Syökää nokkosta, se on terveellistä, ne sanoo
Tein nokkoslettuja, keitin nokkoset kunnolla ja hienonsin. Letut poltti suuta.
Kuivasin nokkosta, murensin sitä salaatin joukkoon - poltti suuta.
Väittävät ettei polta ryöpättynä tai kuivattuna. Kyllä polttaa!
Olkoon vaikka miten terveellisiä, jatkossa käytän vaan nokkosten keitinveden ja senkin ulkoisesti...
Kommentit (8)
Kannattaa tietää miten tehdä, jos haluaa syödä oksaalipitoisia vihanneksia
Ei kannata hirveän montaa kertaa viikossa niitä syödä, koska nokkoset keräävät itseensä paljon nitraattia, jotka muuttuvat elimistössä nitriitiksi.
Itse kerään, huuhtelen, kiehautan ja sitten pakkaseen annospusseihin.
Monet letut olen tehnyt ihan ilman poltteluita, mutta eihän niitä mikään pakko ole syödä
Vierailija kirjoitti:
Ei kannata hirveän montaa kertaa viikossa niitä syödä, koska nokkoset keräävät itseensä paljon nitraattia, jotka muuttuvat elimistössä nitriitiksi.
Ja vielä tuosta nitriitistä muutama sananen.... "Nitriitti voi hapettaa hemoglobiinin sisältämän raudan sellaiseen muotoon, ettei se pysty kuljettamaan happea elimistöön. Tila tunnetaan nimellä methemoglobia. Nitriitti muodostaa elimistössä nitrosoamiineja, joille altistuminen on myös yhdistetty joidenkin syöpien mahdolliseen lisääntymiseen."
Pitää poimia pieniä, tuoreimpia lehtiä.
Isoiksi ehtineet ovat jo aika tikkuisia.
Nokkosvesi sopii ruskea- ja mustatukkaisille viimeiseksi huuhteluksi pesun jälkeen.
Ap voisi kokeilla seuraavaksi voikukanlehtiä. Riivit niistä ne vain ne lehdet syötäviksi. Jätä se maitia sisältävä ranka eläimille. Käytä vaikka pinaatin korvikkeena letuissa.
Otan tuoreen nokkosen lehden, pyörittelen sitä puristaen sormenpäilläni, ja sitten syön sen. En huomaa mitään erityisempää polttelua.
----
Pitäisi kai vähän kerätä noita ruohoja vähän talveksikin, mutta kun on tuota saamattomuutta...