Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Apua allergisen leivän tekoon!!!

17.08.2007 |

Nyt täytyisi saada leipää jossa ei ole seuraavia aineita:



maissi, ruis, kaura, vehnä, maito, soija, kananmuna ja peruna.



Onko kenelläkään ohjeita?

Kommentit (7)

Vierailija
1/7 |
17.08.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

Bataatti-riisirieskat (tai tattari)



1dl keitettyä bataattia soseena

1rkl öljyä

1dl vettä

1,5dl riisijauhoja (tai 2dl tattarijauhoja)

suolaa



Sekoita ainekset. Nostele pellille 3rkl taikinaa ja tasoita lusikalla. Paista 250 asteessa n. 15 min.





Riisikakut



150g margariinia

1dl tomusokeria

2dl riisijauhoja

½dl tapiokajauhoja

½dl vettä

(rusinoita)



Vatkaa margariini ja sokeri vaahdoksi. Lisää muut aineet, sekoita. Nostele taikinasta lusikalla nokareita leivinpaperille. Paista 200 asteessa n. 10 min.





Bataattimuffinit



1dl keitettyä soseutettua bataattia

1dl margariinisulaa

1dl sokeria

1dl riisijauhoja tai tattarijauhoja

1dl tapiokajauhoja

½tl soodaa



Sekoita kaikki aineet sähkövatkaimella voimakkaasti vatkaten. Annostele taikina muffinivuokiin. Paista 200 asteessa n. 15 min.





Piirakkapohja



100g margariinia

3rkl sokeria

1dl tapiokajauhoja

1,5dl riisijauhoja

3rkl vettä

täytteeksi marjoja, hedelmiä tms.



Sekoita kuivat aineet ja nypi rasva joukkoon. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi. Anna levätä jääkaapissa hetki. Levitä taikina voidellun vuoan pohjalle. Paista reilu 5min. 225 asteessa, levitä täyte ja jatka paistamista vielä 20-25 min.





Puurosämpylät



3dl puuroa

1dl vettä

2dl sopivia jauhoja (riisi, tattari tms.)

1,5dl tapiocatärkkelystä

½pss kuivahiivaa

2rkl öljyä

(suolaa)



sekoita aineet, nosta lusikalla pellille sämpylöiksi, kohota n. 15min.

paista 225 asteessa n. 15 min.

Vierailija
2/7 |
17.08.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

Eiköhän noilla resepteillä päästä jo hienosti alkuun!

Kiitos myös kirjavinkistä. Täytyypä etsiä se jostain luettavaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/7 |
18.08.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

tulee tosi hyvä leipä, lisäät vain vettä, hiivaa ja öljyä ja kohotat & paistat ohjeen mukaan vuoassa. Oli meillä suurta herkkua, ennen kuin kaura ja vehnä alkoivat käymään:)

Vierailija
4/7 |
15.09.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

... sellaisiksi, että niissä käyttää vain niitä aineita, jotka sopivat. Jos speltti sopii (keliaakikoille ei sovi!), sitä voi käyttää vehnän sijasta. Maidon tilalla voi käyttää esim. riisimaitoa. Itse olen käyttänyt aika paljon quinoaa ja amaranttia sekä sitten hirssiä ja tattaria. Joissakin leipäohjeissa on käytetty jopa banaania ja sitten kasviksia esim. porkkanaa. Porkkana tosin ei kyllä sovi kaikille, mutta kypsennettynä se yleensä sopii paremmin kuin ihan raakana.

Vierailija
5/7 |
15.09.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

Eli EN vehnäallergiselle kyllä käyttäisi! (Siitä systä ei käy keliaakikoillekaan...)



Mutta quinoa ja amarantti ovat tosiaan oikein hyviä vaihtoehtoja, joita Etelä-Amerikassa on viljelty ja käytetty vuosisatoja. Ovat myöskin erittäin ravintorikkaita!! Samoin hirssi ja tattari, niinikään varsin ravinteikkaita ja ensin mainittu myös, jauhoina etenkin, melko miedon makuinen - miedompi ainakin kuin tattari, joista jotkut tykkäävät kovastikin, mutta oma vilja-allergiseni ei koskaan oppinut tattaria syömään. Maistoi sen jo pienemmissäkin määrissä esim. leivästä. Harmi, sillä siitä tulee esim. hyvät karjalanpiirakan kuoret!! ;-)



Ja kaikki nuo edellä manitut luontaisesti gluteenittomat " viljat" (ainakin quinoa ja amarantti oikeasti ruohokasveja) lyövät ravitsemuksellisestikin laudalta vehnän mennen tullen!! Vehnää ei oikeastaan tarvitse kukaan... :-/

Vierailija
6/7 |
15.09.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

En ole näitä tehnyt tosi pitkään aikaan, kun meille alkoi kaura sopia melko aikaisessa vaiheessa, vaikka vilja-allergia sinnittelee vieläkin (allergikkoni täyttää pian 5v). Joskus pojan ollessa pienempi tein näitä useammin ja itse söin näitä usein ollessani imetysdieetillä. Minusta olivat varsin hyviä kuumina uunista!! ;-) Ja melko helpot tehdä. (Amaranttiahan saa esim. luontaistuotekaupoista sekä mm. Ruohonjuuresta ja vastaavista paikoista.)



Amaranttileipäset (Allergia- ja astmaliiton nettisivuilta joskus otettu ohje)



3 dl vedessä keitettyä amaranttia (2 dl amarantin siemeniä ja 2 dl vettä keitetään n. 20-30 minuuttia - oma huomioni, että vettä voisi olla vähän enemmänkin...)

2 dl vettä

40 g hiivaa

3 dl riisijauhoja

1 dl peruna- tai tapiokajauhoja

1 rkl sokeria

2 rkl öljyä

suolaa



Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita kaikki ainekset yhteen sähkövatkaimella vatkaten. Anna kohota n. 10 minuuttia. Nostele lusikalla taikinasta leivinpaperin päälle sämpylöitä, taputtele tasaiseksi jauhotetuin käsin. Kohota vielä noin 10 minuuttia. Kypsennä 200C lämmössä noin 20 minuuttia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/7 |
16.09.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tyttäremme oli pienenä allerginen kaikille kotimaisille viljoille eli rukiille, ohralle, kauralle ja vehnälle. Silti meille suositeltiin spelttiä, koska se kuulemma voi käydä vilja-allergisille. Speltti kyllä on kai jonkinlainen vehnän sukulaiskasvi ja keliaakikoille se ei sovi siksi, koska se sisältää gluteenia. Gluteeni on yksi viljojen sisältämistä valkuaisaineista ja juuri valkuaisaineethan aiheuttavat vilja-allergisenkin oireet eli kaikille se ei tosiaankaan sovi. Mutta en sitten tiedä esim. sitä, että sisältääkö speltti gluteenia vähemmän kuin esim. vehnä.



Mutta se on totta, että quinoa ja amarantti ovat huomattavasti terveellisempiä ja ravitsemukseltaan rikkaampia kuin vaikkapa juuri vehnä. Hirssi ja tattari saattavat aiheuttaa joillekin oireita sisältämänsä nikkelin takia.