Ikuisuuskysymys: miltä umami maistuu?
Katsoin Areenasta ruokaohjelmaa, jossa kuvailtiin makua umamimaiseksi. Olen muistaakseni silloin, kun oli umami villitys maistanut jotain umami maustettua, mutta minusta se ei oikein maistunut miltään?
Miltä teistä umami maistuu? Osaako kukaan kuvailla sitä?
Kommentit (46)
Tiedän sen maun sitä on esim sienissä mutta en osaa oikein kuvata. Sellainen täyteläinen maku.
Vierailija kirjoitti:
Tiedän sen maun sitä on esim sienissä mutta en osaa oikein kuvata. Sellainen täyteläinen maku.
No kun eihän kukaan osaa.
Hmmm. Sienimäinen, lihaisa?
Mistä se umami mauste on oikein tehty sitten? Kuivatuista sienistä?
Vierailija kirjoitti:
Mikä ihmeen villitys?
Joskus varmaan pari vuotta sitten oli umamit myyty loppuun joka paikasta ja oli trendikästä laittaa sitä ihan kaikkeen mm. makaronilaatikkoon ja muihin perusruokiin.
Lihaliemimäinen on lähimpänä. Erotuksella, että ottaa sen suolan pois.
Ummahti on maukkaapi juom sillä se liotetaa käytetyistä urheilusukista.
Vedet kielelle nostattava. Olisiko se yhdellä sanalla kihelmöivä. Ja tuntuu ainakin minulla enimmäkseen kielen takana reunoilla.
Vierailija kirjoitti:
Vedet kielelle nostattava. Olisiko se yhdellä sanalla kihelmöivä. Ja tuntuu ainakin minulla enimmäkseen kielen takana reunoilla.
Kihelmöivä, eli hapokas kuin chili?
Vierailija kirjoitti:
Kukaan? Ilmeisesti into laantui, koska nyt saisi taas kaupasta tuota.
Ei se umamiesanssi mitään aitoa makua teen.
Umami ei sinällään maistu miltään vaan korostaa ruuan omaa makua.
Esim lipstikka tuo kasvisten maun herkemmin esiin, sienet lihaisuutta, kesän parhaissa tomaateissa se oli lähes ketsuppimainen makeus, juustoissa sen happamuuden ja rasvan aromien yhdistyminen suolaisuuteen (se tunne kun vahva juustopala sulaa kielelle...!)
Sanakin merkitsee lähinnä "hyvää makua" tai "ruokahalua herättävää"
Vierailija kirjoitti:
Aromivahventeelta. Sellaiselta kuin sourcream & onion sipsit.
Onko se yhtä allergisoiva ja hermostoon vaikuttava kuin arominvahvenne, vai parempi vaihtoehto?
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Kukaan? Ilmeisesti into laantui, koska nyt saisi taas kaupasta tuota.
Ei se umamiesanssi mitään aitoa makua teen.
Umami ei sinällään maistu miltään vaan korostaa ruuan omaa makua.
Esim lipstikka tuo kasvisten maun herkemmin esiin, sienet lihaisuutta, kesän parhaissa tomaateissa se oli lähes ketsuppimainen makeus, juustoissa sen happamuuden ja rasvan aromien yhdistyminen suolaisuuteen (se tunne kun vahva juustopala sulaa kielelle...!)
Sanakin merkitsee lähinnä "hyvää makua" tai "ruokahalua herättävää"
Miksi siitä sitten sanotaan, että se on makupaletin yksi perusmauista, jos ei se maistu miltään?
Lihaisa. Ajattele lihaa, kypsää tomaattia, juustoa, herkkusienikastiketta, liha- tai kasvislientä, ja sitä makua, mikä niitä yhdistää, kuitenkin ilman suolaa. Sellainen täyteläinen maku. Ajattele vaikkapa raakaa porkkanaa, omenaa, leipää ja jugurttia ja vertaa nyt siihen mielikuvaan tuota ensin mainittua. Ymmärtänet eron.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vedet kielelle nostattava. Olisiko se yhdellä sanalla kihelmöivä. Ja tuntuu ainakin minulla enimmäkseen kielen takana reunoilla.
Kihelmöivä, eli hapokas kuin chili?
Chili ei ole kihelmöivä eikä oikein hapokaskaan. Itse asiassa chilin tuntemus ei ole perusmaku, koska se ei tunnu kielellä vaan koko suussa - ja muillakin limakalvoilla, kuten moni varomaton kokki tietää.
Kukaan? Ilmeisesti into laantui, koska nyt saisi taas kaupasta tuota.