Vauva-foorumin fyysikot huomio! Jos valmistan pataruokaa 150 c asteessa valurautapadassa, jossa on todella tiivis ja raskas kansi, joka hidastaa pataruoan nesteen haihtumista...
Jos valmistan pataruokaa 150 c asteessa valurautapadassa, jossa on todella tiivis ja raskas kansi, joka hidastaa pataruoan nesteen haihtumista, niin vaikuttaako tämä haihtuva neste ja sen tuoma "kosteus" padan sisällä lämpöä alentavasti. Mainittakoon että ei ole kyse painekattilasta, vaan vaan tiiviskantisesta valurautapadasta.
Siis jos nestettä kumminkin hieman jatkuvasti höyrystyy, niin onko padan sisällä lämpötila höyryn vaikutuksesta edelleen 150 c, kun vesi kumminkin höyrystyy jo 100 c asteessa eikä ole kyse painekattilasta joka mahdollistaisi korkeamman nesteen höyrystymispisteen.
Kiitos jo etukäteen!
Kommentit (3)
Höyry on edelleen 150 asteista, siihen pääsemiseen voi mennä hieman kauemmin koska vesi voi pysyä vetenä hieman kauemmin johtuen raskaan kannen aiheuttamasta paineesta. Käytännössä ero on mitätön.
Ei. Se kosteus on jo valmiiksi siellä padassa eikä ilmesty sinne ulkopuolelta. Se sama nestemäärä mitä lämmität on siellä padassa jokaisessa lämpötilassa.
Padan vesi kiehuu sata-asteisena ja höyry padan sisällä on jotain sadan ja 150 asteen välillä. Mitään eksaktia simppeliä kaavaa höyryn lämpötilalle padan sisällä ei ole, se riippuu padan ominaisuuksista, muodosta, lämmönjohtavuudesta jne.