Joulun alkupalat - mitä tästä puuttuu?
Mitä hyvää lisäisit alkupaloihin / mitä teillä on?
graavilohi
graavisiika
mäti+sipuli+smetana
sienisalaatti
vihersalaatti (ehkä feta)
lasimestarin silliä (vain yhtä sorttia meillä)
perunoita
leipää
Päässä takoo, että jotakin keskeistä (?) puuttuu.
Kommentit (19)
Savuporoa tai hirvilihapullia tms ?
Tai kalkkunafilepaloja?
rosolli
leikkeleet
keitetyt perunat
maksapasteija
lihahyytelö
hillosipulit
Mä en ainakaan viittis alkaa erikseen mitään alkupaloja. Meillä syödään jouluaterialla perinteiset: kinkkua, porkkanalaatikkoa, graavilohta, itsetehtyä rieskaa. lapsille lisänä maksalaatikkoa, jotakin salaattia, rosolia, perunaa.
juu, ei kaksia perunoita kuitenkaan keitetä :)
juustot on tosiaan jälkiruokaa.
ja niin, rosolli, siitä ei meillä kukaan tykkää, siksi jää pois.
meillä kaikki tykkää eniten alkupaloista, pääruokaa syödään mitä jaksetaan. eli saa olla lisääkin alkupaloja :)
ap
ja sitten siirrytään laatikoihin, kinkkuun, perunoihin kastikkeeseen ym. Sitten syödään juustoja ja sitten makeita jälkkäreitä.
meillä lisäksi jotain lihaisaa, esim. paahtopaisti- tai rosvopaistiviipaleita. lisäksi katkarapusalaattia, koska yksi lapsista VAATII sitä
olikin tullut monta juttua sillä välin kun kirjoitin. jotakin kevyttä (?) lihaa tosiaan ehkä... Mutta meillä on pääruokana myös hirvipaisti, joten pitää miettiä miten sopii alkupaloille.
Ehkä joku leikkele tosiaan. Italialaista salamia mies oli kauppahallista ostanut, ehkä se menee alkupalapöytään. Ei tosin ole kevyttä nähnytkään :D
Kiitos,
ap
mutta ei niitä kovin paljoa ole, juuri siksi kun pitää säästää tilaa pääruualle
ja samat kamat pöydässä!! jotain paahtopaisti leikettä tuohon lisään miehelle katson mitä kaupassa on viikonloppuna. Itse olen kalanaisia..
Minusta on ihanaa jo pelkästään kattaa joulupöytää, ruokailla kunnolla ja rauhassa ja laittaa ns vimpan päälle ( tai ainakin yrittää ) ruoat kauniisti esille, ensin alku sitten pää sitten jälki ja lopuksi kaffet ja pikkukonjankki.
sitten ollaanki loppu ilta samarinin voimalla.. mutta iloisia!
punaviinistä keittämääsi kastikkeeseen. Nam ja yhdistää niin monta makua harmoniseksi kokonaisuudeksi noista pöytäsi antimista. Tee iso satsi. Sopii myös kalkkunalle ja kinkulle. Tarjoa kylmänä.
Vierailija:
punaviinistä keittämääsi kastikkeeseen. Nam ja yhdistää niin monta makua harmoniseksi kokonaisuudeksi noista pöytäsi antimista. Tee iso satsi. Sopii myös kalkkunalle ja kinkulle. Tarjoa kylmänä.
Tosin teen kylmäsavulohesta ja mädistä sellaisia rullia.
Jonain vuonna meillä on ollut fasaanipateeta ja paria muutakin.
Ja valkio on kylmäsavuporo+leipäjuustosalaatti.
Meidän maun mukaan tuosta listasta puuttuu ehdottomasti erilaiset oliivit, marinoidut valkosipulit ja artisokansydämet.
Hirvipaistille voimakaan arominen karpalokastike tai survos ja sinappikastike. Näitä voi myös yhdistellä eli hirveä molemmilla kastikkeilla. Kylmiä nämäkin.
Viherpippurikastike on monipuolinen makuelämys. Sopii siis kalkkunan, kinkun ja lohen kanssa + perunoiden ja rosollin (jota ette kyllä halunneet). Sinappikastiketta kannattaa myös dipata näiden kanssa kokeeksi.
Viherpippurikastike sopii myös siian ja mädin kanssa, mutta ehkä et dippaa silliin kuitenkaan?
graavisiika kastiketta kaipaa.