Sokerin korvike Erytritoli aiheuttaa sydänkohtauksia ja aivohalvauksia
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/eca1cfd3-0072-45df-9bf3-4bc42299ed45
Tutkijat varoittavat: Suursuosittu lisäaine tappaa sydänkohtaukseen ja aivohalvaukseen
Erytritolista on tullut laajasti suosittu puoliluonnollinen makeutusaine.
https://www.suomenmaa.fi/uutiset/tutkimus-suosiota-saanut-makeutusaine-…
Tutkimus: Suosiota saanut makeutusaine lisää merkittävästi sydänkohtauksen ja aivohalvauksen riskiä
Lauri Heikkilä1.3.2023 22:00, muokattu 1.3.2023 13:00
https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/tutkijat-varoittavat-suursuositt…
Tutkijat varoittavat: Suursuosittu lisäaine tappaa sydänkohtaukseen ja aivohalvaukseen Riski 100 % korkeampi kuin ilman: Yksi maailman nopeimmin yleistyvistä makeuttimista
Tuomas Kangasniemi 3.3.2023 07:09
Erytritolista on tullut laajasti suosittu puoliluonnollinen makeutusaine.
Kommentit (36)
Ja tuollaista jotkut tietämättömät vielä suosittelevat muillekin.
Yksi höpötutkimus, josta itekään eivät sanoneet muuta kuin , että pitäisi ehkä tehdä laajempi tutkimus aiheesta.
Tuostakin aineeta on tehty satoja ellei tuhansia turvallisuustutkimuksia, ennen kuin se laskettiin markkinoille. Varsinkin EU on aika tiukka.
Itse olen valinnut, että tarvitse sokeria enkä myöskään sen korvikkeita ja terveenä olen pysynyt. Sokeria saan marjoista ja hedelmistä.
Vierailija kirjoitti:
Tekosyy piikkihaitoille.
Haista nyt pitkä pa*ka !
Heitin pussin roskiin, en ikinä enää käytä tätä. Piikkihaitat ovat oma lukunsa, ne eivät liity tähän mitenkään. Makeutusaineita ei kannata käyttää ja sokeristakin löytyy valkoista sokeria vähän terveellisempiä vaihtoehtoja.
En ota kantaa tutkimukseen, mutta ainakaan itselle ei tuo aine sopinut. Aina kun käytin erytritolia makeutukseen, niin jonkin ajan kuluttua sen nauttimisesta tuli jotenkin kummallinen olo ja alkoi huimaamaan. Minua ei huippaa ikinä, mutta aina erytritolin jälkeen huimasi. Testasin asiaa muutamaan otteeseen ja aina sama juttu, joten roskiin meni täälläkin karppisokeri.
Googlaamalla näkee moniko kauppa tai luomu/terveyskauppa sitä tarjoaa. Vai onko jo vetänyt sen pois valikoimista.
Siis mistä tätä edes saa? En ollut ikinä kuullutkaan koko aineesta, ennenkuin luin tuon uutisen.
Onko sitä lisätty joihinkin valmistuotteisiinkin?
Vierailija kirjoitti:
Siis mistä tätä edes saa? En ollut ikinä kuullutkaan koko aineesta, ennenkuin luin tuon uutisen.
Onko sitä lisätty joihinkin valmistuotteisiinkin?
Karppisokerina myydään.
Taas joutuu toteamaan, että jos joku kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se todennäköisesti on. Olishan se ollut ihana tuote. Kaloriton, makeuttava, hammasystävällinen ja mitä vielä. Ainoa haitta oli mielestäni kallis hinta. No, nyt on pari muutakin haittaa, kuten nyt aivoinfarktiriski! Joo, mieluummin normisokeri kuin tämä.
Entäs Stevia, miksi ei sitä käytetä makeuttamiseen?
Vierailija kirjoitti:
Entäs Stevia, miksi ei sitä käytetä makeuttamiseen?
?
Kyllähän steviaa on monessa valmistuotteessa
Ihmisten pitäisi jo havahtua, ettei keinotekoiset makeudet ole turvallinen tai parasta millä runsas energinen sokeri voisi korvata. Kesti pitkään ennen kuin huomasin, ettei mainos joka hehkutti, ei lisättyä sokeria riitä, tärkeintä on valita vaihtoehto jota mainostetaan, makeuttamaton. Elimistö kärsii näiden makeuden korvaajien takia enemmän kuin edes voimme kuluttajina ymmärtää.
Itse valitsen jos on pakko, mieluiten perinteisen sokerin ja vältän keinotekoisia makeutusaineita. En halua hämmentää joten haluan huomioida tuotteet joissa on luonnostaan sokeria, mm. käsittelemättömät/prosessoimattomat marjat ja hedelmät, joita voi pieniä määriä syödä mikäli itselle maistuu. Metsistä kerätyistä marjoissa on omat ongelmat, kuten villieläimien virtsat/ulosteet. Mietin vaan mitä jää vitamiineista jäljelle kun metsästä poimitut marjat kehoitetaan keittämään tautien välttämiseksi ennen käyttöä.
Missäs tuotteissa tuota erytritolia on?
Miksi sokeria ei voi korvata stevialla? Monet stevialla makeutetut juomat on poistettu myynnistä. Onko syynä kalleus vai mikä?
Vierailija kirjoitti:
Miksi sokeria ei voi korvata stevialla? Monet stevialla makeutetut juomat on poistettu myynnistä. Onko syynä kalleus vai mikä?
En osaa sanoa. On kumma. Steviaa ei alunperin juuri saanut, sen myynti oli kielletty tai jotain. Sitten tuli tämä stevia buumi ja paljon sillä makeutettuja juomia. Nyt ovat taas poistuneet
Vierailija kirjoitti:
Missäs tuotteissa tuota erytritolia on?
Erytritoli on luonnollinen sokerialkoholi, kuten esimerkiksi ksylitoli tai sorbitoli. sitä esiintyy pieninä määrinä luonnostaan erityisesti hedelmissä ja tietyissä fermentoiduissa elintarvikkeissa, kuten viineissä ja soijakastikkeessa.
Vierailija kirjoitti:
Siis mistä tätä edes saa? En ollut ikinä kuullutkaan koko aineesta, ennenkuin luin tuon uutisen.
Onko sitä lisätty joihinkin valmistuotteisiinkin?
Ruokakaupoissa, ainakin isoimmissa on, sekä Life myymälöissä ja Ruohonjuuressa. Siitä myydään karppisokerina erytritolin lisäksi. Sitten on vielä tämä koivusokeri, sen terveellisyydestä ei tietoa.
Vierailija kirjoitti:
Kyllähän steviaa on monessa valmistuotteessa
No kerrohan sitten missä sitä (nykyään) on?
Eihän tuo mitään terveellistä ole ja varmasti sillä on noita haittoja. Itsekin olen vältellyt tuota (ja monia muita vastaavia) sisältäviä tuotteita. Jos syön herkkuja, mieluiten syön ihan sokeria sisältävinä eikä millään "sokerin korvikkeilla" höystettyjä.
Mutta tämä onkin mielenkiintoinen juttu, miksi juuri nyt uutisoidaan näistä haitoista. Miksei ole uutisoitu jo kauan sitten? Miksi tuo on sallittu aikoinaan?
> Tässä nyt tunnutaan yrittävän taas peitellä koronarokotekuolemien lisääntymistä ja vierittää oikeaa syytä milloin minkäkin tekosyyn syyksi... Mut joo, leikitään nyt sitten vaikka että erytritoli alkoi ykskaks aiheuttaa hirveästi sydänkohtauksia ja aivohalvauksia ihmisille, juu...
Kumottu jo moneen otteeseen, kvg.