois tosta vaan.
Pannaria olen tehnyt seuraavasti. Normi taikina ilman sitä munaa, vähän reilummin vehnäjauhoja ja n. desi perunajauhoja. Hiukkasen leivinjauhetta ja hyvää tulee!
Meidän reilu vuosikas on yliherkkä munalle. Kaikesta munapitoisesta oireita ei tule, mutta jos on vähänkin huonosti kypsennetty tai enemmän munaa sisältävä ruoka, niin tulee ylös tai läpi. Sain hyvän munattoman makaronilaatikon ohjeen, ajattelin nyt jakaa sen teille vaikka ei varsinaisesti asiaan niin kovin liitykään :) Eli 1 pussi makaronia, litra vettä jossa 1-2 lihaliemikuutiota, paketti (koskenlaskija)sulatejuustoa, jauhelihaa 400 g ja tomaattimurskaa jonkin verran. Kaikki sekaisin ja uuniin 200 asteeseen tunniksi. Kätevä tehdä, ei tarvi siis makaronejakaan keittää etukäteen. Suosittelen :)
-aranja-
Moikka!
Olen käyttänyt lättytaikinassa maitojauhetta ja tehnyt siitä mutu-tuntumalla maidon kanssa sellaisen " taikinan" . tietysti sitte rasvat ja vehnäjauhot myös, mutta ihan hyvin ovat kelvanneet poitsulle!
Ja kuten joku tuossa mainitsikin, munamaidon tilalla makaronilaatikossa olen käyttänyt tuota samaa maitojauhetta.
Muuten sitten vältetään ruokia joissa munaa... ainakin toistaiseksi (poika 2,5v)
Sitä myydään tuommoisessa samanlaisessa purkissa, kuin esim. leivinjauhetta. Lätty- ja pullataikina ei tosin kananmunaa välttämättä tarvitse, kun laittaa vaan enempi jauhoja. Ite teen tuosta jauheesta makaroonilaatikkoonkin, " munamaidon" , tulee aivan saman näköistä valmiista laatikosta kuin muillakin. Meillä lisäksi maitoallergia ja lihaliemikään ei käy, joten teen pojalle aina oman laatikon. Pannaritaikinan teen veteen tai kaurajuomaan.
*munamaito
1 dl maitojauhetta ja 2 dl vettä
TAI
1 dl soijajauhoa ja 3 dl vettä
*jauhelihataikina (500 g)
2 keitettyä perunaa tai bataattia tai 2 rkl maissi-, peruna- , soija- tai arrow-jauhoja ja
1 dl nestettä
TAI
1 dl Fibrex sokerijuurikashiutaleita ja 1,5-2 dl nestettä
*leivonta
1 kananmuna= 1 dl perunasurvosta = 1 dl porkkanasurvosta = 1 dl banaanisosetta = 1 dl päärynäsosetta = 2 rkl soijajauhoja = 1 tl Loprofin- tai NoEgg kananmunankorviketta.
(Loprofinia saa apteekista, NoEgg:ä Punnitse ja Säästä -kaupasta)
Pannariin laitan kananmunan sijasta margariinia. niin kuohkeaa siitä ei tule, mutta on hyvin kelvannut. Pullaan ym. makeisiin leivonnaisiin, munan voi korvata esim. hedelmäsoseella. Lihamakarroonilaatikkoon laitan munan tilalle korppujauhoa. Siinä muutama vihje:)