Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Sormiruokaa ja leipomisvinkkejä kaivataan allergisten vanhemmilta!

17.12.2007 |

10 kk ikäinen lapseni on nyt dieetillä, jolla hän saa Nutri-Soijaa (aloitettiin kokeilu viime pe ja toistaiseksi näyttää hyvältä! Aik. sai Almironia.), bataattia, kesäkurpitsaa, possua ja päärynää, riisiä (täysjyvä ei ilm. sovi) sekä rypsiöljyä. Myös maissia olen antanut maissinaksuina mutta en maissisoseena.



Kovasti vauva haluaisi itse syödä, mutta esim kokeilemani Monican täysjyväleipä (farinan paketin takana ohje) ei sopinut. Keksittekö riisi- ja maissijauhoista sekä tapiocatärkkelyksestä (myös soijaa voisi varmaan laittaa kun saa nyt maitoakin?) jotain rieskoja tai vastaavia? Hiivaa en uskalla laittaa, kun en ole varma senkään sopivuudesta, mutta olisikoleivinjauhe turvallisempi? Löysin sellaisen ohjeen, jonka mukaan 2-3 tl leivinjauhetta korvaa 30-50 g hiivaa, mutta leivonnaiset kuulemma kuivuu nopeammin, ellei laita enemmän rasvaa.



Miten dieetin puitteissa kehittelisin sormiruokaa? Kesäkurpitsaa paloina varmaan voi antaa. Mites on,saako tän ikäiselle ostaa esim. päärynäsäilykkeitä ja antaa niitä? Jostain muistan, ettei sais antaa metallipurkissa olevia säilykkeitä ihan pienelle, onko näin? Ja miksi ei?



Onko täällä muuten ketään, jonka lapselle ei olis käyny Almiron mutta soijamaito onkin sopinut? Kovasti epäilin soijan sopivuutta, mutta nyt näyttää, että saattaa sopiakin! Levoton on ollut öisin, mutta on hiukan flunssainen ja juuri öisin on nenä tukkoisin. Kakka on koostumukseltaan vähän tahmaisempaa kuin Almironilla ja haisee pahemmalle, mutta ei oo tullu ainakaan mitään pyllyn punoitusta. Voi kai se olla kun ei aik. ole saanut soijaa, että aluksi vähän aikaa meneekin uuden ruoka-aineen tottumiseen.



Tuosta pyllyn punoituksesta tulikin mieleeni, että oletteko ottaneet lapsillenne influenssarokotetta? Voiko se aih. pyllyn punoitusta? Meillä ei ruokavalioon tullu mitään uutta, ja viikko toisen piikin jälkeen oli vuorokauden ihan hirveen hajuisia kakkoja ja pylly kirkuvan punainen! Vatsavaivat alkoivat jo vrk kuluessa piikistä ja itki ja vähtäsi yöllä. Meidän allergologi oli sitä mieltä, että rokoitteen sisältämä pieni määrä kananmunaa ei riittäisi tuollaiseen oireiluun, mutta sanoi, että kyllä immuunipuolustus voi mennä hetkeksi sekaisin ja aiheuttaa ehkä tuollaista mahavaivaakin. Mitä mieltä olette? Meillähän on siis suolioireinen allergiaepäily...



Kiitos vastauksista jo etukäteen!



Enää 7 vrk jouluun, ihanaa! Olettekos ollu kilttejä ;-)?



Markelmi



Kommentit (4)

Vierailija
1/4 |
17.12.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

Oman poikani suosikkeja ovat olleet päärynämuffinit (tämä on noin ohje ulkomuistista), johon noin yhtäkkiä ei tule muuta kuin teille sopivia (ellen sitten lukenut huolimattomasti):



1 dl riisijauhoa

1 dl tapiokatärkkelystä

1 dl sokeria

1 dl Virgino luomurypsiöljyä

1/2 tl soodaa (on turvallisempi kuin leivinjauhe, joka sis. lisäaineita)

n. 1 prk päärynä-Pilttiä



vatkataan reippaasti muutama minuutti, kaadetaan muffinivuokiin ja paistetaan 10-15 min n. 225 asteessa. Rakennetta voi parantaa psylliumilla, ksantaanilla ja kiertoilmauunilla:)



Käytä aluksi soodaa kohotusaineena, se on turvallisempaa kuin leivinjauhe, meillä tosin kävi myös tuorehiiva (mutta ei kuivahiiva, joka sis. lisäaineita).



Sitten annoin Rice&Ricen riisipalloja (ekokaupasta, lisänä vain suolaa), jotka olivat poikani suurta herkkua, samoin riisikeksejä samalta valmistajalta, riisikakkuja ja Kallon täysjyväriisimuroja (ei välttämättä käy teillä tuon täysjyväriisin vuoksi).



Päärynänpalat (jos tuore käy, jos ei, kokeile pakastaa)



Tein myös rieskoja bataatista ja riisipuurosta et riisijauhoista ja öljystä (ohje löytyy Pirkanmaan jne. sivuilta)



TSEMPPIÄ!

Vierailija
2/4 |
17.12.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

www.allermiina.fi erikoiskaupasta sellaisia riisikeksien näköisiä ohuita keksejä jotka on tehty maissista. Ne on oikeasti tosi hyviä. Niitä voisi olla vauvankin kivan sormin natustaa. Sitten tietty voisit tehdä possusta jonkun paistin uunissa ja leikata siitä sitten sormipaloja, meillä on tosin maisteltu ihan possun jauheliasta paistettuja murusiakin. Possun jauhelihasta ja bataattisoseesta voisi myös vääntää pikkuisia lihapullia (kannattaa laittaa rypsiöljyä mukaan niin ei tule liian kovia)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/4 |
19.12.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

En ollut edes ajatellut että bataatista ja jauhelihasta voisi tosiaan tehdä pullia.



Silencio: suhun voi näköjään aina luottaa, sä ainakin vastaat jos ei muut ja yleensä ensimmäisenä, kiitos!! ;-) Kävin eilen ekokaupassa ku kävin tuolla läheisessä suuremmassa kaupungissa, meidän pikku-kyläs ku ei sellaisia oo... Ostin niitä riisipalloja ja kovasti tykkää niistä! Sit ostin Makrobiosin riisihiutaleita ja ku tulin kotiin ja käänsin pussin, olivatkin täysjyvää! Voi hitsi! No, kai se joskus sopii. Ostin myös sun kehumaa Hollen hirssipuuroa jos pian kokeiltais, kunhan tuo soijamaitotestaus on loppu.



Osaatteko muuten sanoa tohon SOIJAMAITOKOKEILUUN liittyen: meillä on kakka tullu taas enemmän tahnamaiseksi ja TODELLA pahan hajuiseksi, vaikka väri ei oo muuttunu (bataatin väristä ku sitä saa koko ajan). Yöt on kuitenkin ylipäätään maitodieetin aikana parantuneet joten täytyykö meidän vaan kokeilla pidemmän aikaa? Huomenna tulee kokeilun aloittamisesta viikko.



Tuosta yöpullosta ei kyllä taideta päästä eroon ku heräilee tunnin-kahden välein ellei saa maitoa klo 1-2... testattu on 3 yötä peräkkäin! Viime yönä annoin sit 3 aikaan pullon ja nukkuin 3.30-7 yhtä soittoa! Harvinaista meillä... Helpommalla taitaa päästä ku antaa vaan maitoa yölläkin, varsinkin kun ei oikein nyt nuhaisena ole päivällä juur syöny. Luulin jo et ite luopuu yömaidosta ku ei huolinu yksi yö ja siksi en sit parina seuraavana edes tarjonnu, mut tais johtuu vaan siitä nenän tukkoisuudesta...



Olis varmaan pitäny jo aloittaa uus keskustelu mut toiv. joku lukis ja vastais tohon soijamaito-ongelmaan ainakin!

Vierailija
4/4 |
20.12.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

Moikka,



Meillä tytön herkkua oli Bataatti-riisirieska



1dl keitettyä bataattia soseena (voi käyttää myös vastaavan määrän perunasurvosta)

1rkl öljyä

1dl vettä

1,5 rkl riisijauhoja

(suolaa)



sekoita ainekset yhteen. Nostele leivinpaperille 3 rkl taikinaa, tasoita lusikalla. Kypsennä 250 asteen lämmössä n. 15 min. Parhaita lämpiminä, mutta maistuvat seuraavanakin päivänä. Voi pakastaa.



Tämä ohje on Aila Paganuksen ja Helena Voutilaisen kirjasta Allergia ja Keliakia Ruoka- ja keittokirja. Tätä ei enää mistään saa, mutta kirjastoista löytyy. Todella hyvä kirja moniallergiseen perheeseen!