Säilömisestä ja purkkien steriloimisesta tietävät. Menikö tämä homma nyt ihan pieleen?
Tarkoituksena oli tehdä tänään hilloa ja ostin eilen lasipurkkeja.
Nakkasin purkit ja kannet tiskikoneeseen ja nyt luin että tölkit ja kannet olisi pitänyt liottaa kylmässä vedessä yön yli ja sitten vasta tiskata ja kuumentaa.
Menikö homma nyt ihan mönkään ja hillon teko vasta huomiselle? Vai voinko pistää nyt likoomaan päiväksi ja illalla tehdä hillo ja purkittaa?
Kommentit (10)
En ole mitään liotellut vaan keittänyt muutaman minuutin kiehuvassa vedessä purkit ja kannet ja jättänyt kuivumaan. Tai toinen vaihtoehto on laittaa uuniin 100 asteeseen muutamaksi minuutiksi. Sitten vaan hillot kuiviin purkkeihin ja korkki kiinni.
Luulet että ne tiskikoneessa streliloituvat ? 😂
Vierailija kirjoitti:
Luulet että ne tiskikoneessa streliloituvat ? 😂
No en. Mutta mietin miten välttämätön tuo liotus ennen tiskausta ja uunissa kuumentamista on.
Ap
Liottamisella ei ole hygienian kannalta merkitystä. Käytä puhtaita purkkeja kieuhuvassa vedessä, anna kuivua ja säilö.
Liottamalla päästään eroon vanhoista etiketeistä ja kuivuneesta hillosta.
Kiitos vastauksista. Nakkaan siis purkit uuniin ennen täyttöä.
Ap
Jos olivat aivan uusia purkkeja, luultavasti konetiski riittää. Itse keitän kannet erikseen, tai ainakin laitan kiehuvaa vettä niiden päälle. Purkit kuumennan uunissa n. 100 asteessa paperiin käärittynä, jotta on helpompi käsitellä. Sitten kiehuvaa hilloa purkki piripintaan ja heti kiinni. Tällä tavalla ne säilyvät avaamattomina vuosia. Yhden erän hillot alkoivat homehtua heti kun purkin avasi. Ehkä olin huolimaton, kun ajattelin, että kyllähän puolukka on hyvä säilymään, mutta tavallisesti säilyvät avattuinakin jääkaapissa viikkoja.
Vierailija kirjoitti:
Liottamisella ei ole hygienian kannalta merkitystä. Käytä puhtaita purkkeja kieuhuvassa vedessä, anna kuivua ja säilö.
Liottamalla päästään eroon vanhoista etiketeistä ja kuivuneesta hillosta.
On sillä merkitystä!
"Liotuksen aikana astioiden pinnassa olevat itiöt heräävät, jolloin ne voidaan tuhota. Jos tätä ei tehdä, astioiden pinnassa on kuumennuksen jälkeenkin säilykkeitä pilaavia itiöitä."
Itiöt kestävät kuumennuksen, elleivät ole "hereillä".
Jos on likaiseh purjot niin koptiska irroittaa liat
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Liottamisella ei ole hygienian kannalta merkitystä. Käytä puhtaita purkkeja kieuhuvassa vedessä, anna kuivua ja säilö.
Liottamalla päästään eroon vanhoista etiketeistä ja kuivuneesta hillosta.
On sillä merkitystä!
"Liotuksen aikana astioiden pinnassa olevat itiöt heräävät, jolloin ne voidaan tuhota. Jos tätä ei tehdä, astioiden pinnassa on kuumennuksen jälkeenkin säilykkeitä pilaavia itiöitä."
Itiöt kestävät kuumennuksen, elleivät ole "hereillä".
No perhana. Kurpitsat kiehuu jo. Kuinka pitkään niitä pitää liottaa?
Ap
Laita ne nyt ainakin uuniin kuumenemaan, se tappaa pöpöt. Muistaakseni 70 astetta riittää ja aika vartti?