Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Kananmunien keittäminen - miksi halkeavat?

Vierailija
09.02.2008 |

En kyllä ikinä uskonut kysyväni tähän neuvoa, mutta viime aikoina kananmunat ovat ihan järjestäen haljenneet keitettäessä. Tästähän tietysti seuraa se, että keitinvesi on täynnä kananmunahöhhöä, joka sitten helposti kiehuu ylitse...



Miten ihmeessä saan munat pysymään ehjinä ja miksi ne halkeavat?



Menettelen seuraavasti:

Munat säilytetään jääkaapin viileä-osassa.

Lasken suureen kattilaan kylmää vettä niin että munat peittyvät (ja vähän päälle - niinkuin perunoissakin).

Liedelle kuutoselle, kun alkaa kiehumaan (tässä vaiheessa useat ovat jo halki...), käännän neloselle ja keittelen minuuteissa haluamani (vähän alle 4 pehmeään ja noin 10 kovaan) ajan.



Kiitos jo etukäteen jeesistä!

Kommentit (12)

Vierailija
1/12 |
09.02.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

munat niin noin ei pääse käymään.

Liian suuri lämpötilan muutos on syynä tuohon.



Minä en näe mitään syytä säilyttää munia jääkaapissa.



Kondiittori-leipuri

Vierailija
2/12 |
09.02.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

Haisee vähän pahalle, mutta auttaa todellakin. Munat kuuluu säilyttää mieluummin jääkaapissa kuin huoneenlämmössä, jos viileäkaappia ei ole.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/12 |
09.02.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ap tekee ihan oikein. Tuota etikkajuttua kannattaa kokeilla.

Vierailija
4/12 |
09.02.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

Olen joskus kauan sitten oppinut, että munan alaosaan (jossa on munan sisällä tyhjää) pitää puhkaista reikä esim. hakaneulalla. Se tosiaan tehoaa, sillä en muista, että munat olisivat keittäessä rikkoontuneet.



Säilytän munat jääkaapissa ja lisään ne kiehuvaan keitinveteen.



Munan kovan kuoren puhkaisu neulalla voi tuntua epäilyttävältä puuhalta ja saatat pelätä, että muna hajoaa käsiin, mutta usko pois, se sujuu helposti.



Äitini sai joskus ulkomaantuliaisena sellaisen muovisen munanrei' ittimen, joka on kuin munakuppi, mutta pohja laskeutuu munaa painaessa, ja sisältä paljastuu neula, joka tosi siististi ja kevyesti puhkaisee munankuoren :-)

Vierailija
5/12 |
09.02.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija:


Äitini sai joskus ulkomaantuliaisena sellaisen muovisen munanrei' ittimen, joka on kuin munakuppi, mutta pohja laskeutuu munaa painaessa, ja sisältä paljastuu neula, joka tosi siististi ja kevyesti puhkaisee munankuoren :-)

Vierailija
6/12 |
09.02.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

laitan ne kattilaan, lämmintä vettä päälle ja suolaa. Alkavat kiehumaankin nopeammin, eivätkä mene rikki.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/12 |
09.02.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset


Jos nyt välttämättä haluaa munat säilyttää jääkaapissa on syytä pitää niitä temperoitumassa huoneenlämmössä tunnin pari.



Jos munia käytetään viikottain niin munat eivät ehdi pilaantua ja viimeisen käyttöpäivänkin jälkeen ne ovat viikkoja käyttökelpoisia vaikka niitä säilytettäisiin huoneenlämmössä.



Vierailija
8/12 |
09.02.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kiitos kaikille vinkeistä!

Meillä munat ovat siis jää-viileäkaapin viileä-osassa, emmekä todellakaan osta halpoja munia, vaan isoja luomumunia, jotka ovat vapaista kanoista.



Etikka ei varmaankaan vaikuta makuun, sitä voisi lurauttaa keitinveteen. Estääkö etikka halkeamisen vai sen, että haljetessaan muna pysyy kuoren sisällä?



Miten suola vaikuttaa?



Pääsiäinen on tulossa ja munia pitäisi taas värjätä. Vaikka elintarvikeväriä voi syödä huoletta, olisi kiva saada niitä ehjiä munia joissa ei ole tolkuttomasti väriä itse syötävässä osassa. Siksi kyselen tässä etikan vaikutuksesta ja myös tuumin myös sitä kuoren puhkaisemista (kokemusta on kyllä vanhasta munankeittimestä, munat asetettiin sitten keittimeen puhkaisun jälkeen puhkaistu pää ylöspäin) ...



AP

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/12 |
09.02.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

Etikka jähmettää sisällön niin, ettei se leviä. Ei sekään hajoamista estä. Minä laitan munat kiehuvaan veteen jääkaapista niin, että lämmitän niitä käsien välissä hetken. Eivät yleensä hajoa. Kyllä se lämpötilaero on se ratkaiseva tekijä.

Vierailija
10/12 |
09.02.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kun puhkaiset munan sieltä " alapäästä" reiän ja munan sisällön väliin jää tyhjä tila ja ehjä kalvo. Silti tietenkin kannattaa käyttää kananmunia värjätessä ehdottomasti myrkyttömiä värejä.



En ole koskaan kokeillut suolan tai etikan vaikutusta ehjänä pysymiseen, kun tuo rei' itys on ollut niin varma keino. Ja äidiltä olen omaksunut tavan lisätä munat kiehuvaan veteen - en ole katsonut tarpeelliseksi opetella keittoaikoja kylmään veteen laitettaessa.



Kokeile ainakin, miten rei' itys vaikuttaa. Myös karttaneula on oikein hyvä väline puhkaisuun.



:-)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/12 |
09.02.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kokeilen aamusella sitä kiehuvaan veteen reijitettynä laittoa.

Kylmässä vedessä keitetty (hih - hauskasti sanottu) - sopiva lusikalla syötävä tulee alle 4 min ja kivikova noin 10 min, mutta miten kiehuvaan veteen laitettaessa nämä keittoajat?



AP

Vierailija
12/12 |
09.02.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

Muistaakseni oli niin että kun on nuoren kanan muna hajoaa helpommin , eli silloin kuori vielä aika heikkoa, mitä vanhemman kanan muna sitä paksumpi kuori.