Saako itsetehdyn hillon päälle tulla hometta vai pitääkö hillo heittää silloin pois?
Kommentit (21)
Ei juuri saisi tulla. Voi lisäksi maistua huonolta.
Pitää heittää pois. Ne homerihmastot ovat jo siellä hillossa, ja voivat olla vaarallisia ihmiselle.
Vierailija kirjoitti:
Ei juuri saisi tulla. Voi lisäksi maistua huonolta.
Jos ei maistu niin voi huoletta syödä. Siis jos ei ole steriili hygieenikko, niin kun täällä aika moni on.
Ei saa. Älä syö. Säilöntä on mennyt pahasti pieleen jos hillo on homeessa. Kannattaa opetella tyhjiöimään ne hillopurkit niin ei pääse homehtumaan.
Eihän se home mitään lupia kysele.
Sehän on sitten itsetehtyä hometta myös. Nam nam.
Muistan,että mummin tekemän hillon päälle oli kerrostalon kellarissa tullut hometta.Sitä hilloa mummi tarjosi jäätelön kera lapsille.Näin 80-luvulla.
Kannattaa vaan luottaa maku ja hajuaistiin. Jos ovat ne kunnossa.
Eihän se juustossakaan haittaa, joten miksei menisi hillossakin...
Vierailija kirjoitti:
Ei saa. Älä syö. Säilöntä on mennyt pahasti pieleen jos hillo on homeessa. Kannattaa opetella tyhjiöimään ne hillopurkit niin ei pääse homehtumaan.
Joo tämä. Home on hometta, vaikka olisi kuinka itsetehdystä hillosta kyse. Riippuen lajikkeesta voi olla hyvinkin haitallista. Kannattaa opetella tekemään ja säilömään oikein, niin ei homehdu hillot.
Pois. Ehkä purkituksen aikana tai sitä ennen on tapahtunut jotain. Tai valmistusketjusi. Kylmässä ehkä säilyy paremmin.
Entä millä hilloa on otettu sieltä purkista ja kuinka vanhaa se on.
Minusta voi, jos se ei sinua ällötä. Jos vatsasi menee sekaisin, niin opitpa ettet tee samaa toiste. Itselläni ei tuosta mene.
Vierailija kirjoitti:
Muistan,että mummin tekemän hillon päälle oli kerrostalon kellarissa tullut hometta.Sitä hilloa mummi tarjosi jäätelön kera lapsille.Näin 80-luvulla.
Minun mummoni säilytti keitettyä riisipuuroa kaapissa. Ei tulisi edes mieleen syödä moista.
Pilalle mennyt on pilalle mennyttä, vaikka sitä joku pula-ajan elänyt ennen mielihyvin söikin.
Vierailija kirjoitti:
Eihän se juustossakaan haittaa, joten miksei menisi hillossakin...
Juusto on periaatteessa ainoa elintarvike, mitä voi syödä kun home on poistettu. Siinä se ei kehitä samalla tavalla rihmastoja. Niistä taas voi saada myrkytyksen.
Mikä on pahin seuraus, mitä homeen syömisestä voi tulla? Meneekö hetkellisesti maha sekaisin vai voiko tulla jotain vakavampaa?
Vierailija kirjoitti:
Mikä on pahin seuraus, mitä homeen syömisestä voi tulla? Meneekö hetkellisesti maha sekaisin vai voiko tulla jotain vakavampaa?
Sehän riippuu täysin siitä mitkä mikrobit siellä jyllää. Pieleen menneestä säilönnästä saa ainakin botulismi riskin, sen homeen lisäksi.
Teen kaikki hillot itse, mutta aina streiloin keittämällä kiehuvassa vedessä purkit ja purkinkannet, keitän hillon kiehuvaksi ja heti kiehuvana vielä purkkeihin, myös kauha steriloidaan jolla kauhotaan hilloa. Sitten hillopurkit keitetään kuumassa vedessä kunnes menevät tyhjiöön. Purkin kansien kuuluu jäähtyessään loksahtaa kuuluvasti jolloin hillopurkit ovat menneet tyhjiöön. Hapettomassa tilassa ja vieläpä jääkaapissa kylmässä ja pimeässä säilötty hillo säilyy vuosikausia. Eikä ikinä ole avattunakanaan ole tullut hometta.
Vierailija kirjoitti:
Teen kaikki hillot itse, mutta aina streiloin keittämällä kiehuvassa vedessä purkit ja purkinkannet, keitän hillon kiehuvaksi ja heti kiehuvana vielä purkkeihin, myös kauha steriloidaan jolla kauhotaan hilloa. Sitten hillopurkit keitetään kuumassa vedessä kunnes menevät tyhjiöön. Purkin kansien kuuluu jäähtyessään loksahtaa kuuluvasti jolloin hillopurkit ovat menneet tyhjiöön. Hapettomassa tilassa ja vieläpä jääkaapissa kylmässä ja pimeässä säilötty hillo säilyy vuosikausia. Eikä ikinä ole avattunakanaan ole tullut hometta.
Kannattaa vuorokausi ennen purkitusta liottaa niitä hillon säilytykseen tarkoitettuja purkkeja huoneenlämpöisessä vedessä. Tämä herättää mikrobit "horroksesta". Samalla kun hillon keittää, niin 125-150C uunissa kuumentaa niitä purkkeja 15-30min. jonka jälkeen laittaa kuumaan purkkiin kuumaa hilloa ja kansi kiinni. Jos on perinteinen patenttikansi, eli erillinen tiiviste välissä, voi hillon jäähdyttyä vielä tarkastaa, että tyhjiö pitää. Jos on onnistunut tyhjiö, ei kansi aukea ilman lievää väkivaltaa, eli ei pitäisi kannen aueta helposti. Jos aukeaa kevyesti, on tyhjiö epäonnistunut ja sellainen hillo tulee käyttää mahd. nopeasti pois.
Vanha kansa kuori homeet pois ja söi.