Kouluruokailun faktat.
Isoin ongelma koulujen keittiöissä on esimiehet. Olen ollut itse koulun keittiöllä töissä ja tiedän mitä se on. Esimiehet käskevät tehdä sitä ruokaa pilkun tarkasti mitä reseptiikka sanoo. Omasta mielestä sen reseptiikan saa tunkea sinne minne aurinko ei paista. Jätin noudattamatta sitten eräänä viikkona reseptiikkaa ja alkoi tulemaan paljon kehuja oppilailta sekä opettajilta. Arvatkaa minkä palautteen sain esimieheltäni? Päinvastaisen.
Sain varoituksen, minua kiellettiin tekemästä ruokaa omalla tavalla koska muuten oppilaat tottuvat hyvään. En näe tuossa mitään järkeä. Eikös opiskelukin ole paljon kivempaa kun ruokakin on ollut hyvää? Ruoka on iso osa meidän elämässä. Kuka haluaa syödä ruokaa joka ei maita? Miksi oppilailla ei ole oikeutta syödä hyvin? Miten tähän ongelmaan voi puuttua?
Kommentit (12)
Kirjoituksesta päätellen otit mielellään varoituksen? Olisin ottanut minäkin. Kyllä pitää olla sen verran ammattiylpeyttä ettei lähde tekemään mitään moskaa.
Hyvää ruokaa kuluu enemmän? Loppuu ehkä kesken? Maksaa enemmän?
Vierailija kirjoitti:
Kirjoituksesta päätellen otit mielellään varoituksen? Olisin ottanut minäkin. Kyllä pitää olla sen verran ammattiylpeyttä ettei lähde tekemään mitään moskaa.
Otin ihan mielelläni. En kyllä edes pahoitellut asiaa mitenkään ja miksi pahoittelisin? Jos saan syöviltä ihmisiltä hyvää palautetta niin se motivoi vain enemmän. Ei esimiestä oikeastaan se palaute edes kiinnostanut. Kaavan mukaan on tärkeintä mennä näköjään. -ap
Päiväkodissa ei saisi edes puuroon lisätä suolaa. Miettikää miltä se vesilitku maistuu ilman mitään muuta kuin hiutaleet.
Jotkut koulut myyvät hävikkiruokaa ulkopuolisille. Miksi sitä hävikkiä tulee ja kuka maksaa kamalasta ruoasta? Edes sen muutaman euron.
Esimiehellä on tietty budjetti käytössä ja jos sitä ei noudata niin tulee varoitus heille.
Ennen oli joka koululla omat keittäjät ja he valmistivat ruuat ja ne oli maukkaita.
No nythän pitää tehokkaasti keskittää isoon tehtaaseen koko pitäjän murkinoiden teko ja sieltä autoilla kuskataan kouluihin, laitoksiin jne.Usean päivän ateriat tuodaan kerralla ja niitä lämmitellään kouluilla.
Vierailija kirjoitti:
Ennen oli joka koululla omat keittäjät ja he valmistivat ruuat ja ne oli maukkaita.
No nythän pitää tehokkaasti keskittää isoon tehtaaseen koko pitäjän murkinoiden teko ja sieltä autoilla kuskataan kouluihin, laitoksiin jne.Usean päivän ateriat tuodaan kerralla ja niitä lämmitellään kouluilla.
Itse olen elänyt sen ajan, kun kouluilla oli omat keittäjät eikä se ruoka ollut hyvää. Esim - 80-luvulla aina keitetyt perunat ja kastike, joku keitto, puuro, makaronilaatikko tai maksalaatikko. Ei ikinä riisiä eikä kunnon salaattia, vaan porkkana tai lantturaastetta tai juurespala. Aina näkkäriä ja keittopäivänä pehmeää leipää.
Nykyisin on tarjolla kaikenmoiset salaatit ja sämpylätkin lasteni koululla.
Nykyruoat on paljon parempia. Ainakin itse olen tykännyt ja myös lapseni on tykännyt sen keskuskeittiön ruoista, josta ruoka tulee meidän työpaikalle ja lasten kouluun.
Ihmetyttää miten ap muka sooloili, että sai ruoasta maukkaampaa. Jotenkin keksityltä vaikuttaa.
Vierailija kirjoitti:
Päiväkodissa ei saisi edes puuroon lisätä suolaa. Miettikää miltä se vesilitku maistuu ilman mitään muuta kuin hiutaleet.
Mutta pienethän eivät saa syödä suolaa juuri ollenkaan. Natrium on vielä haitallisempaa lapsille kuin aikuisille. Liiallinen suolaus on suomalaisten kansantautien juurisyitä. On laskettu, että pikkulapsi saa syödä makkaroista korkeintaan yhden nakin viikossa, ei edes kahta, koska muuten natriumin saantiraja ylittyy. Makkarat ovat ylisuolattuja.
Ketjun aloittaja on ehkä käyttänyt erilaisia täysrasvaisia ja suolaisia aineita omin päin tietämättä ravintomääräyksiä, joita kouluissa on noudatettava. On selvää, että roskaruokaan tottuneet lapset eivät pidä terveellisestä kouluruoasta.
Vanhuksille myös pitäisi saada kunnollista ruokaa mistä nauttia. Hyvää ja asiallista pohdintaa.