Parempaa kuin lehmänmaito?
Huomasitteko tätä:
Hesarissa (maanantai, sivu D1) oli tutkimustulos, että (hiukan oikoen) maidon runsas juominen lisää osteoporoosia suomalaisilla, koska maidossa on erityisen paljon fosfaatteja, joita on toki joissain muissakin ruuissa.
Suomessa juodaan eniten tai ainakin lähes eniten (pastöroitua) maitoa maailmassa ja osteoporoosi on yleisintä maailmassa. Ja edelleen toitotetaan, kuinka tarpeellista on käyttää maitoa luuston vuoksi!
Kun itse minimoin maidon käytön vyöhyketerapeutin suosituksesta vastustuskyvyn nostamisen vuoksi pari vuotta sitten, en ole mm. ollut flunssassa sen jälkeen kertaakaan. Hyvin imeytyvää kalsiumia tulee vihreistä vihanneksista, soijamaidosta ja hiukan juustosta aikuisen tarpeisiin riittävästi.
En näistä syistä haluaisi alkaa antaa vauvallekaan (4kk) maitoa ja maitovalmisteita, mutta millä ne korvataan? Onko maitoallergikoilla tietoa / kokemuksia? Eli mihin voisi siirtyä äidinmaidon jälkeen? Vai riittäisikö vauvaikäisellekin esim. parsakaalisose ym. vihreät vihannekset?
Kommentit (3)
Mutta ainakin minä olen kuullut lehmänmaidon olevan tärkeää proteiinin kannalta. Eli lihan syömistä pitäisi sitten lisätä. Soijamaidossa on eniten proteiinia kaupan " kasvismaitovalmisteista" . Maitoallerginen esikoiseni alkoi reilun vuoden ikäisenä juoda kauramaitoa, soijamaitoakin kokeilimme mutta epälilin senkin aiheuttavan oireita.
Sporttari:
En näistä syistä haluaisi alkaa antaa vauvallekaan (4kk) maitoa ja maitovalmisteita, mutta millä ne korvataan? Onko maitoallergikoilla tietoa / kokemuksia? Eli mihin voisi siirtyä äidinmaidon jälkeen? Vai riittäisikö vauvaikäisellekin esim. parsakaalisose ym. vihreät vihannekset?
Monet maitoallergiset saavat tarvittavan kalsiumin purkista ja proteiinit sitten muusta ruuasta. Nesteenä on vesi maidon sijasta. Jonkin verran tuo voi ruuanlaittoa hankaloittaa, mutta onneksi (ruoka)kermalle ja -maidolle on nykyään loistavia korvikkeita: mm. GoGreenin ruokakerma on kaurasta tehtyä. Soijaa en ihan pienelle antaisi, sillä sekin on hyvin allergisoivaa.
Myös hyvin monessa valmisruuassa ja mm. leivissä on käytetty (rasvatonta) maitojauhetta. Maidon totaalivälttäminen voi siis olla tosi hankalaa - etenkin jos siihen ei ole samalla tavalla tarvetta kuin allergisen lapsen kohdalla.
Mikäli päädyt imettämään vuoden ikäiseksi, ei äidinmaidonkorvikkeita tarvita lainkaan :)
Poikamme herkistyi yksi vuotiaana lehmänmaitotuotteitteille ja siirryimme sitten käyttämään soijamaitotuotteita. Käytimme niitä puoli vuotta ja sitten poika pystyi taas käyttämään lehmänmaitoa. Ja nyt meillä on 2kk tyttö ja neuvolasta sanottiin, että voidaan käyttää soijamaitoa, kun en enää täysimetä vauvaa. Eli olen ajattellut täysimettää puoli vuotiaaksi ja sitten antaa lisänä soijamaitoa. Ei välttämättä tarvitse siis antaa vastikkeita. Tällä hetkellä joudun itsekkin välttämään raakaa maitoa, koska vauvalle selvästi tulee siitä vatsavaivoja kun olen juonut sitä. Ja näin ollen voisi olettaa, että tytöllekkin tulisi ongelmia lehmänmaidosta jossain vaiheessa. Soijamaito on ainakin meillä ollut hyvä lehmänmaidon korvike. Joten voi sitä käyttää vaikkei allergiaa olekaan. Huomioi käyttäessä, että joitakin soijamaitoja ei voi antaa alle 3-vuotiaalle.