Yo- juhlien tarjoiluun vinkkejä, kiitos!
Keväällä meillä mahdollisesti vietetään ylppäreitä ja jo nyt olen alkanut pohtimaan, mitä kummaa tarjolle? Perinteiset voleipäkakut on poissujettu vaihtoehto. Ajattelin ruokatarjoilua. Vieraita tulossa n. 30.
Mikä v.2009 menu? Ei nyt välttämättä ihan viimeisen päälle trendikästä, mutta hyvää kuitenkin.
Kiitos vinkeistä :)
Kommentit (22)
mutta minusta on kiva kun kahvipöydässä ei ole muuta kuin herkkuja. Eli vaikka viisi erilaista täytekakkua eikä mitään pakkopullaa.
Eikä suolaiseksi ainakaan mitään soulaastsiison kinkkuananaspiirakkaa, sitä syötiin vuonna 1989, paitsi jos lue seuraava.
Meillä ylppäreissä on lähdetty siitä että tarjotaan yo:n lempiruokia, eli esikoisen juhlissa oli onnittelumaljana muumilimppaa, ruokana kinkkukiusausta, herkkusieni-sinihomejuusto-pekonikääryleitä, tonnikala-katkarapu-omena-pastasalaattia, broilerisalaattia ja sitten noita kakkuja.
Kakkonen sen sijaan rakastaa uusia perunoita ja noita herkkusieniä, lihapullia ja pikkunakkeja sekä lauantaimakkara- pasta-omena-herne/italiansalaattia. Mekeasta hän ei välitä eli muu perhe päätti noista kakuista.
Kurkkasin ton välimeren noutopöydän. Taitaisi olla meitin mummolle jo liianin trendikäs :) Toki kyseessä nuoren juhlat. Mutta on ajateltava myös vanhaa ihmistä, joka juuri näitä juhlia odottanut jo monta vuotta.
Ihan ruokatarjoilua tosiaankin yritän pohtia,koska suurin osa vieraista saapuu juhliin kaukaa. Ei tällä ketaa piirakoita.
Siis oikein ruokaa vai pitääkö sen olla sellaista, jonka voi syödä seisaallaan tai lautasta sylissä pitäen?
Lohikeittoa/lihakeittoa (siis vaihtoehdot, kumpaakin tarjolle
rieskaa
täytekakku
lusikkaleipiä
suklaakuivakakku
tuo valkosuklaa ja mustaherukka-suklaakakku, molemmat olivat meidän isojen lasten yo-juhlissa tosi suosittuja.
5
jokiu burgundinpadan tyyppinen lihapata? Salaatti ja jokin peruna/kasvislisäke. Sopivan juhlava ja perinteinen, jos sitä haetaan. Kahvipöytään täytekakkau/hyytelökakku + suklainen kakku, ehkä tuulihattuja ja paria sorttia pikkuleipää.
Jos ei, niin haarukkaruokaa (salaattia, lihapullia ymjs pientä) tai keittoa.
Meillä samat juhlat edessä ja tarjoan haarukkaruokaa (todnäk salaattia ja patonkia) kaikille ihan läheisille.
Kahvipöydässä sitten kolmenlaisia voileipiä, täytekakku, pikkuleipiä ja mokkapaloja (päivänsankarin toive).
Kutsun siis läheiset ensin ja kavereita, naapureita jne sitten kahvipöytään.
Kiusauksethan on käteviä tarjottavia, koska niiden tekeminen on helppoa (juhlien alla kun sitä tekemistä tuppaa muutenkin olemaan). Peruskinkkukiusaus on aika tylsää mutta esimerkiksi ihanan juustoinen&kermainen broilerkiusaus vois olla menestys kun sen kaveriksi olisi sitten jotain ihanaa hedelmäistä salaattia.
Voileipäkakut ja kinkkupiirakat ehdottoman out, kokonaisena grillattu possu myöskin, mutta jotain siltä väliltä, en vaan keksi, mitä se olisi.
Ehkä salaattia valtavan iso vati, niin että ainekset on sektoreittain eli ei siis soteknnuina keskenään. Näin oli kyllä jo ristiäisissä. Rippijuhlissa taas oli fajitaksia, mutta nyt ei riitä kaikille ruokavieraille istumapaikkaa ruokapöydän äärestä.
Olikohan toukokuussa ilmestynyt, siinä oli vaikka mitä ihania tarjottavia. Oon hukannut sen lehden tai siis se on täällä "jossain", mutta en pääse siitä nyt kertomaan enempää.
Oliskohan netissä noita ohjeita..?
...kun kaiken voi tehdä etukäteen...
jos siis jotain oikeesti nälkäisiä/ruokittavia ihmisiä niinkun meidän sukulaiset aina on...mutta nää on oltava tietysti jotain muuta kuin einestiskin antimia
kylmää paistia (tai kylmää mitävaan savulammasta,)
uunissa lämmitettyjä mummontekemiä lihapullia
kylmää perunasalaattia
vihreää salaattia (erilaisia)
pikkutomatteja
juustoja
rypäileitä
hyviä leipiä ja voita
nojoo oli vielä graavilohta ja karjalanpiirakoita +munavoita kun mummo halus leipoo
sitte oli vaan kakku, pullakranssi ja konvehteja...ylppäreihin tekisin kakku, tuulihattuja, jotain ihania pikkuleipiä ja kuohuviiniä
ja vettä, maitoa, kotikaljaa ja punkkua
ei ainakaan työllistä yhtään enempää kun joku hirvee leipominen, mutta kaikille vieraille tuli vatsat täyteen ja hyvä mieli jos teet noi kunnolla
itse oikeesti vihaan sitä että parhaat päällä seisaaltaan pitää yrittää läträtä jotain soppaa pahvilautaselta...kiitos jätän väliin
Juu, tosiaankin kiitti vinkeistä ja ajateltavista asioista. Uskoisin, että kaikki istuvat pöydän ääressä. Pahvilautaset ja keitot ei nappaa. Tuo burgundinpata ohje tarttis kylä katsoa.
Ajattelin, että "suunnittelen" tuon ruokapuolen melko mielivaltaisesti. Kahvipöytään laitellaan sitten juhlakalun herkkuja.
http://www.cs.tut.fi/~jkorpela/res/burgundinpata.html
EI pelkästään sentakia et se on mun mielestä aika kylmän ilman ruokaa,vaan ihan siinäkin mielessä et jos kotikeittiössä meinaa valmistaa niin aika paljon hommaa..
Mä lähtisin kiusaus tai keittolinjalle minäkin tai sit ihan vaan lihapullat,kastike ja muussi.. Ja taas mitä mä ihan itse tekisin on eriasia :D
Mutta koska ap mainitsi jo konservatiiviset mummot ;) niin ei ehkä teidän idea,mut mä tekisin jättiannoksen paellaa..
... onko joka puolella Suomea tapana tarjota montaa sorttia eri pikkuleipiä ja makeita kakkuja? Mulle tuo on ihan vierasta, minusta tarjotaan suolaisia juttuja ja sitten esim. yhtä täytekakkua ja lisäksi yksiä keksejä. Ja jos ei ole kyseessä mitkään "tärkeät juhlat" kuten rippi- tai yo-juhlat, niin normi lasten synttäreillä tarjoamme suolaista (esim. feta-tomaattipiirakkaa ja salaattia sekä marinoituja oliiveja) ja sitten yhtä kakkua. Ja siinä se. Enkä usko kenenkään kaipaavan enempää lajia makeaa.
Asun Helsingissä, ja kaikki sukulaiset tulevat myös suht-koht-pääkaupunkiseudulta. Voiko johtua siitä nämä meidän perinteet?
... onko joka puolella Suomea tapana tarjota montaa sorttia eri pikkuleipiä ja makeita kakkuja? Mulle tuo on ihan vierasta, minusta tarjotaan suolaisia juttuja ja sitten esim. yhtä täytekakkua ja lisäksi yksiä keksejä. Ja jos ei ole kyseessä mitkään "tärkeät juhlat" kuten rippi- tai yo-juhlat, niin normi lasten synttäreillä tarjoamme suolaista (esim. feta-tomaattipiirakkaa ja salaattia sekä marinoituja oliiveja) ja sitten yhtä kakkua. Ja siinä se. Enkä usko kenenkään kaipaavan enempää lajia makeaa.
Asun Helsingissä, ja kaikki sukulaiset tulevat myös suht-koht-pääkaupunkiseudulta. Voiko johtua siitä nämä meidän perinteet?
Minä olen tottunut, ja teen niin itsekin, että leivon juhliin useita suolaisia herkkuja vielä useampia makeita herkkuja. Ja asun täällä maasudulla, jos Helsingistä asiaa katsotaan.
Hyviä vinkkejä on tullut, kyllä se ruokalista näillä alkaa valmistumaan.
Ehdin nyt vasta katsomaan tuon Burgundinpadan reseptin. Ei tainnut sittenkään olla se oikea. Siis ne sienet siinä tökkii. Toki ne voi jättää pois.
Olemme niin maalaisia, että pöydässä saa makeita olla sen seitsemää sorttia. (tiedän, että mummo kuitenkin laskee :)
Graavia lohta, savulohta, paahtopaistia, perunasalaattia, vihersalaattia jne. - ihan näitä perinteisiä ja hyvää tuoretta leipää lisäksi.
Meillä on vaikeampi keksiä, kun pitäis olla sitä haarukkaruokaa (kun mun mielestä keitto ei sovi juhlaruuaksi). No ehkä se on sitten kanasalaattia ja lohisalaattia, kuten ristiäisissäkin 19v sitten :)
lihapataa kevään juhlissa. Talviruokaa.
Mieluummin vaikka useampaa ruokaisaa salaattia, erilaisia voileipiä, savulohta, paahto tms. paistia, paella kuulosti kivalle mutta miten onnistuu valmistus isolle porukalle..
-kinkku-ananaspiirakka
-kasvispiirakka
-lohivoileivät
Jos jaksaa niin jokin salaatti?
-perinteinen mansikkatäytekakku ja sit toiseksi juhlittavan nuoren lempparikakkua?
-persikkapiirakka
-pikkuleipiä 2 lajia
-sitruunainen kuivakakku