Onko se Halal-liha Suomen lakien mukaan aikaansaatu (kasvatettu, teurastettu)?
Jos on, kenellä sitä vastaan voisi mitään olla? Kertokaas te paremmin informoidut nyt minulle, mistä tässä keskustelussa on kyse!
Kommentit (6)
Miten eläimet lopetetaan teurastamoissa?
Teurastettavat eläimet tainnutetaan ensin pulttipistoolilla, sähkö- tai kaasutainnuttimella. Tainnutuksen tarkoituksena on saattaa eläin tajuttomaksi ja tuntemiskyvyttömäksi mahdollisimman nopeasti ja kivuttomasti. Tajuttomuuden ja tuntemiskyvyn menetyksen on säilyttävä eläimen kuolemaan saakka.
Pääsääntöisesti naudat ja porot tainnutetaan pulttipistoolilla, ja lampaat pulttipistoolilla tai sähkötainnuttimella. Siat ja siipikarja tainnutetaan kaasu- tai sähkötainnuttimella. Tainnutuksen jälkeen eläimelle suoritetaan verenlasku, ts. tainnutetun eläimen kaulavaltimot katkaistaan, ja se kuolee verenhukkaan.
Onko halal-teurastus sallittu Suomessa? Miten sitä valvotaan?
Suomen lainsäädäntö mahdollistaa sellaisen uskonnollisista syistä noudatettavan erityisen teurastustavan, jossa verenlasku aloitetaan samanaikaisesti eläimen tainnuttamisen kanssa. Uskonnollisista syistä noudatettava erityinen teurastustapa on sallittua vain teurastamossa Ruokaviraston tarkastuseläinlääkärin läsnäollessa.
Verenlaskun aloittaminen ja eläimen tainnuttaminen samanaikaisesti olisi kuitenkin teknisesti erittäin haastavaa ellei mahdotonta toteuttaa, mistä johtuen tällaista teurastustapaa ei käytännössä harjoiteta.
Monet islamilaiset yhteisöt hyväksyvät kuitenkin myös eläinten tainnuttamisen ennen verenlaskua. Käytännössä Suomessa tuotetaan teurastamoissa halal-lihaa vain siten, että eläin tainnutetaan ensin ennen verenlaskua. Suomessa teurastamossa tehty halal-teurastus ei eläinten kohtelun ja hyvinvoinnin osalta siten poikkea tavanomaisesta teurastuksesta. Suomessa vuosittain halal-teurastettavien eläinten lukumäärä on pieni.
Ilman eläimen tainnuttamista tehtävä halal-teurastus ei ole Suomessa sallittua. Suomessa myydään kuitenkin myös tällä tavoin ulkomailla tuotettua lihaa.
Onko kosher-teurastus sallittu? Miten sitä valvotaan?
Ilman eläimen tainnuttamista tehtävä shechita-teurastus kosher-lihan tuottamiseksi ei ole Suomessa sallittua. Kosher-lihan tuottamiseksi tehtävää teurastusta koskee sama lainsäädäntö kuin halal-teurastusta, ks. edellinen vastaus.
Suomen teurastamoissa ei tuoteta kosher-lihaa, vaan Suomessa myytävä kosher-liha on tuontilihaa.
Miten rituaaliteurastuksia ylipäänsä valvotaan Suomessa?
Uskonnollisista syistä noudatettava erityinen teurastustapa, jossa verenlasku aloitetaan samanaikaisesti eläimen tainnuttamisen kanssa, on sallittua vain teurastamoissa Ruokaviraston tarkastuseläinlääkärin läsnä ollessa. Ruokaviraston tarkastuseläinlääkäreiltä kerätyn tiedon mukaan tällaista teurastustapaa ei Suomessa käytännössä kuitenkaan harjoiteta, vaan Suomessa tuotetaan halal-lihaa teurastamoissa ainoastaan siten, että eläin tainnutetaan ensin ennen verenlaskua. Kosher-lihaa ei Suomessa tuoteta lainkaan.
Ilman eläimen tainnutusta tehtävä teurastus on (siipikarjaa lukuunottamatta) Suomessa kokonaan kielletty, niin teurastamoissa kuin muualla kuin teurastamoissa.
Tilanteissa, joissa epäillään eläimiä teurastettavan ilman tainnutusta, tai muutoin lainsäädännön vastaisesti, tulee ottaa aina yhteyttä paikalliseen eläinsuojeluviranomaiseen.
Vierailija kirjoitti:
Ei ole teurastettu laillisesti
On teurastettu laillisesti. Sieltä mistä halal liha tulee on kyseinen teurastus laillista.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Ei ole teurastettu laillisesti
On teurastettu laillisesti. Sieltä mistä halal liha tulee on kyseinen teurastus laillista.
Jos lukaisisit tuon Ruokaviraston sivuilta lainatun tekstin, niin tietäisit, että laillisia halal-teurastamoja on Suomesssakin.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Ei ole teurastettu laillisesti
On teurastettu laillisesti. Sieltä mistä halal liha tulee on kyseinen teurastus laillista.
Jos lukaisisit tuon Ruokaviraston sivuilta lainatun tekstin, niin tietäisit, että laillisia halal-teurastamoja on Suomesssakin.
Ero on siinä että suomessa eläin pitää tainnuttaa ennen halal teurastusta, ulkomailla ei välttämättä näin ole.
Sitä ei kukaan pysty seuraamaan, miten lehmä tai lammas Suomessa halal- teurastus tapahtuu.
Sanotaan että on laitonta, mutta eivät nämä sitä kunnioita.
Sinne vaan Mansikit ja Mustikit takajaloistaan lihakoukkuun roikkumaan. Tajuissaan.
Törkeää.
Ei ole teurastettu laillisesti