kananmunissa parasta ennen päiväys
on 24.03, ollut jääkaapissa kokoajan, käyttäisitkö vielä?
Kommentit (4)
Olen käyttänyt vanhempiakin. Jos on kovin vanhoja esim. munakkaasta ei tule niin hyvää, mutta leivonnassa ja muuten noin viikon vanhat munat ei haittaa mitään. Muistaaksein vanhemmista munista tulee parempi sokeri-munavaahto kuin ihan tuoreista.
Jos epäilet, että on pilalla riko ensin vaikka yksitellen eri astiaan.
Kananmunat säilyvät huoneenlämmössä parasta ennen päivään ja muutamia päiviä sen yli, ja jääkaapissa reilusti kauemmin, jos munat ovat ehjiä eikä niitä ole pesty. Pitkässä säilytyksessä kananmunan rakenne muuttuu löysemmäksi, ja keltuainen rikkoontuu helposti, kun muna rikotaan kulhoon. Munasta myös haihtuu vettä, ja munan sisällä oleva ilmatasku kasvaa. Munan tuoreutta voikin kokeilla upottamalla se kylmään veteen. Tuore muna uppoaa, vanha muna kelluu sitä korkeammalla mitä vanhempi se on.
Kananmuna on sikäli turvallinen tuote, että pilalle mennyt kananmuna on helppo tunnistaa hajusta ja rakenteesta. Pilalle mennyt kananmuna näyttää pahalta ja haisee kammottavalta.
Vatkautuvuus, kiinteys, ym. ovat tosin parhaimmillaan ennen parasta ennen -päivää. Mutta kananmunasta tietää helposti, milloin se ei ole enää syömäkelposta. Kun rikottua kananmunaa ei pysty haistamaan ilman, että vedet tulee silmiin, niin silloin se on pilalla. Siihen asti syötävää.
jeps, hyvä niin en olisi millään jaksanut lähteä kauppaan..