Palsta on täynnä vinkkejä säästää ruoasta, mutta haluaisin kuulla sellaisilta joilla nämä eivät pyöri soijarouheessa ja punalapputuotteis
Soijarouhe ei vain uppoa ja ainakaan täällä kaupassa on tuskin koskaan edes 30% alennuksia eikä koskaan punalaputettuja tuotteita.
Itselläni on linja, että juurekset, kaali, perunat, itse leipominen yms. voivat luoda jo herkullista, terveellistä ja edullista ruokaa.
Joten onko ketään joka tuolla tavalla kokkaa ja mitkä ovat herkkureseptinne?
Ja jos joskus herkuttelee lihalla tai kalalla, niin mitkä ovat edullisimmat? Makkara ja ahven?
Kommentit (19)
Xtra grillinakit 2.50€/kg
Lihapiirakat 2.70€/kg
Hk lihapullat 2.60€/kg
Xtra riisi 0.45€/kg
Xtra margariini 0.60€/kg
Xtra spagetti 0.39€/kg
Omena 0.90€/kg
Vierailija kirjoitti:
Hernekeittolinja on kohtuullisen maukas ja huokea ruoka vaikka ostaa vähän parempaa jalostajan sopimusvalmistamaa Kivikylän hernekeittoa.
Eikö hernekeittokin kannata tehdä itse?
Pestyä jauhenlihaa ja makaroonia ketsupilla.
Linssikeitosta saa oikein maustamalla todella herkullista.
Kaloista tuore silakkafile tai kokonainen silakka on sekä hyvää että usein halpaa.
Vierailija kirjoitti:
Xtra grillinakit 2.50€/kg
Lihapiirakat 2.70€/kg
Hk lihapullat 2.60€/kg
Xtra riisi 0.45€/kg
Xtra margariini 0.60€/kg
Xtra spagetti 0.39€/kg
Omena 0.90€/kg
Ovatko nakit halvempia kuin makkarat?
Omat vinkit on satokauden mukaan vihanneksia, itsetehtyä, papuja ja linssejä, munia, sieniä ja lihaa/kalaa pieniä määriä ja sitä mitä on milloinkin tarjouksessa. Voi ostaa kalliimpaakin jos kuitenkin syö vain vähän tai harvoin. Mieluummin kuitenkin ostaa ja tekee sitä ruokaa mistä tykkää ja mikä tulee syödyksi. Ei kannata ostaa huviksi halvalla tai heittää joka kerta ylimääräiset roskiin. Suunnittelua, pakastimen tyhjennystä ja jämäruoka päiviä. Jos kokkaa kerralla kahdelle päivälle, säästää ajassa, sähkössä eikä tule huti ostoja kun ei tarvitse käydä kaupassa koko ajan.
Kiusaukset on halpoja ja helppoja. Kala tai kinkku
Erilaiset sopat on halpoja ja riittoisia
Länkkäreitä on aina tullut katsottua. Hyvin usein oli tarjolla papusoppaa. Miten lie maustettu, mutta kuulemma terveellistä Isoäti teki kuulemma arkisin läskisoosia ja perunaa. Ilmankos äiti oli lähes ainoana kehunut koulurokaa.
Pavut etnokaupasta isoina erinä ja Matsmart sekä Fiksuruoka myös. Kun syön halvalla, niin pyttipannu, itse tehtyihin tortilloihin tacot paputäytteellä, makaronilaatikko ilman lihaa, tai 400g sikanautaa 1200g makaroniin. Kesällä viljelen parvekkeella yrttejä, salaattia, vihanneksiakin säkeissä, joihin ostan puolet multaa ja loput haen hiekkaa montulta salaa. yksi lantapurkki on riittänyt jo viisi vuotta ja vielä riittää pariksi vuodeksi. Nyt saan viljelypalstan ilmaiseksi ja laitan sipulia, perunaa ja juureksiakin ja säilön niitä talveksi. Meillä on kerrostalossa vielä kylmäkellari ja sinne mahtuu vaikka koko vuoden kasvikset, kun naapureilla on monella tyhjät kopit ja niihin saa luvalla laittaa. Sitten leivon ja teen vappusimaa pitkin vuotta. Myös tarjouksia on, vaikka ei lappuruokia aina löydykään. Usein niitäkin on. Metsästä vielä marjat ja sieniä. Kalastankin, mutta se ei ole merkittävää säästöä. Lähinnä haukipullia ja patakukkoa saaliista on saatu. Munat ja juustot löytyy aina lapulla, kun ostaa juustoa pakastimeen kun sitä saa. Munatkin säilyvät pitkään.
Kslastaminen on paras keino säästää ja syödä hyvin. Ongella saa lähes kaikkia kaloja eikä maksa juuri mitään. Harrastus tulee samalla, jos aikaa on. Itse syön ahven ja kuhafilettä paljon, joskus haukea ja siikaa. Niistä saa gourmeeta tai pöperöä oman valinnan mukaan.
Teenpä jauhelihasta kastiketta tai lasagnea, niin laitan vain vähän jauhelihaa, ja paljon tomaattia ja porkkanaraastetta korvikkeeksi.
Kasvisproteiini eli pavut ovat huokeita ja niitä saa käyttövalmiina kaupasta. Hyviä papukeittojen ohjeita on netissä ja kirjaston keittokirjoissa. Vaatii hieman vaivaa ja totuttelua eikä papusoppa välttämättä sovi kaikkien vatsalle. Jauhelihastakin saa helposti erimakuista, kun laittaa sekaan erilaisia kasviksia. Kypsää punajuurta jauhelihakastikkeeseen lisäämällä tulee borts-keiton tyylinen makuelämys. Vastaavasti jos laittaa ratatouilleen käytettävän tyyppisiä kasviksia, niin taas on eri maku. Myös munakoiso on hyvää ja edullista. Perinteiseen moussakaan tulee vain perunaa, jauhelihaa, munakoisoa ja kananmunaa sekä mausteita, mutta ruoka on todella hyvää.
Kuivatun pavun hinta on noin kolmannes kaupan valmiisiin nähden. Valikoima on laaja ja valmistus yhtä helppoa kuin perunan keitto, kunhan muistaa laittaa pavut likoamaan. Nyt on ollut hyviä säilyketarjouksia nettikaupoissa.
Minä teen paljon edullista kotiruokaa. Esim. kaalilaatikkoa, itämaisia ruokia kuten linssicurrya riisin kanssa, wokkeja, keittoja (esim. tätä: https://chocochili.net/2016/08/maapahkinavoi-porkkanakeitto/), itsetehtyjä sämpylöitä (soppa365 ohje), itsetehtyjä pinaattilettuja, lindströminpihvejä ja vaikka mitä. Teen itse aivan ihania karjalanpiirakoita ja kahvin kanssa syödään kotipullaa, kotona tehtyjä muffineja ja tummuneista banaaneista teen banaanikakkuja.
Suunnittelen ruokalistan aina niin, että katson mitä on tarjouksessa ja pyrin hyödyntämään ostetut tuotteet tarkkaan. Kalliimpia mausteita ja esim. tuota reseptissä mainittua maapähkinävoita tarvitsee ostaa vain harvoin ja kun ne myös käyttää ajoissa loppuun, annoshintaa ne eivät paljon nosta.
Lihaa yritän käyttää kuten aasialaiset: pikemminkin mausteena kuin pääraaka-aineena wokeissa ja curryissa. Edulliset kasvikset ja juurekset muodostavat useimpien ruokien pohjan. Kun kaali on halpaa, suikaloin sitä wokkiin, teen kaalisalaattia ja kaalilaatikkoa. Porkkanoita ja sipuleita saa parhaimmillaan tosi halvalla ja niitä menee moniin ruokiin.
4 kk vuodesta en osta vihreää salaattia lainkaan, koska parilla eurolla saan salaattilavat pihalla täyteen helposti. Kasvatan lavoissa pihalla myös ruohosipulia, monia yrttejä (persiljaa, lehtipersiljaa, salviaa, minttua).
Ohrauunipuuroa olen hehkuttanut monessa ketjussa. Se on mielettömän hyvää ja parista desistä kokonaisia ryynejä saa jo monta annosta. Ohra on myös lisukkeena edullisempaa kuin riisi ja ravintoarvoltaan parempaa.
Perunoita ja porkkanoita isoissa säkeissä, jos vaan on säilytystilaa.
Hedelmistä valitaan aina ne edullisimman kausituotteet. Muikkuja voi saada joskus kohtuu hintaan.
Vierailija kirjoitti:
Xtra grillinakit 2.50€/kg
Lihapiirakat 2.70€/kg
Hk lihapullat 2.60€/kg
Xtra riisi 0.45€/kg
Xtra margariini 0.60€/kg
Xtra spagetti 0.39€/kg
Omena 0.90€/kg
Halpaa ja hyvää
Hernekeittolinja on kohtuullisen maukas ja huokea ruoka vaikka ostaa vähän parempaa jalostajan sopimusvalmistamaa Kivikylän hernekeittoa.