Mitä se fruktoosi-glukoosisiirappi olikaan?
Eli käykö vilja-allergiselle? Sitä kun tuntuu olevan kaikessa. Yritän vaan saada kiinni jostain kun yht äkkiä alkoi oireilemaan jostain ja en tiiä yhtään että mistä... Mitä muita lisäaineita vilja-allergisen tulisi välttää? Onko niis E-koodeilla olevissa jotain? Ärsyttävää salapoliisin työtä...
Kommentit (8)
Mistä olet kaivanut tiedot? Meille ei ravitsemusterapeutti ole mitään näitä kertonut ja en ole niin aktiivinen ollut itse että olisin ottanut selvää. Oikeastaan allergiamme on ollu lieviä, mut nyt jostain syystä on tytön vatsa ollu pari viiikoa aivan sekaisin...
Vielä näissä hämää et toiset väittää et glukoosi on sokeri ja mielestäni myös se ksylitoli. Eihän tässä kohta voi mitään syödä! Lisää vinkkejä kirjoitelkaa jos joku tietää näistä!!!!
Mutta lyhyesti: glukoosi ja ksylitoli ovat sokereita, mutta sokeria voidaan sokerijuurikkaan lisäksi valmistaa monesta muustakin. Kuten siis juuri vehnästä, maissista...
Dansukkerin sivuilla http://web.dansukker.com/Default.aspx?ID=279 on kiva sokeritaulukko, jossa myös mainintoja alkuperästä eräiden sokerien kohdalla.
Ravitsemusterapeutti ei meillekään näistä alkuvaiheessa mitään sanonut, koska kuitenkin harvinaisempaa, että reagoi näihin.
Onko jotain uutta tullut ruokavalioon? Syönyt jotain epätavallisen paljon?
- Muunnettu tärkkelys
(Ja varmaan jotain muutakin jäi vielä pois... Täydentelen muistaessani)
Soittamalla valmistajalle saa selville mistä heidän käyttämänsä glukoosi/glukoosi-fruktoosisiirappi/muunnettu tärkkelys tms. on.
Esim. Valion mehukeittojen muunnettu tärkkelys taitaa olla maissista.
kuten edempänä mainittiin. Perheemme mm. vilja-allergiset eivät voi käyttää kyseistä mikstuuraa.
Salapoliisin työtä ja aikaa menee, kun selvittelet tärkkelykset ja glukoosisiirapit. Kokemuksen syvällä äänellä totean, jollei merkattu tuoteselosteeseen niin yleensä pahusta vilja-allergiselle eli vehnää tai ohraa. Voivat olla myös maissia tai riisiä tai tapiokaa tms. joille voi myös olla allerginen.
Valitettavasti kantapään kautta oppii ja ruokakirjanpitoa kannattaa pitää. Yliopistosairaalankaan kaikki ravitsemusterapeutit eivät tiedä esim. minkä kaikkien e-koodien takana väijyy soija. Vilja-asiat heillä melko hyvin hanskassa.
Eli glukoosisiirappi on ainakin tällä hetkellä maissista, mutta sorbitoli erästä riippuen maissista ja/tai vehnästä. Meidänkään herkkikselle vehnäallergikollemme Panadol-mikstuura ei sovi. Sitä en tiennyt ennen GlaxoSmithKlinelle soittoa, että sorbitoli voi olla vehnästä. Selvisi samalla todennäköinen syy siihen, miksi Pronaxen-mikstuura ei myöskään sovi (siinä myös sorbitolia, en kylläkään ole tarkastanut Orion Pharmalta sen alkuperää).
Kannattaa rekisteröityä allergialasten vanhempien foorumille osoitteessa http://health.groups.yahoo.com/group/allergia/
Keskusteluista löytää tosi paljon tietoa, lisäksi " Files" -osioon on kerätty paaaljon tärkeää. Mm. otsikon " Imetysdieettaajille ja allergisille vinkkeja " alta löytyy tietoa kotimaisesta viljattomasta dieetistä.
Kaikki vilja-allergikot eivät reagoi niihin, mutta herkimmät kyllä.
Keräilin juuri listaa lisäaineista jotka _saattavat_ olla vehnäperäisiä:
- sorbitoli (Panadol mikstuuran sorbitoli on maissista tai VEHNÄSTÄ!)
- glukoosi
- glukoosi-fruktoosisiirappi
- maltodekstriini
- dekstriini
- dekstroosi
- mannitoli
- maltitolisiirappi
- karamelliväri
- sitruunahappo (E330 tai johdannainen E472c)
- leivinjauhe
Vähän kysymysmerkillä vielä ksylitoli ja viinietikka. Joidenkin lähteiden mukaan voivat olla vehnäperäisiä, mutta en tiedä kuinka tavallista se on.
Toivottavasti tästä on apua! Ja jos jollakin lisätietoa, niin todella kiitollisena otan vastaan. Paha vilja-allergia tuntuu ainakin itsestäni tällä hetkellä hankalalta ja elämää vaikeuttavalta :(