Kerma, voi, pekoni ja juusto, eikö herkkua saa millään muilla ruoka-aineilla?
Oletteko huomanneet. Kun ruokajutuissa tehdään joku "herkumpi versio", jostain tavallisesta ruoasta, niin yleensä kyseessä jonkin näistä lisääminen. Ihan kuin se olisi jotain uutta. Ja nyt puhun ihan suolaisista ruoista, en varsinaisista herkuista.
En ole vegaani tai kasvissyöjä, en valita siksi. Mutta tarkkailen kilojani.
Maistuisi vaikka maidoton/kermaton eineskeitto välillä. Suuri osa eineskeitoista on kuitenkin "kermaisia". Makaronilaatikosta on tehty "herkumpi versio" lisäämällä juustoa ja pekonia. Ihan kuin sitä ei osaisi itse lisätä se, joka niitä kaipaa.
En siis sano, etteikö herkkuversioita kaipaaville voisi olla tuotteita tarjolla, mutta kun meille laihduttajille ei juuri ole eineksiä kohta enää, kun suureen osaan niistä pukataan rasvaisia tuotteita mukaan ihan urakalla.
En kaipaa vegaaniruokaa, mutta kaipaan vaikkapa maidotonta kasviskeittoa. Jos hyvin käy, niin kaupassa on tarjolla yksi sellainen eineshyllyssä ja säilykkeissä ehkä hernari.
Vegaanituotteet on itselle usein olleet varsin outoja kokemuksia ja minun osaltani sisältävät ainesosia, joita vatsani ei kestä. (gellaanikumi, guarkumi, pavut, kikherneet jne). Missä on vaikkapa ihan perinteiset suomalaiset kermattomat keitot? Kirkas lohikeitto, makkarasoppa? Kummastakin löytyy proteiinia ja ruokaisuutta ilman maitoa tai ylimääräistä rasvaa.
Kommentit (17)
Kala, valkosipuli, tomaatti, oliiviöljy. Näistä välimeren maissa tehdään suunnattomia herkkuja.
Painon tarkkailijan on parempi tehdä ruoat itse. Einekset muutenkin yleensä melkoista kuraa. Paljon parempaa ruokaa saa itse tekemällä.
Itse pudotan painoa enkä todellakaan syö mitään eineksiä.
Erilaiset yrtit ja sienet luo herkullista vivahdetta. Nykyisin käytetään kotiruoassa yllättävän vähän näitä.
Tee ruoka itse, osta kaipaamasi valmisruoka mieluummin sitten salaattibuffasta.
Minä kartan eineksiä, koska ne on tungettu täyteen rypsiöljyä ja sokeria. Käytän itse voita.
Paras maku tulee mausteista ja eläin- ja kasvisrasvoista kun ne kuumentaa uunissa, pannulla tai hiilloksella.
Kun tekee itse ruoat, voi mittoittaa kalorimäärät haluamallaan tavalla. En ole paljon tutkinut, mitä eineishyllyistä saa. Meillä syödään normaalisti tavallisia suomalaisia kotiruokia ja lisäksi mm. aasialaisia kokkauksia. Kermaa tulee joskus ruokaan, mutta siihenkin käy rasvattomampi versio. Joskus katson ruokaresepteja, mutta muokkaan niitä mielesemmäksi.
Minä kuulun siihen porukkaan, joka ei välitä noista juustosta ja kermasta ruumassa, tekevät siitä jotenkin raskasta ja peittävät muut maut alleen, suuhun jää vain sellainen rasvainen tunne.
Herkkujani ovat esimerkiksi tuoreista raaka-aineista pitkään haudutettu ratatouille tai muut tomaattipohjaiset, pitkään haudutetut padat. Rakastan quinoaa ja spelttiä ruokaisien salaattien pohjana, kastikkeena jotain vinaigrettea. Yksinkertaisista raaka-aineista saa todella hyvää ruokaa, kunhan ne ainekset ovat tuoreita. En tykkää mistään pussiwokkivihanneksista, niillä pilaa helposti ruuan kun ruuan :)
Saa, mutta miksi kikkailla? Listaan valkosipuli, chili ja vehnäjauhot, niin aika pitkälle pärjää.
Vierailija kirjoitti:
Kala, valkosipuli, tomaatti, oliiviöljy. Näistä välimeren maissa tehdään suunnattomia herkkuja.
+yrtit + muut mausteet
Intialainen kasvisruoka on hyvää, siis se mikä tehdään ilman kermaa ja voita. Paljon mausteita
Olen huomannut että kaikkeen tungetaan makukermoja, lisätään juustotahnoja yms (ainakin osittain) keinoaineita. Itse en ikinä käytä noita mutta meillä syödään todella hyvää ruokaa.
Rasvana voita tai oliiviöljyä ruuanlaitossa, kuohukermaa tai kookosmaitoa vähän makua antamaan, täysrasvaista juustoa - sitä riittää murto-osa korvikkeiden määrästä.
Ja on paljon ruokia joihin ei tarvitse mitään - esim täyteläinen stroganoff, borssikeitto tai gulassi on ihania ilman smetanaakin.
Vierailija kirjoitti:
Kala, valkosipuli, tomaatti, oliiviöljy. Näistä välimeren maissa tehdään suunnattomia herkkuja.
Aivan. Olen tehnyt lohikeitonkin jo pari vuosikymmentä ilman kermaa/maitoa ja voita joskus pari nokaretta ja loraus neitsytoliiviöljyä joukkoon. Lohi on jo itsessään rasvaista näet.
Nuohan ovat juuri parhaat laskiaispullan täytteet!
Älä syö eineksiä niin ei tarvitse valitella aineksista. Tee itse, saat juuri sitä mitä haluat. Säästät samalla rahaa.