Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Prosessoitu ruoka ja lisäaineet pilaavat terveyden vai pilaavatko? Yleiset ruokamyytit syynissä

Vierailija
15.04.2025 |

Ruokaan ja ravitsemukseen liittyy etenkin someaikakaudella paljon virheellisiä uskomuksia. Ravitsemuksen asiantuntijat kumoavat kolme yleistä myyttiä.

MYYTTI 1: Lisäaineet ovat pahasta, ruoan tulisi olla puhdasta ja tuoretta

Lisäaineet eivät ole haitallisia terveydellemme.

Niillä on tarkoituksensa ja niiden turvallinen käyttö elintarvikkeissa on tieteellisesti todettu, kertoo ravinnon turvallisuuden professori Marina Heinonen.

Esimerkiksi elintarvikkeisiin lisätyt väriaineet ovat suurimmaksi osaksi niitä samoja värejä, joita syömme marjoissa, porkkanoissa ja punajuurissa.

 

Elintarvikkeiden prosessointi tarkoittaa yksinkertaisesti ruoan valmistusta. Se voi olla esimerkiksi porkkanoiden pilkkomista tai leivän leipomista. 

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/prosessoitu-ruoka-ja-lisaaineet-pil…

Kommentit (7)

Vierailija
1/7 |
15.04.2025 |
Näytä aiemmat lainaukset

Yleisessä kielenkäytössä ei prosessoinnilla tarkoiteta pilkkomista eikä edes kypsennystä vaan jotain teollista prosessia, jossa alkuperäinen ruoka-aine muuttuu joksikin muuksi. Esimerkiksi peruna muuttuu perunalastuksi useammassa vaiheessa kuin kotona siivuina paistettu peruna. Perunajauho ja sokeri ovat mitä suurimmassa määrin prosessoituja, mutta ne eivät kuitenkaan sisällä LISÄTTYJÄ aineita.

Me suuri yleisö käsitämme lisäaineen sellaiseksi, jota ruokaan on lisätty, sen alkuperästä riippumatta.

Vierailija
2/7 |
15.04.2025 |
Näytä aiemmat lainaukset

Esimerkiksi makeutusaineet kasvattavat ruokahalua, mikä lisää syömistä ja täten vaikuttaa painonhallintaan negatiivisesti. Lisäksi useimmiten pitkälle prosessoitu ruoka on muodoltaan sellaista(sulaa suussa pehmeäksi), ettei ihmisen keho osaa säädellä kylläisyyden tunnetta yhtä hyvin, mikä myös lisää ruoan kulutusta. Vertaa vaikka itse tehtyä hampurilaista mcdonaldsin hampurilaiseen. Itse tehtyä joutuu prosessoimaan pureskelemalla suussa paljon enemmän, kun taas macdonaldsin hampurilainen sulaa suussa ja on hetkessä syöty.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/7 |
15.04.2025 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vähän kuin ne väitteet, että siemenöljyt lisäävät tulehdusta. Kun on tutkittu porukkaa, joka niitä käyttää paljon, ja porukkaa joka ei käytä, näiden ryhmien tulehdusmerkkiaineissa ei ollut minkäänlaisia eroja.

Vierailija
4/7 |
15.04.2025 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ei se olekaan ne pelkät lisäaineet vaan se mitä muuta schaibaa niitä sisältävissä tuotteissa usein on. Karkit, leivonnaiset, sipsit, valmishiilarimätöt, limut, energiajuomat, vaaleat leivät, yleisesti lisäaineita sisältävät tuotteet ovat kokonaisuutena turhia ja epäterveellisiä. Lisäksi monet lisäaineet kyllä aiheuttaa vatsavaivoja.

Vierailija
5/7 |
15.04.2025 |
Näytä aiemmat lainaukset

Prosessoidulla ja ultraprosessoidulla ruualla on iso ero. Oma elimistöni voi todella huonosti, jos syön eineksiä, valmissmoothieta, muovipussileipää ja jäätelöä. Jos teen itse ruokani, pyöräytän vihersmoothien, leivon hapanleipää tai teen jäätelöntapaista mantelivoista ja banaanista, vireystila ja ulkonäkö ovat ihan toista maata. 

Lisäaineita en pidä yleensä ottaen turvallisina. Sitruunahappo, karrageeni, arominvahventeet ja stabilointiaineet aiheuttavat ainakin minulle iho-, suolisto- ja nivelongelmia.

Tutkijat saavat olla toista mieltä mutta minulla on vain tämä yksi koelaboratorio, josta haluan pitää parasta mahdollista huolta.

Vierailija
6/7 |
15.04.2025 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ap mitä luulet mistä tulee esim. mansikanmaku jugurtteihin ym. tuotteisiin? Se ei tule mansikoista näet. Mansikoita ei edes kasva niin paljon missään maassa, että riittäisi koko vuodeksi maustelemaan jugurtteja ja rahkoja y.m. Mansikan makua saadaan PUUSTA. Kemiallinen aromateollisuus valmistaa näitä "makuja" teille ihmisille jotka luulette mansikkaa syövänne kun ostatte maustettuja jugurtteja. Aromateollisuuden firmat eivät paljon asiasta kerro, pysyvät hiljaa tuotteistaan. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/7 |
15.04.2025 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ei kaikki prosessointi ole samanarvoista. Elimistö ei "ymmärrä" monen jätteen ruoaksi muunneltua versiota ja vaikkapa kylläisyys voi jäädä tulematta. Huomaahan tuon jo itsekin, että joku pitkälle prosessoitu moska saattaa herättää ihan himot syödä sitä lisää ja lisää, kun taas vaikka munakas ja salaatti ei tällaista pakkoa herätä.