Vatsaystävälliset kasvisproteiinit
Suositelkaa herkkävatsaiselle sopivia proteiininlähteitä jos haluaa vähentää lihansyöntiä.
Linssit ja pavut pieninä määrinä ok, vehnä käy pieninä määrinä, samoin soija. Ongelmana on kai ärtyvä suoli tms. monet kasviproteiinit viljatuotteiden ohella tuntuu kerryttävän vatsan ärsytystä.
Tietyt kasvikset, riisi, kaura, kananmuna ja marinoimattomat lihat/kalat olisi helpointa ravintoa vatsalle mutta ilmastoahdistus on kova ja treenatakin pitäisi jaksaa, eli tarvitsen muutakin kuin kaurapuuroa ja parsakaalia.
Kommentit (22)
Jos ilmastoahdistuksesi menee hyvinvointisi edelle, en voi neuvoa muuta kuin että kestät vatsavaivat. Se on hinta jonka sinä joudut maksamaan siitä mitä ihmiskunta on tehnyt ympäristölle. Kaikkea ei voi saada.
Henkilökohtaisesti en voisi luopua terveydestäni ilmaston vuoksi. Siksi syön kananmunia ja laadukasta lihaa. Palkokasvit ja ruis ovat vatsalleni ehdoton ei. Ja esimerkiksi suomalaiset kananmunat ovat ehdottomasti parempi valinta kuin vaikkapa kuivuvilla alueilla kasvatettu avokado tai riisi. Entä peruna, sopiiko se vatsallesi? Sekin on ilmastoystävällistä lähiruokaa.
MIten hiilarit?karkit ,muut sokerit ,napostelut?
Nämä nyt on hyvin yksilöllisiä, mikä kenellekin sopii, mutta ehkä kikherneet saattaisi sopia paremmin kuin pavut? Varsinaisten kikherneiden lisäksi on olemassa esimerkiksi gluteenitonta kikhernepastaa, jossa on proteiinia ja kikhernejauhosta voi tehdä mm. vegaanisia omeletteja.
Kvinoa onkin hyvä vinkki, se jostain syystä unohtuu helposti. Peruna taas on kovin huonosti sulava, sekin menee pieninä määrinä jos ei ole lähipäivien ruokailuissa muita "ärsykkeitä".
Stressaava tämä tasapainoilu eettisekologisten ja vatsalle sopivien valintojen kanssa. Lisäksi talous asettaa rajoitteita siihen kuinka hyviä ja läheltä tulevia valintoja voi tehdä kaupassa.
Karkkia syön harvoin, suklaata silloin tällöin ja jonkun pullan/keksin joskus, manteleita ja joitain pähkinöitä syön jonkin verran. Pyrin syömään kunnon ruokaa niin että ei tarvitse napostella.
Kikherne onkin käytössä, se on ihan ok vatsalle.
Kiitos, tässä tulee hyviä vinkkejä. Loppuvuoden väsymyksessä on tuntunut että vatsa on herkillä eikä jaksa miettiä mitään vaihtoehtoja.
Kaurapohjaiset, esim Elovenan kaurajauhis ja kotimaiset boltsit.
Tofu. Sen kokkaaminen pitää opetella, nykyään heitän tofut aina pakkaseen ja sulatan mikrossa, lähtee neste paremmin. Tofun voi pilkkoa veitsellä, raastaa raastimella, höylätä lastuiksi. Paahdan mustamattomana kuivalla pannulla, sitten marinadiin ja vielä kuumennus. Tofua voi syödä myös kypsentämättömänä.
Monet pavut sopivat paremmin, kun ne idättää.
Muutenkin monella vatsa tottuu, kun pikkuhiljaa kokeilee. Meillä monella länsimaissa on ihan surkeaksi mennyt suoli, kun kaikki ruoka on steriiliä ja aika yksipuolista suolen näkökulmasta. Ja pitäisi juoda enemmän vaan vettä. Aikuisetkin litkii litran maitoa + maitotuotteet päälle, puoli kiloa lihaa ja sit ihmetellään kun maha on koko ajan kipeä.
Jotenkin menee yli tämä kasviksien ihannointi ja lihan demonisointi kun omalla terveydellä ei ole mitään väliä.
Eikö mitkään kellot soi ap:n päässä??
Jotenkin tuntuu, että ap vain provoilee.
Itselleni soijapapu oli kaikkein pahin, sain siitä jopa sappikohtauksen vaikka sappirakkoni on poistettu. Siksi aika varovasti syön palkokasveja. Linssejä syön (niistä kannattaa kokeilla muitakin värejä, vaikka se punainen onkin helpoin) ilman haittavaikutuksia. Samaten Kvinoa on suosikkejani.
Kvinoan keitinveden juomista käytetään kihtivaivojen helpottajaksi luonnon lääketieteessä.
Kvinoaa viljellään myös Suomessa.
Siemenet, pähkinät, linssit, nyhtökaura tms. Liotettuna pähkinät ja siemenet ovat paremmin sulavia.
https://kuntoplus.fi/terveellinen-ruokavalio/top-10-parhaat-proteiininl…
Maustamaton tofu on OK (melkein kaikissa tofuissa on sipulia, joka aiheuttaa vatsaoireita)
Quorn on ok, mutta en saa siitä kovin hyvää ruokaa.
Vegetuotteisiin on usein lisätty herneproteiinia, se ei sovi ainakaan minulle.
Vierailija kirjoitti:
Jotenkin menee yli tämä kasviksien ihannointi ja lihan demonisointi kun omalla terveydellä ei ole mitään väliä.
Eikö mitkään kellot soi ap:n päässä??
Jotenkin tuntuu, että ap vain provoilee.
Omalla kohdallani lihan vaihto kasvisproteiiniin paransi erektiota, joten kyllä tuolla lihansyönnin vähentämisellä on selviä terveysvaikutuksia. Edelleen syön päivittäin lihaa, koska kuuluuhan sitä hieman ruokavaliossa olla.
Ap:lle, kannattaa vaihtaa papujen vesi pari kertaa keiton aikana ja lisätä ripaus ruokasoodaa keitinveteen. Vähentää vatsavaivoja huomattavasti. Myös niiden kypsennys hieman ylikypsäksi vähentää vatsavaivoja.
En provoile, en ole myöskään leikkimässä terveydelläni, syön edelleen lihaa enkä ole siitä kokonaan luopumassa. Kysyin vaihtoehtoja ja kokemuksia, vertaistukea ja keskustelua siitä kuinka ja mitä muut herkkävatsaiset käyttävät kasvisproteiineina.
Jos puhe lihansyönnin vähentämisestä triggeröi niin tämä keskustelu ei ehkä ole sinua varten. Jokainen toimikoon haluamallaan tavallaan. En haluaisi väitellä tai riidellä, varsinkaan näin jouluna.
Kiitos hyvistä vinkeistä.
Oma suosikkini on quorn-kuutiot. Myös mifu on maustettuna ok, jos maitoproteiini ei ole poissuljettu.
Vierailija kirjoitti:
Jos ilmastoahdistuksesi menee hyvinvointisi edelle, en voi neuvoa muuta kuin että kestät vatsavaivat. Se on hinta jonka sinä joudut maksamaan siitä mitä ihmiskunta on tehnyt ympäristölle. Kaikkea ei voi saada.
Just joo. Eihän se haittaa, jos välillä paskoo housuunsa ja vatsakipu tekee toimintakyvyttömäksi...
Vierailija kirjoitti:
Muutenkin monella vatsa tottuu, kun pikkuhiljaa kokeilee. Meillä monella länsimaissa on ihan surkeaksi mennyt suoli, kun kaikki ruoka on steriiliä ja aika yksipuolista suolen näkökulmasta. Ja pitäisi juoda enemmän vaan vettä. Aikuisetkin litkii litran maitoa + maitotuotteet päälle, puoli kiloa lihaa ja sit ihmetellään kun maha on koko ajan kipeä.
Voin olla väärässä, mutta tuskin suomessa on montakaan ihmistä, jonka ruokavalio on ollut koko ikänsä steriili. Eiköhän suurin osa ole syönyt varsin monipuolisesti ja aikuisena vasta ovat alkaneet kärsiä IBS:istä.
Vierailija kirjoitti:
En provoile, en ole myöskään leikkimässä terveydelläni, syön edelleen lihaa enkä ole siitä kokonaan luopumassa. Kysyin vaihtoehtoja ja kokemuksia, vertaistukea ja keskustelua siitä kuinka ja mitä muut herkkävatsaiset käyttävät kasvisproteiineina.
Jos puhe lihansyönnin vähentämisestä triggeröi niin tämä keskustelu ei ehkä ole sinua varten. Jokainen toimikoon haluamallaan tavallaan. En haluaisi väitellä tai riidellä, varsinkaan näin jouluna.
Kiitos hyvistä vinkeistä.
Ei kukaan halua riidellä tai väitellä, vaikka et näköjään kestäkään totuuden sanomista terveydellä leikkimisestä.
No, valinnat teet tietysti itse, säälittää vain kehosi kun haluat ruokkia sitä sopimattomalla ravinnolla.
Vierailija kirjoitti:
No, valinnat teet tietysti itse, säälittää vain kehosi kun haluat ruokkia sitä sopimattomalla ravinnolla.
Eli mielestäsi ei ole tarpeellista pyrkiä lisäämään kasvisproteiinin määrää ravinnossa?
Kuten totesin, osa kasviproteiineista sopii minulle varsin hyvin, osa rajoitetusti. Ihan samalla tavalla vaihtelevasti vatsalleni sopii sekaruokavalioon kuuluvat ainesosat ja viljat, vihannekset sekä kasvikset. Miksi kasviproteiini on se keholle sopimaton jonka lisäämistä säälit? Etkö säälisi ennemmin niitä jotka elävät sokerilla ja prosessoiduilla valmisruoilla?
Menikö minulta joku pointti ohi vai onko sinulla ongelma jos joku haluaa lisätä vegeasioiden syöntiä ja _vähentää_ lihaa? Edelleenkin menen vatsa edellä, jos se ei tullut selväksi. Ja siis pääasiassa vatsani voi hyvin, olen aika tietoinen siitä mitä voin syödä. Linssit, pavut ja tofu on olleet käytössä pitkään, kyselin kokemuksia, vinkkejä ja ajatuksia, kiitos niistä.
Sopisiko kvinoa? Ainakin gluteeniton ja proteiinipitoisempi kuin riisi.