Yököttääkö teitä joskus ruoka? Sivumaut, ruuan rakenne yms? Onko minussa joku vika?
Olen sekaruokavaliota noudattava 56 vuotiaa nainen ja muistan jo lapsuudesta asto kärsineeni oudosta ongelmasta, herkkä yökkäysrefleksi, joskus se on herkillä kuten esimerkiksi aamulla välillä.
Toisinaan siis ruuan rakenne tai siihen päässyt sivumaku voi aiheuttaa yökkimisen.
Olen sekä herkkä makuaistinen, että herkkä yökkimään.
Muistan pienenä, että äitini torui minua olin ilkeä ja ronklasin ruuasta, en voinut asialle mitään, että kaurapuuro aamulla sai minut yökkimään, sen rakenne ällötti minua. Kuitenkin kaurapuurokin toisinaan päiväsaikaa meni hyvin, mutta ei aamulla.
Saatoin myös maistaa herkästi sivumaun kannussa olleessa mehusta.
Aloin yökkimään ja kieltäydyin juomasta sitä, sain taas torut, kun en hyvää mehua suostunut juomaan.
Oleko ainoa? Tämä ominaisuus on helpottunut iän myötä tai ehkä pikemminkin olen oppinut elämään sen kanssa.
Mä en voi olla ainoa onkai meitä muitakin?
Kommentit (20)
Et ole ainoa.
Toisilla on herkempi maku- ja tuntoaisti.
Yleensä ne arvostelijat on niitä, jotka eivät tätä ymmärrä.
Naudanlihapihvit. Jos sellaista saan suuhuni niin oksennus meinaa heti lentää.
Kunhan sota tulee niin sinuakaan ei yökötä mikään ruoka.
Muistan 7v oksentaani syötyäni hernekeittoa. Siihen jäi tuo ruoka.
Sienet; Haju, maku, koostumus/ rakenne.
Ei pysty😱
Täällä toinen.
Erityisesti minulle tekee pahaa usean ruuan rakenne, joskus myös maut, mutta se rakenne useammin ongelma.
Herkkä maku- ja tuntoaisti.
Tuntuu olevan perinnöllistä kun tyttäreni samanlainen.
Kun lapsi oli pieni, niin vannoin, että en anna sen kasvaa yhtä ronkeliksi kuin minä. Mutta pieleen meni. 😅
Synnynnäinen ominaisuus taitaa olla.
Vierailija kirjoitti:
Kunhan sota tulee niin sinuakaan ei yökötä mikään ruoka.
Ja sinun empatiakyvyttömyytesi on syntymä"lahjasi".
Vierailija kirjoitti:
Täällä toinen.
Erityisesti minulle tekee pahaa usean ruuan rakenne, joskus myös maut, mutta se rakenne useammin ongelma.
Herkkä maku- ja tuntoaisti.
Tuntuu olevan perinnöllistä kun tyttäreni samanlainen.
Kun lapsi oli pieni, niin vannoin, että en anna sen kasvaa yhtä ronkeliksi kuin minä. Mutta pieleen meni. 😅
Synnynnäinen ominaisuus taitaa olla.
Sitä juuri.
Ja se ei ole vika, vaan ominaisuus.
Tomaatti, lanttu, parsakaali, parsa, kukkakaali ja maissi saa minut oksentamaan.
Tuttu ongelma asperger lapseni kanssa. Tekee hulluksi se tarkkuus. Viimeksi maistoi omenapiirakasta kananmunan. Sitä oli liikaa. Milloin maistaa ihan liian hyvin, milloin ruuan tekstuuri on väärä, mausteita väärin. Olen itsekin autisminkirjolla luultavammin ja myös asperger. Meitä ei yhdistä kuin ajoittainen syömättömyys ja kuvotus hajuja ja ruokaa kohtaan jolloin on vaikea tehdä ruokaa koska en kykene hahmottamaan siinä tilassa mitä voisi syödä. Hyvällä tuurilla on kummallakin samaan aikaan ongelmia ja sitten paastotaan monta päivää ihan huomaamatta.
Juu. Joskus kokoliha aiheuttaa yökkimisrefleksin. Samoin huonosti paistettu makkara. Yleensäkin liharuoat aiheuttavat tämän. Toki olen vähentänyt lihansyöntiä radikaalisti viime vuosina.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Kunhan sota tulee niin sinuakaan ei yökötä mikään ruoka.
Ja sinun empatiakyvyttömyytesi on syntymä"lahjasi".
Empatiasta viis, mutta 67-vuotias osaa jo ymmärtää, että sota on tulossa. Jos vähänkään on historiaa opiskellut.
AInoa mikä on oikeasti saanut yökkäämään on vuohenmaito.
Vierailija kirjoitti:
AInoa mikä on oikeasti saanut yökkäämään on vuohenmaito.
Ja kauramaito.
Ihmisillä on monia kummallisuuksia. Traumoja, allergioita, refluksivaivaa.
Ruoan kanssa auttaa tieto, että ihminen tarvii tietyn määrän ja laadun polttoainetta. Syö vähän säännöllisesti, koska pitää syödä. Ei tarvi miettiä sen enempää.
Jos on tunnesyömistä, voi miettiä jonkun sijaistoiminnon.
Vierailija
Empatiasta viis, mutta 67-vuotias osaa jo ymmärtää, että sota on tulossa. Jos vähänkään on historiaa opiskellut.
No sotahulluus on sairaus.
Varsinkin, jos sitä lietsoo🙄
Kaupassa on aika roskaa tuo mitä siellä myydään. Suomessa lihassa on usein mukaan muussattu jänteet, se saa syljeskelemään. Uskon että paremmalla luomuruoalla on tulevaisuutta, valmiiksi kypsytetyllä ja raaalla, piikkikokeettomalla ja terveemmällä rehulla / vedellä kasvatetulla.
Ruoka on nykyään todella huonolaatuista. Täynnä lisäaineita, hyönteismyrkkyjä, eläinperäiset tuotteet on täynnä stressihormoneja, koska eläimet ei voi hyvin, ja kasviksissa on vähemmän ravinteita tänä päivänä kuin 50 vuotta sitten, koska maaperä on nykyään niin köyhää ylihyödyntämisen tuloksena. Sen lisäksi monet käyttää tulehdusta aiheuttavia öljyjä ja rasvoja ruoassaan, kuten rypsiöljyä yms. Ei siis ihme, että syömisestä ei tule hyvä olo. Et ole koskaan myöskään täysin kylläinen, koska vaikka vatsa olisi täynnä, niin keho ei saa ruoasta irti kaikkia tarvitsemiaan vitamiineja, hivenaineita ja protskuja.
Oletko autisminkirjolla? Tuota kutsutaan aistiyliherkkyydeksi. Todella yleistä nepsyillä. Erillaiset yliherkät aistit siis.