Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Pula-ajan ruokaresepti

Vierailija
09.08.2022 |

Jos ruuan hinnannousu ahdistaa, niin tässä on helppo ja halpa ja todella monimuotoinen resepti köyhille, rikkaille, laiskoille ja kulinaristeille:

1dl kuivia herneitä (yön yli liotettuina)
1dl riisiä (itse käytän valkoista)
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 liha/kasvis/kana/kalaliemikuutio
Pippuria
Suolaa
Oliiviöljyä

1. Laita liotetut herneet ja lihaliemikuutio kiehuvaan kattilaan. Anna kiehua 20 min. Lisää riisi ja suola seka pippuria. Anna kiehua 10 min. Kaada lävikköön kun riisi on valmista.

2. Pilko sipuli ja valkosipuli ja ruskista pannulla öljyssä.

3. Tässä on paras osuus. Voit lisätä aineisiin mitä tahdot. Kanaa ja currya, porsasta, kalaa ja katkarapuja ym ym. Kunhan paistat ne pannulla ja lisäät suolaa ja pippuria, mielikuvitus on rajana. Lisäksi jääkaapista voit katsella maun mukaan sopivia tähteitä sekaan heitettäväksi. Valmiskastikkeilla voit vielä tuunata makua.

Itse olen tehnyt nyt porsasta ja hapanimelökastiketta purkista päälle, currykanaa eilisen broilerin tähteistä, merellisen version katkaravuista ja tonnikalasta sekä jäljelle jääneestä puolikkaasta purkista capriksia.

Kokeilkaa ja yllättykää. Ravintoarvot ovat kohdillaan ja aineet ovat ainakin vielä todella halpoja ja säilyvät hyvin. Valmistamiseen menee se puoli tuntia, josta 20 min on kiehumisen odottelua. Isommalle perheelle tuplaa ainekset.

Saa jakaa omia oivalluksia.

Kommentit (7)

Vierailija
1/7 |
09.08.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Oliiviöljy on kallista ja hinta nousee huonon sadon vuoksi vielä korkeammaksi.

Vierailija
2/7 |
09.08.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Todellisesta pula-ajan reseptistä puuttuu oliiviöljy ja valkosipulinkynttäkin pitäisi harkita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/7 |
09.08.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Oliiviöljy on kallista ja hinta nousee huonon sadon vuoksi vielä korkeammaksi.

Jep. Paistamiseen sitä menee 0,1 dl eli näillä hinnoilla 5 senttiä/annos. Jos öljyn hinta tuplaantuu niin 10 senttiä/ annos. Tämä resepti oli tarkoitettu taloudellisesta köyhyydestä kärsiville. Mielen köyhyys on ihan eri ongelma

-ap

Vierailija
4/7 |
09.08.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

joku jämähernekeitto vissiin

Vierailija
5/7 |
09.08.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Oliiviöljy on kallista ja hinta nousee huonon sadon vuoksi vielä korkeammaksi.

Jep. Paistamiseen sitä menee 0,1 dl eli näillä hinnoilla 5 senttiä/annos. Jos öljyn hinta tuplaantuu niin 10 senttiä/ annos. Tämä resepti oli tarkoitettu taloudellisesta köyhyydestä kärsiville. Mielen köyhyys on ihan eri ongelma

-ap

Heitä nyt vielä sahramia päälle, ei sitäkään paljoa mene per annos, joten ihan sopii köyhän kukkarolle.

Vierailija
6/7 |
09.08.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Yli jääneet perunat muusiksi, sekaan kananmuna, paista pannulla pikkulätyiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/7 |
09.08.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tuohan on vain versio siitä kahdeksankymmentäluvun risotosta, siinä kuivien herneiden tilalla oli hemapaa.

Mutta annetaan nyt armon käydä oikeudesta.

Paistettu riisi (fried rice/dirty rice):

Kun jääkaapissa on oivariinirasiassa toissapäiväistä riisiä ja puoli atrian salaattikipollista kvinoaa tai kuskusta, niin tämä on "kansainvälinen" resepti.

Kaiva jääkaapista kaikki jämät, mitä löytyy. Keitetyt vihannekset, nahistuneet vihannekset, ei-ihan vielä epäilyttävä paistettu kanafile, kolme hk:n lihapullaa... Ja sama pakastimesta, kaikki pussinloput vaan esiin. Lusikallinen herneitä, kolme huurteista paprikasuikaletta, kourallinen härkäpapuja, yksinäinen pinaattikuutio.

Katso, mitä mausteita löytyy, löytyykö nahistumassa olevia yrttejä ikkunalaudalta, vihreää kasvua lykkäävä valkosipulinkynsi?

Pilko kaikki kasvikset pieniksi tasakokoisiksi paloiksi, 1-1,5cm kuutiot on ihan ok. Pilko, hienonna tai murskaa yrtit ja valkosipuli, pilko sipuli, jos sellaista on löytynyt.

Kuumenna isohkolla paistinpannulla öljyä tai muuta paistonkestävää rasvaa. Laita rasvan sekaan haluamiasi mausteita, paprikajauhetta, chilihiutaleita, curryä... Kaada sekaan kuullottumaan raa'at vihannekset (myös sipuli), kun ne alkavat olla läpikuultavia/kypsemmän oloisia, kippaa sekaan valkosipuli ja sitten kypsän vihannekset ja se pilkottu kana/hk:n lihapullat. Sekoita paistinlastalla. Sen jälkeen laita sekaan KYLMÄ riisi ja/tai kuskus-kvinoa. Tässä vaiheessa voi vielä maustaa oman maun mukaan lisää, yrtit kannattaa laittaa sekaan nyt. Tarkista suola, lisää pippuria jos haluat. Sekoittele, että kuumenee tasaisesti ja saa vähän väriä. Sekin on makuasia, toiset tykkää rapeammasta, toiset pehmeämmästä.

Periaatteessa tässä on kyse siis riisistä tehdystä pyttipannusta. Tottakai nuo jämät voi laittaa sellaisenaan lautaselle ja lämmittää mikrossa, mutta paistinpannun kautta niistä tulee minun (ja lasteni) makuun herkullisempia.

Ja sitten vastuuvapausklausuuli: Monet väittävät, että keitettyä riisiä ei saa säilyttää ja syödä myöhemmin. Höpöhöpö. Keitetty riisi kannattaa jäähdyttää ripeästi ja siirtää sopivaan kannelliseen säilytysastiaan ja laittaa jääkaappiin. Se on syömäkelposta monta päivää (3-4), meillä sitä syödään vielä 5-6 päivää keittämisestä.