Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Kyllä huomaa, ettei gluteenittomuus ole enää muotia

Vierailija
23.12.2025 |

Tuli ruokaostosten jälkeen hetken mielijohde käydä kahvilassa syömässä jokin jouluinen leivos, mutta minulla on keliakia. Ensimmäisessä kahvilassa oli gluteenittomana vaihtoehtona vain kaupan Daim-kakkua, toki mielettömällä katteella. Toisessa oli teollisia sacher-leivoksia, jotka tulevat suoraan pakkasesta. Kolmannessa oli iänikuista unelmatorttua, jonka tuputtamiseen kyllästyin jo lapsena 90-luvulla. Neljännessä taas jotain teollisia leivoksia, jotka olivat vitriinissä vielä yksittäispakattuina muoviin :D Todella houkuttelevaa.

Kaikki nämä kahvilat olivat ns. parempia kahviloita. Tavallisille asiakkaille oli runsaasti herkullisen näköistä valikoimaa, mutta edes yksikään juustokakku ei ollut gluteenittomalla pohjalla (mikä olisi todella helppoa, ja sitä voivat syödä yhtä lailla muutkin). Muutama vuosi sitten oli keliaakikoilla oikein juhlat, kun oli olevinaan trendikästä syödä gluteenittomasti, ja oli vaikka kuinka paljon valikoimaa, joka maistui ihan yhtä hyvältä kuin tavallisetkin leivonnaiset. Nyt ollaan yhtäkkiä palattu takaisin 90-luvulle valikoimien suhteen - tai huonommaksikin, silloin oli sentään kaikenlaisia marenkileivoksia, mitä ei näytä olevan enää olemassakaan.

No, terveys toki kiittää, kun ei tullut sitä yhtäkään leivosta syötyä. Eikä nuo kahvilatkaan varmaan yhtä asiakasta jää kaipaamaan.

Kommentit (2)

Vierailija
1/2 |
23.12.2025 |
Näytä aiemmat lainaukset

Itse en keliaakikkona syö kahvilan antimia, ellei juurikin ole yksittäispakattuja/ kokonaan gluteeniton kahvila. Kontaminaatioriski kun on aina valitettavasti olemassa.

Vierailija
2/2 |
23.12.2025 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Itse en keliaakikkona syö kahvilan antimia, ellei juurikin ole yksittäispakattuja/ kokonaan gluteeniton kahvila. Kontaminaatioriski kun on aina valitettavasti olemassa.

Totta tuokin tietysti. Ravintolassa kerran työskennelleenä en enää ikinä syö ravintolassa, koska ravintoloissa saatetaan myydä gluteenittomana esim. ruokaa, joka on paistettu samalla pannulla kuin jotain leivitettyä.

Mutta kahviloissa en näe ihan samanlaista kontaminaatioriskiä, koska tuotteita ei valmisteta siinä paikan päällä. Toki varovaisuudesta ei ole mitään haittaa, päinvastoin.

Yritin vielä hakea jotain hyvää gluteenitonta leivosta marketista, mutta eipä sielläkään ollut enää valikoimia :D Pakastehyllyille ohjattiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: viisi kuusi kolme