Huuhteletko riisin ennen keittämistä?
Ja jos huuhtelet, niin onko ollut vaikutusta lopputulokseen?
Jostain olen lukenut sellaisen väitteen, että huuhtelemalla riisin pinnasta irtoaisi ylimääräistä tärkkelystä minkä pitäisi vaikuttaa johonkin, mutta tiedä siitä sitten.
Kommentit (21)
Tietenkin huuhtelen. En minkään tärkkelyksen takia, vaan arsenikin ja muiden epäpuhtauksien vuoksi. Huuhtelen "pesen" riisin kolme-neljä kertaa, kunnes se huuhteluvesi on kirkasta.
Vierailija kirjoitti:
Tietenkin huuhtelen. En minkään tärkkelyksen takia, vaan arsenikin ja muiden epäpuhtauksien vuoksi. Huuhtelen "pesen" riisin kolme-neljä kertaa, kunnes se huuhteluvesi on kirkasta.
Anteeksi, tarkoitin arseenia (alkuaine). Näköjään löytyy myös ainakin mikromuoveja...
https://tieku.fi/ihminen/pitaako-riisi-huuhdella-ennen-keittamista
Tietysti huuhdeltava ja moneen kertaan, kaikki riisit.
Tuota,olen huuhdellut sen aina keittämisen jälkeen... 20 vuotta
Vierailija kirjoitti:
Tuota,olen huuhdellut sen aina keittämisen jälkeen... 20 vuotta
Saatana... ei ole vitsi
Syön riisiä useampana päivänä viikossa, enkä koskaan huuhtele sitä. Eikä ole ikinä mitään ongelmia ollut. 20 vuotta näin jo tehnyt.
Käytän yleensä sushiriisiä ihan vaan koska se on hyvää.
Pesen aina, ja pesen n. 10 kertaa ainakin. Vesi ei senkään jälkeen ole kirkasta, mutta en jaksa sen enempää sitä pestä! Tulee parempaa riisiä kuin pesemättömästä.
Vierailija kirjoitti:
Syön riisiä useampana päivänä viikossa, enkä koskaan huuhtele sitä. Eikä ole ikinä mitään ongelmia ollut. 20 vuotta näin jo tehnyt.
Käytän yleensä sushiriisiä ihan vaan koska se on hyvää.
Joo, sisältää arsenikkia
Myrkyllisyys
Arseeni estää eliöiden aerobisen soluhengityksen,[7] mikä aiheuttaa happikatoa ja veren ja ihon sinertymistä.
Arseeni ja sen yhdisteet luokitellaan EU-direktiivin 67/548/EEC mukaan myrkyiksi ja ympäristölle vaarallisiksi aineiksi.
Arseeni on radonin ohella pahimpia yksittäisten kaivojen veden laadun ongelmia Suomessa. Talousveden laatuvaatimusten mukaan arseenin määrä juomavedessä ei saa ylittää ohjearvoa 10 g/l. Suomessa joidenkin alueiden porakaivoista on löydetty ohjearvon jopa satakertaisesti ylittäviä arseenipitoisuuksia.[8]
Syöpävaarallisuus
IARC (International Agency for Research on Cancer) määrittelee arseenin ja sen yhdisteet 1. luokan karsinogeeneiksi. EU listaa arseenitrioksidin, arseenipentoksidin ja arseenisuolat 1. luokan karsinogeeneiksi.
Arseeni juomavedessä nostaa tunnetusti aikuisten riskiä sairastua keuhko-, virtsarakko- ja ihosyöpiin. Lisäksi yhteys aikuisiän munuais- ja maksasyöpiin on mahdollinen. Viitteitä on myös siitä, että juomaveden arseenille altistuminen varhaisessa lapsuudessa lisää lapsuusiän maksasyöpäkuolleisuutta.[9]
Vierailija kirjoitti:
Tuota,olen huuhdellut sen aina keittämisen jälkeen... 20 vuotta
Kuumottaa
Vierailija kirjoitti:
Tuota,olen huuhdellut sen aina keittämisen jälkeen... 20 vuotta
Olen oikeasti. Kerrottiin, että se pitää huuhdella. Tein niin...
Filippiiniläiset ,jotka kasvattaa riisiä, ehdottomasti huuhtelee monta kertaa.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Syön riisiä useampana päivänä viikossa, enkä koskaan huuhtele sitä. Eikä ole ikinä mitään ongelmia ollut. 20 vuotta näin jo tehnyt.
Käytän yleensä sushiriisiä ihan vaan koska se on hyvää.
Joo, sisältää arsenikkia
Myrkyllisyys
Arseeni estää eliöiden aerobisen soluhengityksen,[7] mikä aiheuttaa happikatoa ja veren ja ihon sinertymistä.
Arseeni ja sen yhdisteet luokitellaan EU-direktiivin 67/548/EEC mukaan myrkyiksi ja ympäristölle vaarallisiksi aineiksi.
Arseeni on radonin ohella pahimpia yksittäisten kaivojen veden laadun ongelmia Suomessa. Talousveden laatuvaatimusten mukaan arseenin määrä juomavedessä ei saa ylittää ohjearvoa 10 g/l. Suomessa joidenkin alueiden porakaivoista on löydetty ohjearvon jopa satakertaisesti ylittäviä arseenipitoisuuksia.[8]
Kuvitteletko että jos se olisi sellaisenaan vaarallista, sitä saisi myydä?
Pyh, ei sitä huuhdella tarvitse. Riisiä myydään myös valmiissa annospusseissa jotka avataan vasta keittämisen jälkeen, ei kai sellaisia myytäisi jos huuhteleminen olisi ehdottoman tärkeää. Turhaa veden tuhlausta.
No eihän se ole mikään väite, että irtoaa ylimääräistä tärkkelystä, kun tuon asian havaitsee siinä huuhteluvedessä aivan selvästi.
Ruokavirasto suosittelee riisin huuhtelemista, etenkin jos riisiä syö usein. Sillä vähentää arsenikkialtistusta. Niissä maissa, joissa riisiä käytetään paljon, se yleensä huuhdellaan, myös ammattikokit monesti huuhtelee riisin. Lopputulos on myös parempi, riisistä tulee ilmavampaa eikä mössöä.
Vierailija kirjoitti:
Pesen aina, ja pesen n. 10 kertaa ainakin. Vesi ei senkään jälkeen ole kirkasta, mutta en jaksa sen enempää sitä pestä! Tulee parempaa riisiä kuin pesemättömästä.
Kannattaa siis laittaa astiapesukoneeseen ja ECO- pesuohjelma päälle.
Juu, mietin, kun linssitkin täytyy huuhdella, niin huuhtelen myös nykyään riisit jms.
Nehän on pyöriny pölyssä ja säkeissä jne.
Joskus myös makaronit.
Ja en enää syö pähkinöitä, sesamia, kuivahedelmiä tms. Joskus cashew, mutta keitettynä, ruuassa.
Homeenestoaineiden vuoksi on vedetty niin monia tuotteita pois.
Mahdollisimman paljon kotimaista ruokaa. Paras.
Suuteleeko nistit ennen piikittämistä?
Vierailija kirjoitti:
Tottakai. Ihan jo puhtauden takia näin kuuluu tehdä.
Asutko jossain kehitysmaassa? Suomessa kaupasta ei saa kuin valmiiksi huuhdeltua, eli teet turhaa työtä. Köyhissä maissa toki huuhteleminen kuuluu asiaa.
Tottakai. Ihan jo puhtauden takia näin kuuluu tehdä.