Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

verensokeri 5.7, onko normaali?

Vierailija
03.12.2006 |

veljelläni diabetes ja huvikseni mittasin hänen verensokerimittarillaan, juuri ruokailun jälkeen tulos oli 5.7, onko se normaali vai kohonnut?

Kommentit (12)

Vierailija
1/12 |
03.12.2006 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mutta äläs kuitenkaan ihan ilman lupaa kokeile veljesi mittarilla sillä ne liuskat ovat todella kalliita, jos ne loppuvat kesken ja joutuu itse ostamaan.

Vierailija
2/12 |
03.12.2006 |
Näytä aiemmat lainaukset

hänellä se " normaali" arvo on kuulemma 10 asti joten ei oikein osannut sanoa mitä se ei-diabeetikolla normaalisti on.



ap

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/12 |
03.12.2006 |
Näytä aiemmat lainaukset

ja tiedän että ne on kalliita.



ap

Vierailija
4/12 |
03.12.2006 |
Näytä aiemmat lainaukset

Paastoarvoksi se voisi olla vähän yläkanttiin, mutta ruokailun jälkeen se voi olla melkein mitä tahansa.

Vierailija
5/12 |
03.12.2006 |
Näytä aiemmat lainaukset

veli reilu parikymppinen



ap

Vierailija
6/12 |
03.12.2006 |
Näytä aiemmat lainaukset

terv th

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/12 |
03.12.2006 |
Näytä aiemmat lainaukset

terv th

Vierailija
8/12 |
03.12.2006 |
Näytä aiemmat lainaukset

Glukoosi

9.5.2003

Pertti Mustajoki ja Jarmo Kaukua



* Paastoplasman glukoosi (fP-Gluk)

* Viitearvo

o 4,0¿6,1 mmol/l

* Plasman glukoosi (P-Gluk) (satunnainen näyte, ei paastonäyte)

* Ei vakiintuneita viitearvoja, riippuu syödyistä aterioista.



Suomessa siirryttiin pari vuotta sitten käyttämään kokoveren glukoosin (B-Gluk) sijasta plasman (tai joissakin paikoin seerumin) glukoosin mittausta. Plasman glukoosin arvot ovat 12¿15 % suuremmat kuin vastaavat kokoveren glukoosin arvot. Verensokerin pikatesti tehdään edelleen sormenpään veripisarasta eli kokoverestä. Sen vuoksi nämä tulokset eivät ole aivan vertailtavissa laboratorion plasmasta mitattuihin tuloksiin. Onneksi ero ei ole kovin suuri, joten isoja sekaannuksia ei synny.



Yleensä käytetään yön yli paaston jälkeen mitattua glukoosiarvoa. Sen avulla tutkitaan, sairastaako joku diabetesta. Jos paastoarvo (fP-Gluk tai fS-Gluk) on 7,0 mmol/l tai suurempi, kyseessä on diabetes. Kokoveren glukoosissa (fB-gluk) diabeteksen raja on 6,1 mmol/l.



Paastoglukoosi on hyvä aikuistyypin eli tyypin 2 diabeteksen hoitotasapainon seurannassa. Sen sijaan nuoruustyypin eli tyypin 1 diabeteksen hoidon seurannassa ei käytetä paastoarvoja. Näin siksi, että tässä diabeteksen muodossa insuliinia pistetään monta kertaa päivässä ateriarytmin mukaan. Aamupalan siirtäminen myöhemmäksi sotkisi liikaa päiväjärjestystä.

Artikkelin tunnus: snk03091 (003.091)

© 2006 Kustannus Oy Duodecim

© 2006 Kustannus Oy Duodecim ¿ Kalevankatu 11 A, 00100 Helsinki ¿ Puh: (09) 6188 51 ¿ terveyskirjasto@

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/12 |
03.12.2006 |
Näytä aiemmat lainaukset

suus on kahdesti >7,0. Yleensä kuitenkin katsotaan, että yli 6,9.

Vierailija
10/12 |
03.12.2006 |
Näytä aiemmat lainaukset

Eipä tuo tulos siis paljon mitään kerro jos mittasit heti ruoan jälkeen. Paastoarvo, eli 10-12h tuntia syömättä, pitää olla alle 6,1. Terveellä ihmisellä ei 1,5-2h ruoan jälkeenkään mitattuna verensokerissa ole paljon muutoksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/12 |
04.12.2006 |
Näytä aiemmat lainaukset

diabeteksen ja euglykemian väliin jää alue, jota kutsutaan heikentyneeksi sokerinsiedoksi. diabetestä ei diagnosoida (yleensä) alle 7,0 paastoarvoilla, mutta normaali on silti alle 6,1.

Vierailija
12/12 |
04.12.2006 |
Näytä aiemmat lainaukset

Todennäköisesti sulla on jokin häiriö. Miksi seuraat sokereita?