En huuhtele ulkomaista tuorepinaattia ennen syömistä, minkä taudin tms niistä voi saada?
Mitä haitallista siitä pinaatista voi saada jos sitä ei pese? Mulla ei ole salaattilinkoa ja se jää ihan vetiseksi ja alkaa tummuakin nopeammin. Muutenkin se huuhtelu tuntuu vähän typerältä, sellainen pussillinen rehua niin eihän sitä voi saada oikeasti puhtaaksi ellei pyörittele jokaista lehteä veden alla.
Kommentit (21)
Pussissa lukee että huuhdeltava ennen käyttöä. Niinku vissiin melkein kaikissa kotimaisissakin salaateissa ym.
Ap
Kai niistä voi saada ties mitä loisia ja brain eating ameeboja. Itse olen myös laiska huuhtelemaan, jos ei ole mitään näkyvää multaa tms. Lidlistä ostan aina rasiallisen mustikoita ja syön ne kotimatkalla autossa. Pesemättöminä ja pesemättömin sormin :D Olen aina ollut terve kuin pukki.
Vierailija kirjoitti:
Kai niistä voi saada ties mitä loisia ja brain eating ameeboja. Itse olen myös laiska huuhtelemaan, jos ei ole mitään näkyvää multaa tms. Lidlistä ostan aina rasiallisen mustikoita ja syön ne kotimatkalla autossa. Pesemättöminä ja pesemättömin sormin :D Olen aina ollut terve kuin pukki.
Aivoameeboja!? No ei kai helkkarissa??
Syötkö sä pinaatin tuoreena vai kypsennätkö? Sillä on merkitystä.
Hyi hitto! Pistän usein smoothien sekaan huuhtelematta. Nyt tuli stoppi!
Veikkaan kalikivirusta ja muita ulosteperäisiä viruksia joita voiolla epäpuhtaassa kasteluvedessä. Ulkomuistista mikrobiologian tunnilta vuodelta 1989 jaksa googlata
Jotai ötököitä pellolta voi tulla mukana.
Monesti noissa on multaa, itse laitan isoon kulhoon kylmään veteen vähäksi aikaa likoamaan ja sitten kuivatan vaikka valkoisen talouspaperin päällä. Muistattehan, että pikkulapsille ei pitäisi pinaattia tai muita nitraattia kerääviä kasviksia antaa. Eikä itsekään syödä määrättömästi.
Ainakin multaa. Plus mitä nyt niiden kaatopaikalla asuvien vierastyöläisten näpeistä tulee. Myös kotimaiset pitäisi pestä, jopa keräkaali.
Jos joku vapaa huuhtelu riittää, niin luulis että on vaan irtoroska kyseessä eikä ameebat?
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Kai niistä voi saada ties mitä loisia ja brain eating ameeboja. Itse olen myös laiska huuhtelemaan, jos ei ole mitään näkyvää multaa tms. Lidlistä ostan aina rasiallisen mustikoita ja syön ne kotimatkalla autossa. Pesemättöminä ja pesemättömin sormin :D Olen aina ollut terve kuin pukki.
Aivoameeboja!? No ei kai helkkarissa??
Totta kai.
Esim. maksan tuhoava mato minkä takia keski-Euroopassa ei voi syödä raakoja luonnonmarjojakaan. Hyi olkoon, kaikki vähintään wokattuna mitkä eivät kasva kasvihuoneessa.
Vierailija kirjoitti:
Syötkö sä pinaatin tuoreena vai kypsennätkö? Sillä on merkitystä.
Raakana! 😳
Ap
Jos niissä jotain taudinaiheuttajia on, niin ei huuhtelu niitä poista läheskään kokonaan. Kypsennys poistaa lähes kaikki.
Jos käytät pinaattia ruokaan, pitää muistaa, että uudelleen lämmityksessä nitraatimäärä nousee. Eli lisää pinaattia vain siihen määrään ruokaan, joka keralla syöt pois.
Varsinkin lapsille käytettäessä.
Onko se nyt muutenkaan hyväksi syödä raakana pinaattia, paitsi ehkä vähäisessä määrin jotain babypinaattia?
Huuhtelun tarkoitus ei tosiaan ole taudinaiheuttajien poistaminen, eikä huuhtelu sitä teekään. Tarkoitus on poistaa multaa ja muuta irtoroskaa.
Vierailija kirjoitti:
Onko se nyt muutenkaan hyväksi syödä raakana pinaattia, paitsi ehkä vähäisessä määrin jotain babypinaattia?
No nimenomaan olen luullut että siinä on hirveästi hyviä ravintoaineita vrt vaikka joku perus salaatti! Ja siksi käytän, leivän päällä ja runsaasti. Nyt en kyllä enää taida uskaltaa!
Ap
On totta, että ulkomaisen tuorepinaatin pesemättä jättämisellä voi olla riskejä, koska se saattaa sisältää hiekkaa, multaa, tai mikro-organismeja, kuten bakteereja tai viruksia. Nämä voivat aiheuttaa erilaisia ruokamyrkytyksiä tai muita terveysongelmia, kuten E. coli -infektioita tai salmonellaa.
Vaikka onkin totta, että kaiken poistaminen pinaatista saattaa olla mahdotonta ilman tarkkaa puhdistusta joka lehden osalta, peseminen voi silti auttaa vähentämään riskejä. Paras tapa pestä pinaatti on laittaa se kulhoon tai siivilään ja huuhdella se kylmällä juoksevalla vedellä, pyörittelemällä sitä samalla kevyesti. Tämä auttaa poistamaan osan hiekasta ja liasta sekä mahdollisista bakteereista ja muista epäpuhtauksista.
Jos et halua jättää pinaattiasi vetiseksi, voit yrittää ravistella sitä hyvin pesun jälkeen tai kuivata sitä varovasti talouspaperilla tai puhtaan keittiöpyyhkeen avulla. Tämä auttaa poistamaan ylimääräisen veden ja voi estää sen nopeaa tummumista.
Lapamato, bilhardsia, salmonella, aids, hiv, pilkkukuume, tuberkuloosi, zoonosi, tuhkarokko, lepra, halvaus, kaljuuntuminen, ylipaino, lintuinfluenssa, korona...