Miten tästä maistuva ruoka?
Ystävä toi viikonlopulla paloiteltua lihaa, sanoi että tee vaikka karjalanpaisti, siinä on kilo hirvenlihaa paloiteltuna. Miten tuon tekee... No, laitoin litran vettä kannelliseen uuni-astiaan ja yhden lihaliemikuution, sitten lihat sinne ja uuni 200 asteeseen. Sinne kannen kera koko astia. Nyt ollut pari tuntia. Pitäiskö siihen pistää vaikka juureksia vähän joukkoon, ei kai pelkkää lihaa liemen kera viitsi tarjoilla. Pää lyö ihan tyhjää...
Kommentit (22)
Laita vain ne keittojuurekset, yleensä sipuli ja porkkana riittää, mutta jos on muutakin niin siitä vain. Jotkut laittavat laakerinlehden vielä lisämakua tuomaan, mutta ilmankin tulee hyvä. Jos haluat siihen vähän "potkua", lorauta teelusikallinen vaikka kikkomania siihen. Ei varmaan ole missään ohjeessa, mutta antaa vähän lisämakua liemelle.
Anna olla vielä reilu puoli tuntia uunissa, sammuta sitten uuni ja anna olla siellä kunnes ruoka aika tulee.
Vierailija kirjoitti:
Juurekset sopii varmasti hyvin sekaan, tarjoile perunamuusin kanssa kun on valmista.
Kun niiden juuresten lisäksi laittaa perunalohkoja sekaan, ei tarvita edes tuota muusia erikseen. Lisäkkeeksi riittää leipä ja ruokajuoma sekä tuoresalaatti, jos niitä harrastaa. Itse en salaatteja tarjoa silloin, jos ruoassa itsessään on tarpeeksi kasviksia.
Oli, hirveän hyvää tulossa! Lisää tosiaan vähintään sipulia ja laakerinlehteä, pippuriakin, porkkanoita. Uunissa saa olla mielellään monta tuntia alhaisessa lämmössä. Jos pidät aurajuustosta, sitäkin voi lisätä vaikka lautasella.
Laita sinne pakastejuurespussi ja sipulia, jos et tuoreita jaksa pilkkoa.
Loraus punkkua sopii myös.
Lihaliemikuution lisäämällä saat ruokasi maistumaan palmuöljyltä.
Itse olisin laittanut vähän possun lihaa sekaan, olisi antanut hieman rasvaisuutta padalle. Hirven liha on yksinään aika voimakkaan makuinen. Ja lihaliemikuutioita olisin laittanut pari, ja sipulia. Kasvikset voi keittää/paahtaa erikseenkin.
Jos on kilo lihaa ja 200g vihanneksia niin litra vettä ei taida ihan riittää. Lisää vettä niin että lihat ovat peittyneet. Kun kerran lisäilet aineita niin sekoita vähän samalla. Tuo toinen lihaliemi tuolle liha/vesimäärälle on kyllä myös hyvä ohje. Perunat mielellään keitän erikseen, pataa kuitenkin usein lämmitetään seuraavien päivien aikana, peruna voi mennä aivan pieniksi murusiksi aina lämmityksen aikana, riippuu vähän perunalajikkeesta.
200 asteessa liha on periaatteessa kypsää reilu kahdessa tunnissa, mutta pataruokana ei mene pilalle vaikka on miedommassa lämmössä pitempäänkin, kunhan huolehtii että nestettä on tarpeeksi.
Olen kyllä paistanut lihat ensin pannulla pikaisesti ja sitten vasta laittanut pataan. Punaviiniä joukkoon veden lisäksi, enemmän punaviiniä kuin vettä. Lihaliemikuutioita ei kannattaisi käyttää ollenkaan, kyllä purjosta sipulista sekä porkkanasta ja selleristä tulee makua tarpeeksi. Laakerinlehtiä pari ja mausteita tarpeeksi.
Joo tosiaan tarvii rasvaista lihaa mukaan ja alhaisessa lämmössä usea tunti. 200 astetta on ehdottomasti liikaa.
Eikä mitään lihaliemikuutioita, maku saa tulla itse raaka-aineesta, ei lisäainesonnasta.
Vierailija kirjoitti:
Kysy tekoälyttömyydeltä
Kilon hirvenlihasta saa tehtyä monenlaisia herkullisia ruokia! Hirvenliha on maultaan voimakas ja vaatii usein pitkää kypsennystä, mutta lopputulos on usein todella palkitseva.
Tässä muutamia ideoita kilon hirvenlihalle:
Klassisia ruokia:
Hirvipaisti: Murea ja maukas klassikko, joka sopii hyvin peruna- ja juureslisäkkeiden kanssa. Voit käyttää esimerkiksi punaviiniä tai olutta kypsennyksessä.
Hirvipata: Täydellinen syksyinen ruoka, joka valmistuu pitkällä hauutuksella. Lisää mukaan runsaasti kasviksia ja mausteita.
Hirvisuikaleet: Nopea ja helppo vaihtoehto, jossa hirvenliha paistetaan suikaleina. Sopii hyvin esimerkiksi nuudeleiden tai riisin kanssa.
Muita vaihtoehtoja:
Hirvipyörykät: Jauha hirvenliha ja sekoita se muiden mausteiden ja täytteiden kanssa. Paista tai hauduta.
Hirven pihvit: Leikkaa hirvenlihasta paksumpia pihvejä ja paista ne haluamallasi kypsyydellä.
Hirven burgerit: Mausta jauheliha ja muotoile siitä burgereita. Paista ja nauti sämpylöiden välissä.
Hirven lihapullat: Valmista lihapullat ja hauduta niitä tomaattikastikkeessa.
Vinkkejä hirvenlihan valmistukseen:
Marinadi: Marinadi pehmentää lihaa ja tuo siihen lisää makua. Käytä esimerkiksi punaviiniä, oliiviöljyä, yrttejä ja mausteita.
Kypsennys: Hirvenliha on parasta, kun sitä kypsennetään pitkään miedolla lämmöllä. Näin liha ehtii murentua ja maut pääsevät kehittymään.
Mausteet: Hirvenlihan kanssa sopivat hyvin esimerkiksi mustapippuri, rosmariini, timjami, laakerinlehti ja riistamauste.
Lisukkeet: Hirvenlihan kanssa sopivat hyvin esimerkiksi perunat, juurekset, punaviini, marjat ja tummat kastikkeet.
Riistalihan mausteeksi edellä mainittujen lisäksi voisi käyttää katajanmarjoja, jos sattuisi kotona olemaan. Maustepippureita muuten.
Teillä herkutellaan tänään, nami!
Vierailija kirjoitti:
Teillä herkutellaan tänään, nami!
Kuivalla lihalla, nami, nami :)
Miksei tätäkin kysymystä voinut googlata. Olisi saanut vastauksia paljon nopeammin ja luotettavammin kuin täältä.
Hirvenliha ja hyvä ruoka. Öööhhh. Ei.
Vierailija kirjoitti:
Miksei tätäkin kysymystä voinut googlata. Olisi saanut vastauksia paljon nopeammin ja luotettavammin kuin täältä.
Niinpä. Ei 200 astetta ole paistille hyvä, vaan kork. 140 astetta. Liha paistetaan myös lyhyesti ensin pannulla eikä laiteta pelkkään veteen lillumaan ja uuniin kovalla lämmöllä. Lihaliemikuutiot pilaavat täysin riistan maun.
Juurekset sopii varmasti hyvin sekaan, tarjoile perunamuusin kanssa kun on valmista.