Tiskikone vai käsin tiskaus?
Jo pitkään on puhuttu, että tiskikone olisi taloudellisempi vaihtoehto kuin käsin tiskaus. Mutta tällainen ihminen kuin minä, kenellä ei ole koskaan ollut tiskikonetta kotona, haluaisin tietää miksi tiskikonetta pidetään taloudellisena? Vaikka tiskaisin koko viikon tiskit kerralla käsin, ei siinä mene kuin max 15 minuuttia. Pesuohjelma kestää mitä tahansa 1 tunnista 1 tuntiin. Siinä ajassa kuluttaa sekä sähkö että vettä.
Olen netissä lukenut väitteitä, että käsipesulla vettä menisi 35-140 litraa ja tiskikoneella vain 15. Mihin tämä perustuu? Tiskaavatko jotkut ihmiset todellakin hana koko aika juoksien eivätkä sulje sitä välillä? Ja niin kuumalla vedellä kuin mitä irti saa? Itsellä on ollut aina tapana tehdä näin:
1. Pesuvedeksi niin lämmintä vettä kuin saa
2. Huuhtelu vain kylmällä vedellä.
3. Hana suljetaan aina huuhtelujen välillä, ei anneta valua turhaan.
4. Esim. haarukat, lusikat ja veitset huuhtelen mahdollisimman monta yhdellä kerralla, en jokaista yksitellen.
Kommentit (15)
Laske monta litraa sulla menee eli montako litraa menee minuutissa kun lasket vettä. Toinen on toki pesujälki. Laseista ja kupeista ei tule käsinpesulla täysin kirkkaita. Mm kahvi tarttuu kuppeihin ja tummentaa.
Sitten on myös kuivatus. Kone kuivattaa loppuhöyryillä ja kirkaste nopeuttaa asiaa. Kuivaatko pyyhkeeseen vai jätätkö kuivumaan kaappiin? Jos jälkimmäinen kuivuminen vie sähköä kun huoneilma kostuu. Sama kuin pyykin kanssa, kuivausrumpu siis vie vähemmän sähköä kuin pyykin kuivaus huoneilmassa.
Aika nopea tiskaaja olet, jos viikon tiskit vartissa tiskaat tai et tee koskaan kotona ruokaa ja syö sitä. Tosin itsekin yksin asuessa keräsin astiat altaaseen ja tiskasin ne kerran viikossa. 7 mukia, 7 lautasta ... no ei oikeastaan paljon kauempaa mennyt minullakaan.
Käsitiskissä menee vettä alle 15 litraa eikä kulu sähköä, jos käyttää niin kuumaa kuin talon hanasta saa eli n. 60-asteista. Se on kai itsestään selvää, että käsitiskissä vesi laitetaan altaaseen tai vatiin eikä pestä juoksevalla vedellä muuta kuin ehkä esihuuhdellaan likaisimmat. Niitäkin kannattaa ensin liottaa.
Ei kannata huuhdella kylmällä, sillä paremmin puhdistuu kuumalla. Kantoveden aikaan vettä säästettiin tosissaan, kun piti kantaa kahteen suuntaan. Saman konstit pätevät vieläkin: yhdessä astiassa tiskataan, toisessa huuhdellaan. Kumpaankin riittää astiamäärästä riippuen n. 5-10 litraa vettä. Tarvittaessa esihuuhtelu tai liotus, jos on todella likaisia tai pestään viikon tiskit kerralla ja ovat kuivuneet. Laseista tulee täysin kirkkaat hyvällä tiskiaineella (joka ei ole fairy), kuumalla vedellä ja harjalla.
Tummuneisiin tee- ja kahvikuppeihin ym. kovempaa pesua vaativiin voi laittaa ruokasoodaa ennen tiskiin laittamista.
Suomessa on tapana laittaa astiat kuivauskaappiin, eikä se todellakaan kuluta yhtä paljon sähköä kuin tiskikoneen kuivausohjelma! Suomalaisten asuntojen ilma tahtoo varsinkin talvella olla liiankin kuivaa eikä pieni lisäkosteus merkitse yhtään mitään.
Kun huoneita ei lämmitetä sähköllä vaan puulla, varsinkaan silloin ei sisällä kuivaaminen sähkönkulutusta lisää.
Vierailija kirjoitti:
Aika nopea tiskaaja olet, jos viikon tiskit vartissa tiskaat tai et tee koskaan kotona ruokaa ja syö sitä. Tosin itsekin yksin asuessa keräsin astiat altaaseen ja tiskasin ne kerran viikossa. 7 mukia, 7 lautasta ... no ei oikeastaan paljon kauempaa mennyt minullakaan.
Käsitiskissä menee vettä alle 15 litraa eikä kulu sähköä, jos käyttää niin kuumaa kuin talon hanasta saa eli n. 60-asteista. Se on kai itsestään selvää, että käsitiskissä vesi laitetaan altaaseen tai vatiin eikä pestä juoksevalla vedellä muuta kuin ehkä esihuuhdellaan likaisimmat. Niitäkin kannattaa ensin liottaa.
Ei kannata huuhdella kylmällä, sillä paremmin puhdistuu kuumalla. Kantoveden aikaan vettä säästettiin tosissaan, kun piti kantaa kahteen suuntaan. Saman konstit pätevät vieläkin: yhdessä astiassa tiskataan, toisessa huuhdellaan. Kumpaankin riittää astiamäärästä riippuen n. 5-10 litraa vettä. Tarvittaessa esihuuhtelu tai liotus, jos on todella likaisia tai pestään viikon tiskit kerralla ja ovat kuivuneet. Laseista tulee täysin kirkkaat hyvällä tiskiaineella (joka ei ole fairy), kuumalla vedellä ja harjalla.
Tummuneisiin tee- ja kahvikuppeihin ym. kovempaa pesua vaativiin voi laittaa ruokasoodaa ennen tiskiin laittamista.
Suomessa on tapana laittaa astiat kuivauskaappiin, eikä se todellakaan kuluta yhtä paljon sähköä kuin tiskikoneen kuivausohjelma! Suomalaisten asuntojen ilma tahtoo varsinkin talvella olla liiankin kuivaa eikä pieni lisäkosteus merkitse yhtään mitään.
Kun huoneita ei lämmitetä sähköllä vaan puulla, varsinkaan silloin ei sisällä kuivaaminen sähkönkulutusta lisää.
Ei yksinasujana tule paljoa tiskiä. Kerralla kun tekee isomman satsin ruokaa, niin pannuja ja kattiloita ei tarvitse olla hinkkaamassa päivittäin. Ainoat kupit, missä on oikein näkyviä tummuneita kohtia ovat jo päälle 15 vuotta vanhoja. Lautaset ovat helppo tiskata jos niihin ei jätä suuria ruuan mäiskeitä kovettumaan ja keräämään bakteereja. En ymmärrä tätä alapeukkujen määrää mutta joillakin näköjään on jo valmis mielikuva siitä, että huuhtelen tiskattua lasiakin täysillä juoksevan hanan alla useamman minuutin.
AP
Vierailija kirjoitti:
Laske monta litraa sulla menee eli montako litraa menee minuutissa kun lasket vettä. Toinen on toki pesujälki. Laseista ja kupeista ei tule käsinpesulla täysin kirkkaita. Mm kahvi tarttuu kuppeihin ja tummentaa.
Sitten on myös kuivatus. Kone kuivattaa loppuhöyryillä ja kirkaste nopeuttaa asiaa. Kuivaatko pyyhkeeseen vai jätätkö kuivumaan kaappiin? Jos jälkimmäinen kuivuminen vie sähköä kun huoneilma kostuu. Sama kuin pyykin kanssa, kuivausrumpu siis vie vähemmän sähköä kuin pyykin kuivaus huoneilmassa.
Minun käsin tiskaamani kahvikupit ei koskaan jää likaiseksi. Äitini luona käydessä joka ikinen kerta kahvikuppien pohjalla on jotain likaa/pskanjämiä kun ne ottaa koneesta ulos.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Aika nopea tiskaaja olet, jos viikon tiskit vartissa tiskaat tai et tee koskaan kotona ruokaa ja syö sitä. Tosin itsekin yksin asuessa keräsin astiat altaaseen ja tiskasin ne kerran viikossa. 7 mukia, 7 lautasta ... no ei oikeastaan paljon kauempaa mennyt minullakaan.
Käsitiskissä menee vettä alle 15 litraa eikä kulu sähköä, jos käyttää niin kuumaa kuin talon hanasta saa eli n. 60-asteista. Se on kai itsestään selvää, että käsitiskissä vesi laitetaan altaaseen tai vatiin eikä pestä juoksevalla vedellä muuta kuin ehkä esihuuhdellaan likaisimmat. Niitäkin kannattaa ensin liottaa.
Ei kannata huuhdella kylmällä, sillä paremmin puhdistuu kuumalla. Kantoveden aikaan vettä säästettiin tosissaan, kun piti kantaa kahteen suuntaan. Saman konstit pätevät vieläkin: yhdessä astiassa tiskataan, toisessa huuhdellaan. Kumpaankin riittää astiamäärästä riippuen n. 5-10 litraa vettä. Tarvittaessa esihuuhtelu tai liotus, jos on todella likaisia tai pestään viikon tiskit kerralla ja ovat kuivuneet. Laseista tulee täysin kirkkaat hyvällä tiskiaineella (joka ei ole fairy), kuumalla vedellä ja harjalla.
Tummuneisiin tee- ja kahvikuppeihin ym. kovempaa pesua vaativiin voi laittaa ruokasoodaa ennen tiskiin laittamista.
Suomessa on tapana laittaa astiat kuivauskaappiin, eikä se todellakaan kuluta yhtä paljon sähköä kuin tiskikoneen kuivausohjelma! Suomalaisten asuntojen ilma tahtoo varsinkin talvella olla liiankin kuivaa eikä pieni lisäkosteus merkitse yhtään mitään.
Kun huoneita ei lämmitetä sähköllä vaan puulla, varsinkaan silloin ei sisällä kuivaaminen sähkönkulutusta lisää.
Ei yksinasujana tule paljoa tiskiä. Kerralla kun tekee isomman satsin ruokaa, niin pannuja ja kattiloita ei tarvitse olla hinkkaamassa päivittäin.
AP
Kai se ylimääräinen ruoka johonkin astioihin pitää laittaa ja sitten ne astiat jossain vaiheessa pestä + astiat joista kyseinen ruoka syödään, ellet sitten syö suoraan pakasterasioista.
Siihen en osaa ottaa kantaa, kumpi tiskausmuoto on ekologisin.
Mulle käsin tiskaaminen on terapiaa -ei kovin kallista - ainakaan vielä.
Minä pidän tiskaamisesta enkä hanki konetta, vaikka olisikin edullisempaa. Asun yksin ja laitan itse ruokani ja ruuanlaittopäivinä on tietty enemmän tiskiä. Muuten ei tiskata tarvitse joka päivä. Karhunkielellä kun mukit pyöräyttää, niin tummentumat lähtee pois.
Jos ei ois meillä tiskikonetta, niin astiat jäisivät tiskaamatta, kunnes kaikki olisi käytetty tai käytettäisiin samoja niin pitkään kuin mahdollista.
Hanasta ei saa 70-asteista vettä. Pesen koneessa 70 asteessa.
Itse tiskaan aina astian sekä pannut ym. välineet heti käytön jälkeen juoksevan veden alla. Helppoa, vaivatonta ja ekologista.
Tykkään ruoanlaitosta ja leipomisesta, joten tiskiä tulee ihan reilusti. Pesen koneessa kaikki mitkä kestävät konepesun ja loput käsin. Täysi tiskikoneellinen vie melko varmasti vähemmän vettä kuin mitä mulla menisi, jos ihan kaiken pesisin käsin (vaikken löröttele vettä mitenkään ylenpalttisesti).
Lisäksi mulla painaa vaakakupissa aika - jos tiskaisin kaiken käsin, siihen menevä aika saattaisi ennen pitkää alkaa hillitsemään kokkailu- ja leipomishaluja. :D
Vierailija kirjoitti:
Tykkään ruoanlaitosta ja leipomisesta, joten tiskiä tulee ihan reilusti. Pesen koneessa kaikki mitkä kestävät konepesun ja loput käsin. Täysi tiskikoneellinen vie melko varmasti vähemmän vettä kuin mitä mulla menisi, jos ihan kaiken pesisin käsin (vaikken löröttele vettä mitenkään ylenpalttisesti).
Lisäksi mulla painaa vaakakupissa aika - jos tiskaisin kaiken käsin, siihen menevä aika saattaisi ennen pitkää alkaa hillitsemään kokkailu- ja leipomishaluja. :D
Tämä. Ei ole mahdollista tiskata käsin samaa määrää astioita sillä vesimäärällä minkä pesukone kuluttaa. Vedenkulutus per astia on käsin tiskatessa huomattavasti suurempi. Ja mitä useammin tiskaa, sitä suuremmaksi kulutus kasvaa.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Tykkään ruoanlaitosta ja leipomisesta, joten tiskiä tulee ihan reilusti. Pesen koneessa kaikki mitkä kestävät konepesun ja loput käsin. Täysi tiskikoneellinen vie melko varmasti vähemmän vettä kuin mitä mulla menisi, jos ihan kaiken pesisin käsin (vaikken löröttele vettä mitenkään ylenpalttisesti).
Lisäksi mulla painaa vaakakupissa aika - jos tiskaisin kaiken käsin, siihen menevä aika saattaisi ennen pitkää alkaa hillitsemään kokkailu- ja leipomishaluja. :D
Tämä. Ei ole mahdollista tiskata käsin samaa määrää astioita sillä vesimäärällä minkä pesukone kuluttaa. Vedenkulutus per astia on käsin tiskatessa huomattavasti suurempi. Ja mitä useammin tiskaa, sitä suuremmaksi kulutus kasvaa.
Ei pidä paikkaansa, jos kyse on tavallisista ruoka-astioista ja ne tiskataan vanhaan malliin eikä juoksevan veden alla. Kun tiskattavana on isoja, paljon vettä käsitiskissä vaativia leivonta- ja ruuanlaittoastioita, on konetiski edullisempi.
Käsitiskiä enemmän vettä kuluttaviksi väittävät perustavat käsityksensä siihen, että astiat pestään juoksevan veden alla. Näin ei oikeasti tehdä, vaan kerätään astiat altaaseen tai vatiin, johon lasketaan vettä vain se määrä, mitä tarvitaan.
Tuleeko niistä käsintiskatuista oikeasti puhtaita? Jos laittaa monen ihmisen haarukat ja veitset yms. sinne tiskiveteen lillumaan ja sitten siinä samassa vedessä pesee kaikki astiat, eikä edes huuhtele niitä juoksevalla vedellä, niin lähteekö niistä kaikki bakteerit oikeasti pois.
Anoppini tiskaa aina käsin ja hänen luonaan kaikki ruokailuvälineet ovat kummallisen sameita.
Ja heti palsta ei noteerannut puolikasta merkkiä....
Siis pesuohjelma kestää tunnista puoleentoista tuntiin.