Tuttu koulun keittäjä, lahjoitti kaksi pussillista (hedelmäpussin koko) koulussa tehtyjä lihapullia miehelle.
Kommentit (18)
Koulun keittiiöemäntien muksut oli ennen niitä pulskia jostain syystä.
Tietyn ajan esillä ollutta ruokaa ei saa myydä eikä lahjoitutuslupaakaan voi
antaa mahdollisen ruokamyrkytyksen vuoksi. Siis ohjeiden mukaan nuo ruoat pitäisi laittaa biojätteisiin. Kun kuumentaa kunnolla, voihan nuo syödä. Pitäisi olla esillä vain varmasti menevä määrä.
Vaimo ainakin tuo koulun keittiöstä ylijäänyttä ruokaa kotiin. Olen myös pakastanut sitä, enkä koskaan ole saanut ruokamyrkytystä. Roskiinko se pitäisi heittää?
Emäntä jäi viimeiseksi koulun keittiöön jostain syystä päivänä, jolloin tarjottiin jouluateria oppilaille. Muu keittiön väki sai lähteä ihan hoputettuna kotiin.
Muutoin hän lähti kyllä ihan ensimmäisenä.
Ruokaa halvalla kirjoitti:
Vaimo ainakin tuo koulun keittiöstä ylijäänyttä ruokaa kotiin. Olen myös pakastanut sitä, enkä koskaan ole saanut ruokamyrkytystä. Roskiinko se pitäisi heittää?
Määräysten mukaan biojätteisiin. Minusta tämä on tässä taloustilanteessa täysin kammottavaa. Yleensäkin ruuan heittäminen roskiin on rumaa, ei kunnioiteta itse ruokaa eikä tekijöitä ja tuottajia. Yökötellään ja heitellään ruokaa ympäriinsä. Ehdotankin, että kouluissa siirrytään esim. 1950 - 1960-lukujen tapaan: 1 päivänä eli torstaina hernekeittoa ja muina päivänä erilaisia puuroja ja vellejä tuorepalan (lanttua tai porkkanaa) sekä näkkärin (ruutu-kuminanäkkäri ilman voita tms. päällistä). Pisa-tulosten takia lauantai olkoot myös koulupäivä klo 13 asti ja silloin tarjotaan perunamuussia ja makkarakastiketta (2 lenkkimakkarasiivua/oppilas). Oppilaat syövät pulpeteissaan ja vievät oman lautasensa huuhdeltuna keittiöön.
Vierailija kirjoitti:
Emäntä jäi viimeiseksi koulun keittiöön jostain syystä päivänä, jolloin tarjottiin jouluateria oppilaille. Muu keittiön väki sai lähteä ihan hoputettuna kotiin.
Muutoin hän lähti kyllä ihan ensimmäisenä.
Tämä aloitus ei ollutkaan yhtä vanha kuin niin moni tämänpäiväisistä. Sehän on selvää, että ei jouluateriaa ole vielä tänä vuonna tarjottu.
Eikä koulukeittiöissä ole enää lihapullia tehty vuosikymmeniin vaan ne on tuotu keskuskeittiöstä. Tämä tapahtui siis joskus viime vuosituhannella, kun nykyinen miehesi oli siinä pienessä kyläkoulussa oppilaana.
Tänä päivänä kouluilla yleensä jaetaan ylijäämäruokaa heti ruokailun jälkeen. Yhä harvemmin on mitään jaettavaa, vaan useammin ruoka loppuu kesken.
Oikein säilytettyä ruokaa saa monissa laitoskeittiöissä myydä raaka-aine ja pakkauskuluilla. Antaa sitä ei saa eikä keittäjät ottaa ilmaiseksi.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Emäntä jäi viimeiseksi koulun keittiöön jostain syystä päivänä, jolloin tarjottiin jouluateria oppilaille. Muu keittiön väki sai lähteä ihan hoputettuna kotiin.
Muutoin hän lähti kyllä ihan ensimmäisenä.
Tämä aloitus ei ollutkaan yhtä vanha kuin niin moni tämänpäiväisistä. Sehän on selvää, että ei jouluateriaa ole vielä tänä vuonna tarjottu.
Eikä koulukeittiöissä ole enää lihapullia tehty vuosikymmeniin vaan ne on tuotu keskuskeittiöstä. Tämä tapahtui siis joskus viime vuosituhannella, kun nykyinen miehesi oli siinä pienessä kyläkoulussa oppilaana.
Tänä päivänä kouluilla yleensä jaetaan ylijäämäruokaa heti ruokailun jälkeen. Yhä harvemmin on mitään jaettavaa, vaan useammin ruoka loppuu kesken.
Kyse ei ole tästä vuodesta.
Lihapullista en ole kirjoittanut lainaamassasi kommentissa enkä muulloinkaan.
Olen ollut koulun jakelukeittiössä töissä. Jakelimme siis valmiin ruoan, joka tuotiin koululle kuumissa säiliöissä. Ruokaa heitettiin hirveät määrät jätteisiin. Siihen aikaan sikatilalliset ostivat ne ylijäämäruoat. Kuumensivat ne ja syöttivät sioille.
Ammattikeittiöissä kaikki ruuan säilyvyyteen ja hygienisyyteen liittyvät asiat ovat hyvin tarkkoja. Kyllähän sitä kotona laittaa useamman tunnin lämpimässä jäähtyneen ruoan jääkaappiin ja syö sitä vielä useana päivänä. Mutta ammattikeittiössä sellainen ei käy. Ihan syystähän nuo tarkat säädökset ovat, mutta ei se tarkoita, että ruoka olisi pilalla, vaikkei ammattikeittiöön ruokaa enää kelpaa. Lahjoituskieltoa en ymmärrä, kai nyt ruoan voisi pois antaa kaneetilla "omalla vastuulla".
Ylijäämäruokaa myydään kilohinnalla. Tarjolla ollutta ei saa tarjota uudelleen. Myydä saa. Kypsennetty mutta ei tarjolla ollut voidaan laittaa uudelleen tarjolle jäähdyttämisen ja/tai pakastamisen jälkeen. Jokaisesta erästä otetaan näytteet tarjolle laitettaessa. Lämpö mitataan ja pitää olla yli 75. Jos jäähdytetään niin pitää jäähtyä 4 tunnissa alle 6 asteeseen. Tämä mitataan. Jokaisessa kylmiössä ja pakastimessa sekä tarjoilualtaissa on lämpömittarit. Lisäksi lämpö mitataan kerran viikossa tarjolla olevista kylmistä ja lämpimistä ruuista kaikista altaista. Kuormasta mitataan kerran viikossa yksi pakaste ja kaksi kylmäsäilytystuotetta. Nämä kaikki tietenkin kirjataan ja säilytetään pari vuotta. Lisäksi omavalvonnassa on lomakkeet mm. lähetettävälle ruualle, astian pesun lämpötiloille, jätehuoneen ja siivouksen valvonnalle. Tämän kaiken se kokki tekee siinä lihapullia pyörittäessään, tiskatessaan, pilkkoessaan, raastaessaan, huomioidessaan allergiat ja ruokavaliot, ruokalistan suunnittelun ja tavaran tilaamisen. Jos se emäntä on hyvää hyvyyttään antanut lihapullat niin kyllä ne varmasti uskaltaa syödä eikä roskiin heittää. Lisäksi hän myös maksaa palkassaan ateriaveloituksen esim 6e/pv lounaasta ja kahvista että ei ilmaiseksi syö. + muut lisäksi jos vaikka tekemänsä pullan ajattelisi ottaa.
Ruotsissa oli tapaus, jossa koulun keittiön henkilökunta vei joululohet kaapista kotiinsa ennen kuin niitä oli ehditty koululaisille lainkaan tarjota.
Olen elänyt teininä dyykkaamalla lähikaupasta suunnilleen kaiken tarvittavan ruuan. Oi niitä aikoja.
Vierailija kirjoitti:
Ruotsissa oli tapaus, jossa koulun keittiön henkilökunta vei joululohet kaapista kotiinsa ennen kuin niitä oli ehditty koululaisille lainkaan tarjota.
Tuossakin tapauksessa, josta mainitsin jouluateriaan kuului lohta. Ne olisi menneet kyllä linjastolla kaikki, mutta muutamaa pakkausta ei edes viety tarjolle.
Hoivakodeissakin toimitettu ruoka on mitoitettu määrältään asukkien syötäväksi.
Annoksissa pihistellään jaon aikana, että hoitsut pääsee syömään kuormasta.
Nosto