Hei, osaako kukaan neuvoa, kuinka nopeasti varaava takka menettää lämpöä yhdessä tunnissa? Siis jos takan sisälämpömittari näyttää esim. 150 C, niin kuinka monta tuntia menee että sisälämpötila on esim. 120 C ?
Onko tähän olemassa jotain selvää kokemusperäistä tietoa? Entä jos takan sisälämpötila on ollut esim. 150 C, niin mikä on lämpötila vaikka 12 tunnin kuluttua? Sanotaan, että takan paino olisi vaikka 2000 kg.
Kommentit (7)
Vierailija kirjoitti:
Riippuu täysin takasta, materiaalista ja sen koosta. Mitä isompi takka, sitä hitaammin hukkaa lämpöä. Mittaamalla ja kokeilemalla selviää, ei muuten.
Lisäksi tähän vaikuttaa takan rakenne (varaavat takat eivät ole samanlaisia, käytännössä kaikki ovat yksilöllisiä), sen sijoittuminen rakennukseen, hormin (eli piipun) korkeus, montako savupeltiä on käytössä, onko pelleissä häkäreiät, sulkeutuvatko pellit muutoin tiukasti, kuinka takka on lämmitetty, onko takka ollut lämmin jo ennen tätä lämmitystä (jolloin massaan on varastoitunut jo valmiiksi lämpöä).
Ainoa keino saada tämä selville, on mitata, ja mitata useampana lämmityskertana, jos lämmitys vaihtelee eri lämmityskertoina (välillä on viikkojen väli, välillä lämmitetään 2x vrk).
Meillä lämpötila putoaa nopeasti kolmen ensimmäisen tunnin aikana. Kunnes jää jonnekin 60 asteeseen pitkäksi ajaksi ja putoaa sitten hiljalleen päivän ajan.
Lämpötilan muutosnopeus on suoraan verrannollinen kappaleen ja sen ympäristön väliseen lämpötilaeroon.
dT(t)/dt = -k(T(t) - E)
Kaikki osaavat neuvoa. Neuvojen laatu vaihtelee.
Newton's law of cooling can be modeled with the general equation dT/dt=-k(T-Tₐ).
For cooling: T=Ceᵏᵗ+Tₐ
No meillä tuli ohjekirja uuden takan mukana, miten se lämpöä pitää. Ohje on jossain, eikä mulle tää tieto näin kesäkuumalla ole tärkeä. Leivinuunissakin pidän lämpömittaria kun sen lämmittää, et miten kuuma se illan lämmityksen jälkeen on vielä aamulla.
Riippuu täysin takasta, materiaalista ja sen koosta. Mitä isompi takka, sitä hitaammin hukkaa lämpöä. Mittaamalla ja kokeilemalla selviää, ei muuten.