Saako 4-vuotta täyttäneet syödä mitä vain vai onko jotain kiellettyjä ruokia?
Tiedän, että maksaa ei saa syödä usein eikä itämeren kalaa. Mutta saako syödä pastöroimatonta ulkomaista juustoa? Entä vakuumissa olevaa lämminsavulohta? Entä tonnikalaa? Entä silliä? Onko jokin ruoka, jota ei saisi antaa tuon ikäiselle? Jäänyt mieleen tarkat kiellot raskausajan ja vauva-ajan ruoista niin olen epävarma jostain vakuumikalasta ja pastöroimattomista tuotteista.
Kommentit (21)
Ei saa syödä mitä vain. Rajoittaisin syömisen ruoka-aineisiin. Esimerkiksi pesuaineet on hyvä jättäää syömättä.
Vierailija kirjoitti:
Esim. liköörikarkkien syömisestä voi tulla lasu koska niissä on alkoholia.
Totta joo. Mutta toisaalta kyselin ruoista ja sitten viimetarkistaman nuo ei olleet ruokia. Ap
Konetiskitabletteja ei saa syödä. Normikäsitiskiaineesta ei ole niin haittaa.
Saa syödä kaikkia ruokia, mille ei itse ole allerginen.
Jos se ei ole ruokaa, sitä ei voi syödä. Tämä pätee myös myrkyllisiin marjoihin ja sieniin. Ja kaikki ruoka-aineet pitää käsitellä oikein, jotta niistä tulee ruokaa. Ts broileria, makean veden kalaa tai papuja ei syödä raakana
Suolan määrää ainakin on syytä tarkkailla. Pieni ihminen saa helposti liikaa suolaa, jos vetäisee kerralla esimerkiksi paketillisen nakkeja, kuten takavuosien tv-mainoksen pikkutyttö.
Älä vaan tarjoa vakuumipakattua kalaa alle 30-vuotiaalle.
Kyllä listeria voi aiheuttaa oireita myös perusterveelle mutta harvoin vakavaa sairastumista. Kannattaa selvittää mikä on kieltojen takana ja sitten tehdä omat päätökset sen suhteen, minkä tasoisia riskejä milläkin todennäköisyydellä on valmis ottamaan. Ja ne muut perussairaudet on se isoin vaikuttava tekijä.
Vierailija kirjoitti:
Saa syödä kaikkia ruokia, mille ei itse ole allerginen.
Jos se ei ole ruokaa, sitä ei voi syödä. Tämä pätee myös myrkyllisiin marjoihin ja sieniin. Ja kaikki ruoka-aineet pitää käsitellä oikein, jotta niistä tulee ruokaa. Ts broileria, makean veden kalaa tai papuja ei syödä raakana
Eli vakuumikalaa saa antaa suoraan paketista? Ilman kypsennystä kuten siis aikuisetkin sitä syö. Ja ulkomaisia pastoröimattomia juustoja? Kunhan ei anna suolan takia liikaa?
Ap
Nitriitti on ongelma ja sitä on etenkin makkaroissa, nakeissa ja leikeleissä
https://www.iltalehti.fi/ruoka/a/2013121617838139
Vierailija kirjoitti:
Nitriitti on ongelma ja sitä on etenkin makkaroissa, nakeissa ja leikeleissä
https://www.iltalehti.fi/ruoka/a/2013121617838139
*leikkeleissä
Noro - ulkomaiset marjat, liika suola, liika rasva, varsinkin jos ylipainoa. Kaupassa vaan tuntuu olevan just niitä, juustoissakin. Jälkiruokien vaihtoehdot lienee jossain kaukaisessa leipomomyymälässä, lähikaupassa rasvaisimmat ja pahimmat.
Makeutusaineet, liika sokeri, natriumglutamaatti liiassa määrin, ylikuumennettu öljy, väriaineet jotka allergisoivia ja jotku e koodit.
1 vuotiaiden ja 4 vuotiaiden ruokavalinnat ovat pääsääntöisesti samoja. Eli monipuolisesti ja vaihdellen hyvää "kotiruokaa, jossa kasviksia, vihanneksia ja lihaa, kanaa tai kalaa. Proteiinin määrä on kuitenkin maltillinen. Huomiota täytyy kiinnittää suolan määrään (valitaan vähäsuolaisia vaihtoehtoja ja maustetaan ruokaa esim. Suolattomilla maustesekoituksilla ja kuivatuilla yrteillä). Maksaruokia ja Itämeren silakkaa harvemmin. Sokeripitoisia välipaloja, karkkeja jne. maltillisesti. Makkarat,, nakit ja leikkeet sisältävät nitriittiä, joka vaikuttaa negatiivisesti veren kykyyn kuljettaa happea elimistössä. On kuitenkin olemassa nitriitittömiä nakkeja.
Normaali keittiöhygienia ja ruuan turvallinen käsittely sekä esimerkiksi kaupassa käynnin suunnittelu kesäkuumalla vähentävät ruokamyrkytyksen riskiä. Ruokamyrkytyksen ovat oikeasti aika harvinaisia eikä niitä kotioloissa oikein edes tapahdu. Useimmiten ne liittyvät laitosruokaan ja johonkin ulkomaisiin kasviksiin. Salmonella on Suomessa todella harvinainen.
Luin aiemmin 40 vuotta täyttäneet ja vastasin sen mukaan. Se olikin 4 vuotta täyttäneet. Siksi vastaukset voivat kuulostaa oudoilta ja taitaa tulla alanuolia niihin vastauksiin.
Vierailija kirjoitti:
Noro - ulkomaiset marjat, liika suola, liika rasva, varsinkin jos ylipainoa. Kaupassa vaan tuntuu olevan just niitä, juustoissakin. Jälkiruokien vaihtoehdot lienee jossain kaukaisessa leipomomyymälässä, lähikaupassa rasvaisimmat ja pahimmat.
Anteeksi. Tämä oli aikuisten ruokavalioasia, ei 4v. Koska luin väärin.
Tee monipuolista kasvispainotteista ruokaa puhtaista raaka-aineista ja vältä prosessoitua ruokaa, tuolla pääsee pitkälle.
Vierailija kirjoitti:
Tee monipuolista kasvispainotteista ruokaa puhtaista raaka-aineista ja vältä prosessoitua ruokaa, tuolla pääsee pitkälle.
Niin teen ja niin pääsee. Mutta rakastan lämminsavulohta ja joudun ostamaan sen vakuumissa, en pysty kerrostalossa savustamaan itse. Ja rakastan erilaisia homejuustoja ja vastaavia, ne yleensä ei ole pastöroituja. Lapseni haluaisi näitä samoja syödä. Hän täyttää juuri neljä. Mietin vain, että saanko antaa hänelle niitä vai onko listeriariskin vuoksi lapsilta kiellettyjä. Ap
Esim. liköörikarkkien syömisestä voi tulla lasu koska niissä on alkoholia.